VoetbalOranje

Kan De Boer Oranje het houvast geven waar het naar snakt?

Frank de Boer praat langs het trainingsveld met aanvoerder Georginio Wijnaldum.  Beeld ANP
Frank de Boer praat langs het trainingsveld met aanvoerder Georginio Wijnaldum.Beeld ANP

Door een reeks van communicatieve foutjes en beroerd spel tegen Schotland is de druk op bondscoach Frank de Boer al voor het EK heel groot. Gaat hij de juiste route vinden?

De reserves van woensdagavond werken op het weldadige complex in Lagos een partijvorm af als Frank de Boer aan de rand van het veld praat met Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij. Het is de dag na de droevige vertoning van het Nederlands elftal tegen Schotland (2-2). Die leverde gespreksstof genoeg op, over de tactiek en de rammelende uitvoering daarvan. Na het onderonsje meldt De Boer zich nog even bij het partijtje waar vooral Steven Berghuis, Frenkie de Jong en Daley Blind zich onderscheiden. “Bewegen!”, roept hij een keer.

Gebrek aan beweging op het veld had hij tegen Schotland als een van de probleempjes gezien. Volgens de bondscoach zat het euvel in ‘kleine details’ en ‘een beetje in de afstemming’. De Boer had zijn elftal in een 5-3-2 concept met vijf man achterin gegoten. Het systeem, primair gericht op het onder controle krijgen van de tegenstander, past volgens hem het beste bij dit spelersmateriaal. Hij had er pas drie dagen op kunnen trainen. “Dan kun je niet opeens verwachten dat ze de sterren van de hemel spelen.”

‘Werk aan de winkel’

Inderdaad. Met vijf verdedigers tegen twee Schotse spitsen ontstond een overtal voor de Schotten op het middenveld. Dumfries en Wijndal op de flanken wisten niet wat ze moesten doen, De Ligt werd in zijn opbouwpogingen aan zijn lot overgelaten. Stefan de Vrij kwam na afloop met het understatement dat ‘er werk aan de winkel is’. Hij was kritischer dan De Boer. “We krijgen twee goals te gemakkelijk tegen in een counter. We moeten het beter organiseren, beter communiceren.”

Communiceren. Het is inmiddels duidelijk dat dit niet De Boers grootste kwaliteit is. Alleen al de afgelopen week stapelde hij de blundertjes in rap tempo op. Er was gedoe over zijn appjes naar de afvallers, over de nonchalance waarmee hij over vaccinaties sprak en de vergissing met de statistieken over Donny van de Beek. Woensdagavond kwam hij op de persconferentie met een knullige verspreking. Hij sprak over Queensy Menig (van Twente) waar hij Quincy Promes bedoelde. Ondertussen heeft Jasper Cillessen in De Telegraaf hard uitgehaald over de wijze waarop hij door De Boer van het EK is gehouden. De doelman voelt zich na 72 interlands afgeserveerd en zei dat het tussen hem en De Boer niet snel meer goedkomt.

Wankele autoriteit

Al die akkefietjes kunnen gaan sluimeren in een groep internationals die onderling ook volop appt. Ze kunnen de al wat wankele autoriteit van De Boer ondergraven. In het in deze tijd vereiste people’s management blinkt hij niet uit. Draagvlak heeft hij wel nodig om zijn tactiek te verbeteren. Dat hij voor 5-3-2 kiest is misschien te rechtvaardigen, het vereist wel een aanpassing voor veel spelers, opgegroeid in het Nederlandse 4-3-3. De Vrij vertelde na het potje tegen Schotland dat er bij Inter twee jaar intensief aan 5-3-2 is gewerkt. “Er is heel veel tijd aan besteed en dan komen de automatismen er steeds beter in. Het gaat om veel details die je goed met elkaar moet bespreken.”

Heeft De Boer het gezag van Ronald Koeman en de verbale gaven van Louis van Gaal? Nee. Van Gaal koos voor het WK in 2014 als bondscoach ook voor dat systeem, maar werkte daar vijf weken aan. In de hele voorbereiding probeerde hij bij zijn spelers de ‘basistaken’ tussen de oren te krijgen. Die tijd heeft De Boer niet. Bovendien maakt hij zelf een wat weifelende indruk. Zondag tegen het laagwaardige Georgië kan hij zomaar weer drie spitsen opstellen. Onzekerheid laat hij ook bestaan over de spitsen – De Jong of Weghorst – en de keepers, Krul of Stekelenburg.

Natuurlijk, oefenwedstrijden zeggen weinig en de aanloop naar zo’n toernooi verloopt nooit rimpelloos. Nederland verloor in 1988 pal voor het gewonnen EK ook van Bulgarije. Vanaf 13 juni, tegen Oekraïne, moet echt blijken of dit Oranje het houvast heeft gekregen waar het naar snakt. Moeten de tactische plannen heroverwogen worden? De Vrij: “Dat is aan de bondscoach.” De Boer: “We moeten 5-3-2 kunnen spelen. Het is ook geen abacadabra. We moeten het niet moeilijker maken dan het is.”

Lees ook:

Het spel van Oranje neemt gênante vormen aan

In de eerste echte test voor het EK bereikte het Nederlands elftal in een nieuw systeem een dramatisch niveau tegen Schotland. Het werd 2-2.

Frank de Boer en zijn eigen lessen: Ik geloof in harmonie

Het Nederlands elftal begint maandag de voorbereiding op het EK. Bondscoach Frank de Boer beschouwt Oranje nu niet als topland. ‘Maar wij zullen nooit met de kont in de zestien gaan hangen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden