Interview

Karsten Kroon, commentator in de Giro: ‘Ik snap dat mensen mij kunnen haten’

Karsten Kroon komt in 2012 over de finish van de zesde etappe van de Tour de France. Kroon reed toen een groot gedeelte van de rit in de kopgroep.  Beeld ANP
Karsten Kroon komt in 2012 over de finish van de zesde etappe van de Tour de France. Kroon reed toen een groot gedeelte van de rit in de kopgroep.Beeld ANP

Wielerliefhebbers kunnen de komende drie weken bijna niet om oud-renner Karsten Kroon heen. Hij gaat integraal het commentaar bij de Ronde van Italië verzorgen. ‘Een onmogelijke opgave.’

Kick Hommes


Drieduizendvierhonderdnegenenzeventig kilometer telt dit jaar de Ronde van Italië, die morgen begint in Turijn. En al die kilometers worden bij Eurosport van live commentaar voorzien door oud-renner Karsten Kroon (45). 21 etappes, tussen de vier en zes uur per dag. Zelfs voor getrainde commentatoren is dat een flinke kluif. “Dat is echt lang, hoor, vergis je niet. Het wordt wel een beproeving.”

Leg die woorden niet verkeerd uit. Kroon, tussen 1999 en 2014 zelf profrenner, kijkt heel graag naar fietsen. Vertelt er graag over. Maar ook hij weet dat het soms een heel lange zit kan zijn, zeker in de uren dat de kopgroep weg is en het peloton er gebroederlijk achteraan rijdt. “Eigenlijk is het een onmogelijke opgave die ze ons geven.”

Vrij om te zeggen wat hij wil

Die opgave is desondanks simpel uitgelegd. Er moet commentaar bij elke kilometer. Kroon doet zijn werk vanwege de coronapandemie al een klein jaar vanuit zijn eigen huis vlak bij Maastricht. In een logeerkamer staan er twee laptops opengeklapt.

Maar voor de Giro moet hij zeker de eerste tien dagen in de studio in Hilversum zijn. “Dat vindt de zender belangrijk, omdat ze de exclusieve rechten hebben.”

In al die uren uitzending is er is één regel: de laatste kilometer moet door de ‘lead-commentator’ worden volgepraat. Dat is Jeroen Vanbelleghem. De rest van de dag is co-commentator Kroon vrij om te zeggen wat hij wil en om zijn visie te delen over de renners, de etappes en het koersverloop. Met een aantal deelnemers, zoals Jos van Emden, heeft hij goed contact. Het is een belangrijk deel van zijn voorbereiding.

Hij praat over dorpen, het landschap, dieren

Kroon kreeg in de zes jaar dat hij commentaar geeft, vooral bekendheid door zijn zienswijze op wat er naast het wielrennen gebeurt. Dan praat hij over dorpen, het landschap, dieren. Fans houden lijsten bij welke beesten hij in drie weken tijd allemaal ziet.

Vermaak en informatie gaan hand in hand, zegt Kroon. “Zeker nu we lange uitzendingen maken. Het begin van de etappe is interessant. Wie komt er in de kopgroep? De finish is uiteraard belangrijk. Maar wielrennen is ook uren naar niks kijken. Dan zijn er momenten dat het stil valt. Je moet dan toch wat zeggen. En dan roep ik weleens iets over een paard langs de weg. Ik snap dat mensen mij dan kunnen haten, haha. En dan haat ik mezelf ook, hoor. Maar weet je, ik doe mijn best.”

Het is ook goed ingewikkeld om niet in te gaan op het prachtige landschap in Italië, zegt Kroon, die zelf twee keer de Giro reed. “Het is een mooie wedstrijd, in een mooi land. Dat is ook prachtig om commentaar op te geven. Dit jaar is het elke dag weer leuk, want je hebt geen idee wie er gaat winnen.”

Hoe houdt hij dat drie weken vol?

Een van die etappes leidt dit jaar naar de top van de beroemde Monte Zoncolan. In 2018 stond vlak voor die beklimming groots op de weg de tekst ‘Karsten, klep dicht’ geschreven. Kroon kan er nog steeds om lachen. “Dat bleek iemand uit de Achterhoek te zijn, die we uiteindelijk een gesigneerde Eurosport-tas hebben gegeven. Wat ik uiteindelijk niet weet, was of hij nu wel of niet blij was met mij als commentator. Ik doe zoals ik ben, en als iemand daar moeite mee heeft, dan geloof ik niet dat ik me daaraan stoor, nee.”

En hoe houdt hij zelf drie weken vol? Een kwestie van een goede timing. Hij zit namelijk liever niet stil. Een dag voor het telefonische interview heeft hij nog zijn volledige gazon van driehonderd vierkante meter met een plaggensnijder verwijderd.

Tijdens de uitzendingen van Eurosport glipt hij tijdens reclames af en toe het commentaarhok uit om op de gang enkele pushups te doen. “Maar de internetstream heeft geen reclames. Dus ik moet de hele tijd praten. Als ik even weg wil, moet ik het dit keer goed voorbereiden.”

Lees ook:

Circus Evenepoel is weer begonnen, terwijl hij zelf vooral plezier wil hebben

Remco Evenepoel is terug in het peloton na zijn zware valpartij in augustus. De verwachtingen zijn gelijk hooggespannen. Zelf wil hij vooral plezier maken, maar bij bookmakers staat hij bij de topfavorieten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden