Tennis

Kiki Bertens geëmotioneerd na deceptie op Wimbledon: ‘Ik wil nog knokken, maar mijn lichaam houdt me tegen’

Kiki Bertens dit jaar op het toernooi van Roland Garros, waar ze ook in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Beeld AFP
Kiki Bertens dit jaar op het toernooi van Roland Garros, waar ze ook in de eerste ronde werd uitgeschakeld.Beeld AFP

Na het verlies in de eerste ronde van het tennistoernooi van Wimbledon is Kiki Bertens teleurgesteld en boos. Vooral op zichzelf, want ‘het was gewoon weer verschrikkelijk op de baan.’

Het afsluitende hoofdstuk van de carrière van Kiki Bertens wordt geen vrolijk verhaal. Twee weken nadat ze haar afscheid als tennisster wereldkundig maakte, leed ze een roem­loze nederlaag op Wimbledon. Haar laatste optreden op het Londense gras eindigde in een deceptie tegen het 18-jarige Oekraïense talent Marta Kostjoek. Een nederlaag die perfect past in het trieste beeld van de afgelopen maanden.

Na de ingreep aan een achillespees, in oktober vorig jaar, raakte de loopbaan van Bertens op een hellend vlak. Het herstel na de operatie verliep minder voorspoedig dan ze had gehoopt, de pijn was eigenlijk nooit echt weg en het vertrouwen in haar tenniskwaliteiten slonk met de dag. Het verlies dat ze dinsdag leed was voor haar wel de bevestiging dat de beslissing om dit jaar te stoppen de juiste was.

Van de negen partijen die ze dit jaar speelde won ze er slechts twee. In Madrid van het 15-jarige talent Victoria Kasintseva uit Andorra en in de Billie Jean King Cupwedstrijd in Den Bosch van de 19-jarige Chinese Xinyu Wang. De derde tiener die dit jaar haar weg kruiste vormde een te groot obstakel. Kostjoek zegevierde op baan 18 simpel: 6-3, 6-4.

‘Het was gewoon weer verschrikkelijk op de baan’

Bertens werd vlak voor de wedstrijd bevangen door de spanning, een kwaal die haar tijdens haar lange carrière wel vaker parten speelde. Tijdens een online persbijeenkomst vanuit Wimbledon vertelde een ­geëmotioneerde Bertens dat ze vooral boos was op zichzelf en ook zwaar teleurgesteld was in zichzelf.

“Het was gewoon weer verschrikkelijk op de baan”, zei ze. “Qua spel, qua gedrag, eigenlijk alles. En dan blijft er weinig over. Het was weer zo’n strijd, zo’n struggle, waardoor ik er niet van kon genieten dat het mijn laatste Wimbledon is. Er waren heel veel irritaties van wat ik allemaal fout deed. Dan is het erg lastig om positief te blijven, maar dit is absoluut niet hoe ik op een tennisbaan wil staan.”

Bertens baalde ervan dat ze de spanning weer in het hoofd en het lichaam had toegelaten. De dagen voorafgaande aan haar laatste Wimbledon voelde ze zich goed op de trainingen, maar vlak voor de partij ging het weer mis. “Ik leg de druk nog zo hoog op mijzelf omdat ik zo graag wil presteren. Ik weet dat ik dat niet moet doen en iedereen om mij heen zegt dat ik dat niet moet doen. Maar op de een of andere manier gebeurt het gewoon.”

‘Ik voel meteen die stijfheid, die pijn’

De teleurstelling was vanuit interviewruimte zes van haar gezicht af te lezen. Ze onderbrak de bijeenkomst even om haar emoties te verbergen. Het feit dat het lichaam niet meer kan wat ze nog wil, frustreert haar enorm. De wil is er nog wel, maar het kunnen niet meer. “Dan wordt het erg moeilijk om nog het uiterste van jezelf te vragen.”

“Het is zo moeilijk om te accepteren dat mijn lichaam niet meer meehelpt”, vervolgde Bertens. “Ik heb altijd heel diep kunnen gaan, omdat ik er op de trainingen gigantisch veel uren instopte. Nu kan ik dat niet meer, ik voel meteen die stijfheid, die pijn. Ik wil nog knokken, ik wil nog op elke bal lopen, maar mijn lichaam houdt mij tegen.”

Bij de aankondiging van haar afscheid noemde Bertens de Olympische Spelen in Tokio als mogelijk eindpunt van haar carrière. Dinsdag moest ze er echter niet aan denken weer een tennisbaan op te stappen. “Dit helpt niet erg om mij te blijven pushen. Ik ga er deze week serieus over nadenken. Het wordt steeds lastiger, ook omdat ik weet dat ik niet meer het niveau heb om ver in toernooien te komen. Maar dit was ook niet de manier waarop ik het wil afsluiten.”

Lees ook:

Ook op Roland Garros vindt Kiki Bertens niet de weg omhoog: ‘Frustrerend’

Voor Kiki Bertens was Roland Garros ook al na een ronde voorbij. ‘Dit is het op dit moment’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden