Monobob

Karlien Sleper kreeg tranen in haar ogen na haar bijna-kwalificatie voor de Olympische Spelen

Karlien Sleper, hier op Papendal in september. Beeld ANP
Karlien Sleper, hier op Papendal in september.Beeld ANP

Karlien Sleper heeft zich bijna gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. In de eerste wereldbekerwedstrijd die ze na een lang juridisch proces mocht sleeën, voldeed de monobobster aan de eis van NOC-NSF. “Dat zorgde wel voor wat tranen.”

Kick Hommes

De flow zit eindelijk eens mee. Zo voelde het voor monobobster Karlien Sleper zaterdag in Innsbruck. Na een jaar juridisch getouwtrek, waarbij ze bijna haar sport vaarwel zei, is ze nu bijna verzekerd van een plek op de Olympische Spelen. Ze voldeed zaterdag aan de eis van NOC-NSF, door tiende te worden in de wereldbekerwedstrijd, terwijl een plek in de top-twaalf was vereist. De tweede eis, minimaal een plek bij de beste zes van vrouwen die niet meedoen in een tweemansbob, lijkt een formaliteit.

“Ja, ik ben echt wel aan het genieten”, vertelt ze telefonisch vanuit Innsbruck. Na de eerste heat stond ze dertiende, maar dankzij een goede tweede afdaling glipte ze in de stand nog drie andere bobsters voorbij. Direct na afloop van haar race trommelde ze met haar handen al van blijdschap op haar bob. “Ik wist dat het goed was gegaan. Toen ik daarna drie anderen langzamer zag gaan, kwamen er wel wat tranen in de ogen. Zo blij was ik. Voor mij was de eis van NOC-NSF de grootste hobbel. De andere eis haal ik als ik geen gekke dingen doe eenvoudig. De televisiecrew is ook Nederlands, dus met hen kon ik ook al een klein feestje maken.”

De monobob, waar een vrouw alleen in een bob door het ijskanaal raast, is aan de olympische lijst met onderdelen toegevoegd om de balans tussen mannen en vrouwen gelijk te trekken. Sleper, voormalig discus- en speerwerpster, stapte in 2018 in, ook omdat de sport toen gesubsidieerd werd vanuit de internationale bond. Sleper kreeg een bob en de ijzers, waardoor ze relatief eenvoudig in kon stappen. Nu heeft ze een A-status van NOC-NSF en enkele sponsors, waardoor ze een eigen bob van 25.000 euro heeft kunnen kopen.

Veel stress

Sleper (28) pakte zaterdag haar tweede kans op kwalificatie. De eerste, bij een testwedstrijd in China, liep niet helemaal goed. Door geldgebrek kon er naar een testwedstrijd in China geen begeleiding mee. Het leidde tot vreemde situaties, zoals het moment dat Sleper eigenlijk alleen haar bob van ruim 180 kilo uit de baan moest halen na haar race, omdat niemand haar kon helpen en de Chinezen vanwege angst voor corona haar letterlijk geen hand mochten toesteken. “Die periode heeft me veel stress gegeven.”

In Innsbruck was het gevoel heel anders. Nu lukte het haar wel om solide naar beneden te gaan. Daarmee komt eindelijk rust in haar schema, vertelt ze. Ze kan nu kiezen aan welke wedstrijden ze mee gaat doen, om zo de perfecte opbouw richting Peking te hebben.

Dat is een drastisch verschil ten opzichte van afgelopen seizoen, toen ze slachtoffer was van een vreemde reglementaire situatie: ze mocht niet meedoen aan de wereldbekerwedstrijden, omdat deelname aan de monobobwedstrijden alleen werd toegestaan op basis van resultaten in de tweemansbob. Een discipline waar Sleper niet aan meedeed, ook omdat een Nederlandse tweemansbob bij de vrouwen er niet is. Alleen als zogenoemde spurbob kon ze afdalen: als voorsleester die kijkt of de baan wel veilig is om een wedstrijd op te houden.

Pas dit jaar is die regel ongedaan gemaakt en mogen gespecialiseerde monobobsters als Sleper meedoen aan alle belangrijke internationale wedstrijden. Komende week nogmaals in Innsbruck (“Ik ga heel erg oefenen op bocht negen, waar ik twee keer mis ging”), en dan voor twee weekenden in Winterberg. Zonder al te veel druk, eindelijk eens. Want het doel is nu gezet: Peking.

Lees ook:

Karlien Sleper is een groot talent, maar ze mag niet eens naar beneden van de bobsleefederatie

Karlien Sleper wil met haar monobob graag naar de Olympische Winterspelen in Peking, ze is een van de besten in haar discipline, maar door de regels van de internationale bobsleebond mag ze niet eens naar beneden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden