Handbal

Kalme bondscoach Staffan Olsson moet handbalmannen naar het EK leiden

Kay Smits zit in de mangel bij twee Kroaten, woensdag tijdens het EK-kwalificatieduel.  Beeld ANP
Kay Smits zit in de mangel bij twee Kroaten, woensdag tijdens het EK-kwalificatieduel.Beeld ANP

Na een WK dat boven verwachting verliep, moeten de handbalmannen zich nu plaatsen voor het EK. Ze doen dat aan de hand van een Zweedse bondscoach die zelden boos te krijgen is.

Kick Hommes

Staffan Olsson, de bondscoach van de Nederlandse handbalmannen, is niet meer het type dat snel boos is. Dat zei hij dinsdag om 10.02 uur althans zelf in een kringgesprek tegen de handballers van Nederland, die vanwege allerlei redenen twee minuten te laat op het veld stonden. Toch wilde de Zweedse bondscoach benadrukken dat als er een training om tien uur op de planning staat, die ook echt om die tijd moet beginnen. Regel is regel.

De anekdote, opgediept door Kay Smits in een tot hotel omgebouwd klooster nabij Eindhoven, illustreert volgens een van de sterspelers van Oranje de manier waarop Olsson zich opstelt als bondscoach. Als iemand met wel degelijk een duidelijke lijn, maar op een rustige en ontspannen manier met ruimte voor eigen inbreng van de spelers. “En je zag ook dat het werkte. Want bij het eten was het redelijk krap en zag je mensen al schrapen. Zij wisten: de meeting begint zo.”

Team imponeerde op het WK

De Nederlandse handbalploeg speelt deze week een nieuwe ronde in de EK-kwalificatie, kort na het WK dat voor Nederland boven verwachting verliep. De ploeg die voor het eerst sinds 1961 meedeed aan het WK kon terugkijken op een positief toernooi, al bleef de kwartfinale buiten bereik. Maar het team imponeerde. Keeper Bart Ravensbergen verdiende er een transfer mee naar de Duitse Bundesliga.

De EK-kwalificatie verloopt vooralsnog redelijk. Er werd verloren van Griekenland en gewonnen van België. Tegen subtopland Kroatië werd woensdag wél verrassend gewonnen. Daarmee heeft de ploeg plaatsing voor het EK in eigen hand. Zondag is de return in Kroatië.

Hoe hou je de goede sfeer van het WK vast voor een kwalificatiereeks? Olsson heeft een duidelijk idee, vertelt hij op een persmoment. “Hoe hoger je op de ladder komt, hoe eenvoudiger het is om daar weer te komen. Je hebt dat al een keer gedaan.”

Slechts twee dagen om ingespeeld te raken

De grootste uitdaging van afgelopen week was nog om iedereen weer ‘naast zijn Nederlandse vriend’ te krijgen, zoals de bondscoach het noemt. Er waren slechts twee dagen beschikbaar om de ploeg ingespeeld te krijgen. Aan de andere kant zit deze reeks ook zo dicht op het WK dat de meeste spelers elkaar binnen een paar uurtjes wel weer aanvoelen, zegt Smits. De patronen zitten nog wel in het geheugen.

Smits is een van de spelers op wie Olsson leunt tijdens wedstrijden. De bondscoach hamerde tijdens zijn dienstverband vooralsnog vooral op de verdedigende tactiek, terwijl in de aanval spelers als Smits en Luc Steins vrijheid krijgen. Dat is nog steeds zo, en dan helpt het dat Smits sinds het WK bij zijn Duitse club Magdeburg inmiddels week in week uit uitblinker is, terwijl hij voor het WK nog bankzitter was.

Oranje brengt spanning en energie

Voor hem was Oranje een rustpunt, omdat zijn spelplezier er voor de winter onder leed. “Oranje bracht ontspanning en energie.” Nu is dat ook wel zo, maar voelt hij tevens nog meer verantwoordelijkheid. “Er zijn een paar jonge jongens bij. Die kijken net als ik toen op naar spelers uit de Bundesliga. Hoe ze doen, wat ze opscheppen. Dat probeer ik nu mee te geven.”

Met Smits in de ploeg groeit Oranje in vastigheid. Olsson is er blij mee. “De grootste les van het WK was dat we over details praten als verbetering, niet meer over de grote zaken.”

Dat houdt wel in in dat de doelstelling ook omhooggaat. Plaatsing voor het EK is bijna een must. “Wij zijn ook een subtopland”, aldus Smits. “Wij moeten naar dat EK.”

Lees ook:

Rouw en topsport, gaat dat samen? Tophandballer Luc Steins weet het antwoord nog niet

Handballer Luc Steins is nog in de rouw, vanwege het overlijden van zijn vader op 23 december. Toch speelde hij het WK, het eerste voor Nederland sinds 1961.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden