InterviewKim Polling

Kim Polling wilde niet judoën uit angst voor corona, maar werd thuis ziek

Kim Polling, hier in de kleedkamer op Papendal in 2019. Beeld Koen Verheijden
Kim Polling, hier in de kleedkamer op Papendal in 2019.Beeld Koen Verheijden

Voor Kim Polling voelde het niet goed te judoën in deze coronaperiode. En toen kreeg ze zelf corona, gewoon thuis.

Niet met het vliegtuig naar Tsjechië, maar in één ruk met de auto van Italië naar Nederland. Dat was de route die Kim Polling afgelopen weekend aflegde. De judoka liet het EK in Praag links liggen, en reed samen met haar hond van haar huis nabij Turijn naar het huis van ouders.

Polling is de grote Nederlandse afwezige op het EK dat vanaf donderdag wordt gehouden. Henk Grol is er ook niet, die testte maandag positief op het virus. Maar Polling had haar beslissing al weken geleden duidelijk gemaakt: ze voelde zich niet veilig op toernooien. Natuurlijk was er de angst het virus op te lopen, maar ook de vrees na een besmetting niet meer weg te komen, speelde mee. “Stel, je bent positief. Dan zit je vast in een ander land. Dat vond ik geen fijn idee.”

Het is de moeilijke spagaat voor judoka’s deze dagen. Voor het eerst in maanden zijn er weer wedstrijden, maar de wereld is zeker nog niet coronavrij. Ga je dan als atleet in een contactsport wel, of juist niet? Polling maakte haar beslissing een maand geleden kenbaar op haar socialemediakanalen.

‘We zagen het aankomen’

Polling was de enige Nederlandse judoka die aangaf niet te willen judoën, naar haar weten. Dat verbaasde haar enigszins, zegt ze. “Ik snap echt dat mensen willen judoën, dat wil ik ook. Maar ik kan het me nog steeds niet voorstellen dat in een land in lockdown een wedstrijd wordt georganiseerd. Je vertelt je inwoners dat ze nergens heen mogen, maar er is wel een grote judowedstrijd. Ik vind het moeilijk.”

De Nederlandse judobond besloot dat de toernooien van dit jaar niet meetellen als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen en maakte het zo eenvoudiger voor judoka’s om te beslissen of ze wel of niet naar Tsjechië afreisden. Een beslissing die mede werd genomen nadat Polling haar zorgen uitte. Iets wat ze al vrij snel in de pandemie deed, ook omdat ze in haar woonplaats in Italië zag wat de lockdown betekende.

Uiteindelijk bleek dat ze zelf ook bij haar thuis in Italië het virus niet kon ontlopen. Twee weken geleden testte ze positief. Haar vriend, Andrea Regis (ook judoka) kreeg het eerst, hij was in contact geweest met iemand die het virus had. “We zagen het een beetje aankomen, dus we waren al in quarantaine gegaan.”

In januari weer op de tatami

In eerste instantie leek het met hem mee te vallen, tot Polling Regis inhaalde bij een gezamenlijke fietstraining. “Stel je niet aan, dacht ik. Maar hij bleek toch echt fysiek last te hebben.” En uiteindelijk vertoonde ook Polling verschijnselen. Geen reuk en smaak en ze had negen dagen last van een zeurderige pijn tussen haar schouderbladen. “Maar als ik een paracetamol nam, was het gelukkig weg.”

Inmiddels heeft ze geen symptomen meer, en kan ze haar kracht- en conditieoefeningen ‘gewoon’ uitvoeren. ze had mee kunnen doen aan het EK, maar sinds 14 oktober heeft ze niet meer gejudood. Goed in vorm zijn, lukt dan niet. Ze heeft na het ziek-zijn wel een ander perspectief. De kans op herbesmetting is nu niet zo heel groot, zegt ze. “Vanaf half januari wil ik weer op de tatami staan. Als er wedstrijden zijn, natuurlijk.”

Dit weekend kwam ze terug uit Italië omdat haar regio weer in lockdown gaat. In Nederland mag ze voorlopig ook niet veel. Ze moet eerst tien dagen in quarantaine. “Dus ik ga zeker naar het judo kijken. Ik heb niet veel anders te doen.”

Lees ook:

‘Ik stond twee maanden zo scheef als de toren van Pisa’

Kim Polling is een van de beste judoka's van Nederland. Maar haar carrière kent ook veel dieptepunten, zoals de hernia waar ze bijna een jaar last van had. “Ik heb drie maanden lang mijn benen niet kunnen strekken. Ik sliep met mijn benen opgetrokken of op mijn zij, anders kreeg ik die zenuwpijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden