Olympisch kwalificatietoernooi

Kamminga zwemt wereldtijd

Arno Kamminga verbeterde vrijdag zijn Nederlands record op de 200 meter schoolslag tot 2.06,85, de derde tijd ooit.  Beeld BSR Agency
Arno Kamminga verbeterde vrijdag zijn Nederlands record op de 200 meter schoolslag tot 2.06,85, de derde tijd ooit.Beeld BSR Agency

Schoolslagspecialist Arno Kamminga is in topvorm op het olympisch kwalificatietoernooi. Zijn tijd op de 200 meter nadert het wereldrecord. ‘Dit wilde ik al een tijdje heel graag.’

Hij tikte aan na 2.06,85, op een doordeweekse avond in Rotterdam. Een wereldtijd. Daarmee had Arno Kamminga op de laatste Olympische Spelen goud gewonnen op de 200 meter schoolslag. Slechts drie zwemmers waren ooit sneller. “Geweldig. Ik wilde heel graag 2.06 op de klok zetten. Al een tijdje. Ik voel me sterker dan ooit, maar door de andere aanloop als gevolg van corona was het afwachten of het er ook uitkomt.” Lachend: “Ja, dus.”

De prestatie van Kamminga (25) was een absoluut hoogtepunt op de tweede dag van de Rotterdam Qualification Meet. Zijn tijd zit slechts zeven tienden boven het wereldrecord. De verwachtingen voor zijn olympisch debuut volgend jaar in Tokio zijn nu al hooggespannen. Sinds 2016 is hij serieus voor de sport gaan leven, vertelt zijn trainer Mark Faber.

“Arno heeft hard doorgetraind en gewerkt aan meer vermogen en inhoud. Daarbij zoekt hij nog verbeteringen in kleine technische details, zoals iets meer lengte in zijn slag. Dat heeft nu deze bijzondere tijd opgeleverd. Een belangrijke kracht van hem is dat hij heel snel zijn lesje leert. Dat is een zegen voor een coach. Hij raakt ook niet in de war als we iets proberen en dat blijkt niet te werken. Mentaal is hij sterk.”

Met vertrouwen op het startblok

Als enige topzwemmer zwemt hij voor een wedstrijd nooit in, vervolgt Faber. “De hele wereld kijkt daar met verbazing naar. Hij doet een goede warming-up op de kant en is dan klaar. Hij hoeft het water vooraf niet te voelen om met vertrouwen op het startblok te staan.”

Kamminga grossiert tegenwoordig in nationale records. Donderdag had hij zijn eigen toptijd op de niet-olympische 50 meter schoolslag ook al verbeterd. Zijn specialiteit wordt niet altijd op waarde geschat, denkt Faber. “Ieder kind begint op zwemles met de schoolslag. Daarom lijkt het de makkelijkste slag, maar in werkelijkheid is het technisch en coördinatief een van de moeilijkste slagen. De combinatie van de arm- en beenbeweging luistert heel nauw. Daarom zie je ook dat schoolslagzwemmers veel wisselvalliger presteren dan andere specialisten. Arno is een van de weinigen die heel stabiel is.”

In de schaduw van Kamminga braken nog twee zwemmers vrijdag een nationaal record. Kira Toussaint verbeterde met 27,37 haar eigen toptijd op de niet-olympische 50 meter rugslag en Tes Schouten verbrak het elf jaar oude Nederlandse record op de 200 meter schoolslag. Toch bleef zij met 2.26,95 ver verwijderd van de olympische limiet.

Lees ook:

Thom de Boer en Valerie van Roon naar Tokio: ‘Klopt het scorebord?’

De zwembond KNZB heeft gekozen voor een keihard olympisch selectiesysteem. Twee clubzwemmers zorgden voor de verrassing van de dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden