Olympische Spelen100 meter schoolslag

Kamminga zorgt voor bijzonder Nederlands succes op de schoolslag

Arno Kamminga met zijn eerste olymische medaille. Beeld AP
Arno Kamminga met zijn eerste olymische medaille.Beeld AP

Maandag zette hij met zilver een historische prestatie neer. Dinsdag wacht alweer zijn volgende wedstrijd. Arno Kamminga is geen eendagsvlieg.

Het nieuwe boegbeeld van het Nederlandse zwemmen is in de persoon van Arno Kamminga opgestaan. Zijn zilveren plak op de 100 meter schoolslag is de eerste olympische medaille voor een Nederlandse man in zeventien jaar. “Het voelt nog een beetje onwerkelijk”, verklaart hij na de race. Maar zijn toon is opvallend zelfverzekerd. Kamminga kent weinig twijfels. En terecht. Dit is geen toevalstreffer. Dinsdag wachten alweer de series van de 200 meter, waar hij ook met de top meekan.

Het is een zilveren medaille die voelt als goud. Maar Kamminga waakt voor een te grote ontlading. Daar is het ’t moment niet voor. “Ik wil hier vooral vertrouwen uit halen voor de 200.” Dat zal een andere race worden, weet hij, met andere concurrenten. Hij zal naar eigen zeggen extreem diep moeten gaan. Maar dat kan hij. In de aanloop naar Tokio had hij de vierde tijd ooit op de 100 gezwommen en de vijfde op de 200.

Wereldtop van de schoolslag

En zo draait Nederland opeens mee in de wereldtop van de schoolslag. Een zwemdiscipline waar het vaderlandse succes zeer spaarzaam is. Bij de vrouwen wonnen Nel van Vliet en Petra van Staveren ooit olympisch goud, in respectievelijk 1948 en 1984. Bij de mannen pakte Wieger Mensonides brons in 1960.

Het is een miskende slag; een zwemslag die niet altijd de waardering krijgt die hij verdient. Het lijkt de makkelijkste beweging, omdat ieder kind er op zwemles mee begint. Maar volgens Mark Faber, de coach van Kamminga, is het technisch en coördinatief een van de moeilijkste slagen. De timing tussen de arm- en de beenbeweging luistert heel nauw. “Daarom zie je ook dat schoolslagzwemmers veel wisselvalliger presteren dan andere specialisten. Arno is een van de weinigen die heel stabiel is.”

Verwachtingen worden waargemaakt

Ook in Tokio maakt hij de vooraf hooggespannen verwachtingen waar. Op de 100 school tikt hij slechts 0,63 seconde later aan dan de lang ongenaakbaar geachte Brit Adam Peaty. Zijn eindtijd van 58,00 is net geen Nederlands record. Halverwege de race ligt het veld van acht man in het Tokyo Aquatics Centre nog dicht bij elkaar. De internationale top is in de schoolslag breed. Heel lang stond Peaty bovenaan de internationale ladder, waarna een grote groep medaillekanshebbers volgde. Sinds dit seizoen heeft Kamminga zich, met zijn steeds scherpere tijden, tussen Peaty en de rest geplaatst. Daarom werd zijn naam vooraf al aan de tweede plaats gekoppeld.

Maar het blijft zijn allereerste olympische finale. Hoe zouden de zenuwen het houden? Kamminga staat te boek als mentaal sterk. Als enige internationale topper zwemt hij bijvoorbeeld nooit in. Volgens Faber kijkt de hele wereld daar met verbazing naar. “Hij doet een goede warming-up aan de kant en is dan klaar. Arno hoeft het water niet te voelen om met vertrouwen op het startblok te staan.”

Ook deze maandag in Japan toont hij een gemoed van staal, als hij in de tweede helft van de race in de slipstream van Peaty – de wereldrecordhouder en regerend olympisch kampioen – voor de anderen uit zwemt.

Vlak voor de wedstrijd, vertelt Kamminga (25) naderhand, had hij even aan zijn moeder moeten denken. Tien jaar geleden is zij overleden. Juist deze setting, noem het de magie van de Spelen, maakte dat los. Dit was het moment waar hij zoveel jaren naartoe heeft gewerkt. “De gedachte aan haar maakte me emotioneel, maar gaf me ook extra energie. Het zorgde ervoor dat ik wat extra’s in de race kon stoppen.”

Uitdaging

Kamminga houdt wel van een uitdaging. Daarom ook koos hij voor de schoolslag, de enige slag waarbij de voorwaartse beweging ook door het water gaat. Dat maakt het extra zwaar. Bravoure is hem ook niet vreemd. Waar de meeste zwemmers met de rug naar hun grote concurrent toe het startblok opstappen, keek hij Peaty brutaal in het gezicht. “Ik ben niet bang voor hem. Ik ging de race in om te winnen. Kijk, als je voor zilver gaat dan geef je van tevoren al het goud weg. Dan kan je alleen maar verliezen. Ik ging de race in om te winnen en volgens mij heb ik geweldig mee geracet. Twee jaar geleden was ik nog kansloos, nu maak ik het hem al moeilijk. Ik kom steeds dichterbij.”

Met zijn eerste mondiale medaille om de nek, want ook op een WK stond hij nog nooit op het ereschavot, dacht hij aan de afgelopen jaren. Iedere dag heeft hij genoten, van de hoogtepunten maar ook van het harde werken en de opofferingen die nodig waren. “De laatste weken heb ik als een kluizenaar geleefd en bijna alleen maar op mijn kamer gezeten. Ik wilde geen enkel risico lopen. Niks mocht in de weg staan tussen mij en mijn races.

En nu is hij de opvolger van Pieter van den Hoogenband, die als laatste Nederlandse man in 2004 het olympische podium haalde en nu als chef de mission Team NL op de tribune zit. “Pieter is dé man van het Nederlandse zwemmen. Dat hij naar mijn race komt kijken is al bijzonder en dat ik nu met hem in de rij van medaillewinnaars kom helemaal.”

Lees ook:

Zwemmer Arno Kamminga: ‘Ik heb mezelf eerst als mens verbeterd, nu kan ik alles geven als sporter’

De weg naar de wereldtop was lang en niet altijd even makkelijk voor Arno Kamminga. Een persoonlijk gesprek met het nieuwe boegbeeld van het zwemmen, op weg naar het EK komende week in Boedapest. ‘Een jaar na het overlijden van mijn moeder begon het serieus tehttps://www.trouw.nl/sport/zwemmer-arno-kamminga-ik-heb-mezelf-eerst-als-mens-verbeterd-nu-kan-ik-alles-geven-als-sporter~b39b178e/ worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden