Parasport

Kent u een parasporter? Nee? Parastars moet daar verandering in brengen

Handbiker Jetze Plat is een van de leden van het Parastars-team. Beeld AP
Handbiker Jetze Plat is een van de leden van het Parastars-team.Beeld AP
Esther Scholten

Parasporters zijn nog steeds niet goed bekend bij het Nederlandse publiek, wijst onderzoek van Panelwizard uit. Van de duizend ondervraagden kan 87 procent geen enkele sporter noemen die het afgelopen jaar meedeed aan de Paralympische Spelen, 75 procent geeft aan überhaupt geen sporter met een beperking te kennen. Onder kinderen ligt dat percentage nog hoger: 81 procent.

“Met 1,7 miljoen Nederlanders met een beperking is het natuurlijk triest dat slechts een klein deel van de bevolking een actieve parasporter kan noemen of hen als rolmodel ziet”, zegt Esther Vergeer, chef de mission bij de laatste Spelen en in het verleden zelf meervoudig paralympisch tenniskampioene.

Blikvangers

Dat moet dus anders. Daarom begint de Esther Vergeer Foundation met behulp van een sponsor een team met blikvangers onder de naam Parastars. Wie weet dat het clusteren van grote namen helpt?

De eerste leden zijn stuk voor stuk paralympische medaillewinnaars: rolstoeltennisster en viervoudig Wimbledon-kampioene Diede de Groot, paraskiër Jeroen Kampschreur, parasnowboardster Lisa Bunschoten en handbiker Jetze Plat.

Volgens Vergeer kunnen de media een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de bekendheid, en dat is om meerdere redenen belangrijk. “Gelijkwaardige aandacht voor en berichtgeving over parasporters is niet alleen iets dat deze sporters verdienen, het draagt ook bij aan de normalisatie. Ik ben blij dat we ons hier de komende jaren hard voor gaan maken.”

Lees ook:

Hoe ontdek je paralympisch talent? ‘Er is een duidelijk verschil met de reguliere sporten’

Hoe ontdek je paralympisch talent? ‘Het is niet testen en meten. Dat is een duidelijk verschil met de reguliere sporten.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden