InterviewMartina Wegman

Kanovaarster Martina Wegman: van de Oegandese wildernis tot de Spelen van Tokio, dankzij de liefde

Martina Wegman, kano-slalomatleet, wist zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. Ze is de eerste Nederlander in twaalf jaar tijd die een Olympisch startbewijs heeft bemachtigd in het onderdeel kanoslalomvaren.   Beeld ANP
Martina Wegman, kano-slalomatleet, wist zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. Ze is de eerste Nederlander in twaalf jaar tijd die een Olympisch startbewijs heeft bemachtigd in het onderdeel kanoslalomvaren.Beeld ANP

Kanovaarster Martina Wegman uit Schoorl, vanaf donderdag actief op het EK slalom in Italië, leeft toe naar Tokio. Van de wildernis naar de Spelen, dankzij de liefde.

Martina Wegman (31) behoort niet tot de grote groep atleten die van jongs af aan dromen van het hoogste podium. De Olympische Spelen, daar hield ze zich niet mee bezig. Sterker, het grootste gedeelte van haar leven zat ze in een wildwaterkajak, niet in een slalomkano. “Mijn vader liet ons kennismaken met het kajakken”, legt ze uit. “We gingen op vakantie naar Slovenië of Bosnië. Dat waren geen standaard vakantiebestemmingen in die tijd, maar daar waren nu eenmaal de mooiste rivieren. Waar anderen een opblaasluchtbedje mee hadden, kwam bij ons de kajak tevoorschijn. Zo ben ik erin gerold.”

Een beetje eng

Het bleef niet bij familievakanties. Ook thuis, aan zee, kon Wegman de sport naar hartenlust beoefenen. Stapje voor stapje raakte ze verslaafd aan het leven op het water. Op haar vijftiende nam ze met haar broer en zus, met wie ze haar hobby deelde, deel aan het WK freestyle kajakken. Hier werd ze verrassend derde.

Een jaar later volgde een trip naar Oeganda, wederom met haar broer. “Ik stond er toen niet zo bij stil, maar dat moet heel spannend zijn geweest voor mijn ouders. Vooral mijn moeder vond kajakken altijd een beetje eng, maar ze heeft altijd haar best gedaan om die angst niet op ons over te brengen. Ik heb daardoor de ruimte gehad om de wereld te ontdekken vanuit mijn kajak.”

Ze was actief in Canada, Amerika, China, Chili en Mexico. Zelf was ze nooit bang, maar ze geeft toe dat kajakken risico’s met zich meebrengt. “Dit heeft zeker een rol gespeeld in mijn beslissing om over te stappen op het kanoën. Toen ik begon met kanoslalommen, kwam ik erachter dat ik er dezelfde uitdagingen in vond als in het kajakken, maar dat er veel minder risico’s aan verbonden waren. Dat was een eyeopener.”

Mike uit Nieuw-Zeeland

Maar de belangrijkste reden dat ze stopte met kajakken en zich toelegde op het kanoën, was toch wel de liefde. “Degene die mij liet kennismaken met de discipline was Mike, een jongen uit Nieuw-Zeeland die ik ontmoette tijdens een kajakwedstrijd. We kregen een relatie. Het werd al snel duidelijk dat mijn leven als kajakker en zijn leven als kanoër lastig te combineren waren. Toen heb ik gekozen voor het kanoën.” Ze moet lachen. “Daar moeten mijn ouders heel blij mee zijn geweest.”

Als Wegman in 2015 begint aan haar eerste wedstrijdseizoen heeft ze nog geen trainer. Ze oefent vooral met Mike, met wie ze inmiddels getrouwd is. “Ik had de mazzel dat mijn partner hetzelfde deed. Daardoor kon ik met hem meereizen naar trainingen en wedstrijden. Zo heb ik met weinig middelen wel grote stappen kunnen zetten. In eerste instantie wilde ik ook gewoon kijken waar het schip zou stranden. Ik had al zoveel gedaan en gezien dat ik niet de behoefte had om mezelf te bewijzen. Uiteindelijk bleek ik heel dicht bij kwalificatie voor de Spelen in Rio te zitten. Pas toen is bij mij het doel ontstaan om te gaan trainen voor de Olympische Spelen.”

Tussenstop onderweg naar Tokio

En ze wist zich te kwalificeren voor Tokio, als eerste Nederlandse deelnemer na twaalf jaar op het kanoslalomvaren. Ze is waarschijnlijk een van de weinige atleten voor wie het uitstellen van de Spelen positief was. “Voor mij kwam dat zeker niet slecht uit, zo kon ik een jaartje extra trainen. Maar ik ben vooral blij dat het überhaupt nog doorgaat. Ik was heel bang dat ze het evenement volledig zouden cancelen.”

Deze week staat Wegman voor het eerst sinds corona weer aan de start van een wedstrijd. Donderdag begint in Italië het EK. Het is vooral een tussenstop richting Tokio. “Het is voor mij nu belangrijker dat ik wedstrijdritme opdoe. Dat ik weer voel hoe het is om ergens voor te strijden. Als ik op de Olympische Spelen een goede prestatie wil neerzetten, dan moet alles kloppen. Ik hoop dat deze ervaring me daarbij gaat helpen.”

Lees ook:

In Tokio wordt het coronaprotocol getest: altijd op de kamer blijven, behalve als je een wedstrijd hebt

Er is veel twijfel of de Olympische Spelen wel door kunnen gaan vanwege de coronapandemie. Maar Celine van Duijn, die deelneemt aan een testevement, is positief: ‘Het gaat om veiligheid. En het is veilig.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden