ReportageJudo

Judoscholen opgelucht na heropening: ‘Ik dacht dat er echt niemand meer als lid zou komen’

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Sportscholen zijn weer open, ontbijten op het terras is toegestaan, en kinderen kunnen binnen judoën. Zoals in Aalsmeer, waar de judoschool is geopend.

De een ligt in de houdgreep, de ander ontworstelt zich juist uit de greep van zijn concurrent. De tatami van de dojo in Aalsmeer ligt weer vol met kinderen. Nu ‘stap twee’ in het versoepelingsplan is gezet, mogen ook deze elf jonge judoka’s weer ravotten in de eigen ruimte, een zaal met veel spiegels maar zonder ramen. De zaal moest maandenlang dicht, maar met de nieuwe regels is binnen sporten voor kinderen in een groep sinds woensdag weer toegestaan.

Judoschooleigenaar Ron van Raaphorst is maar wat blij dat hij weer met zijn judoka’s spelletjes kan doen en überhaupt aan de slag kan. Een uur voor de kinderen langskwamen had hij de tatami even goed schoongeveegd. “Die dingen hebben toch een half jaar in het stof gelegen.”

Van Raaphorst had ook een onderneming die door de crisis plotseling stil kwam te liggen. Twee maanden kon hij met zijn judoschool, waar honderd leden sporten, helemaal niets doen. Dat was in maart en april vorig jaar. Daarna was het slechts mondjesmaat mogelijk.

Hard getroffen door de coronacrisis

De situatie van Van Raaphorst staat symbool voor de hele sport. Judo is een van de binnensporten die hard is getroffen door de coronacrisis. De bond verloor bijna 15 procent van de leden. Vooral jonge kinderen, de grootste doelgroep in de sport. Zij schreven zich afgelopen jaar veel minder in. Midden in een pandemie waarin afstand moet worden bewaard, is het voor velen niet logisch om een sport te doen waarin vastpakken, op elkaar liggen of in elkaars nek hijgen normaal is.

Meerdere judoscholen in het land zijn gestopt in de crisis, zegt Benny van den Broek, coördinator sportparticipatie bij de judobond. “Het aantal aanbieders is van ongeveer 650 naar 600 gegaan. De daling was al een paar jaar zichtbaar, dus het is niet duidelijk of het alleen door de coronacrisis komt. Maar corona heeft wel voor een versnelling gezorgd.”

Ron van Raaphorst (rechts)  in zijn judoschool. Beeld Patrick Post
Ron van Raaphorst (rechts) in zijn judoschool.Beeld Patrick Post

De verschillen in ledenaantallen zijn vooral groot tussen verenigingen die niets meer voor leden konden doen en clubs die op een of andere manier hun sporters konden vermaken. Volgens Van den Broek heeft 75 procent van de verenigingen dat laatste kunnen doen.

Ook Van Raaphorst vond een manier om buiten te judoën. Hij kreeg een plekje op het grasveld naast het buitenbad van het naastgelegen zwembad. Daar kwamen nog wel wat kinderen op af. “Maar het was toch moeilijk, zeker omdat die jongsten de hele tijd waren afgeleid. Door een vliegtuig, of zelfs een mier. Nee, iedereen wilde echt binnen sporten.”

Clinics geven tijdens gym

Uiteindelijk is Van Raaphorsts bedrijfje ‘zo’n 10 procent geslonken’, zegt hij. Financieel was het lastig, maar hij kwam de coronaperiode door dankzij ‘de goede baan van mijn vrouw’. “In de eerste periode kregen we overal hulp vandaan. De tweede lockdown was moeilijker. Huren moesten betaald, inkomsten liepen terug. Ik heb wel even in de put gezeten en gedacht dat er echt niemand meer als lid zou komen.”

Inmiddels heeft hij subsidie om volgend schooljaar tijdens gymlessen clinics te geven. Op die manier hoopt hij in elke klas een of twee leerlingen enthousiast te maken. De judobond is bovendien een landelijke campagne begonnen. Er worden de komende maanden honderdduizend gratis proeflessen aangeboden. Het was een project dat al een aantal maanden op de plank lag te wachten.

De hoop is dat met alle initiatieven judo weer op niveau komt. Zoals Van den Broek zegt: “Judo is een sport waarbij je uit je balans wordt gebracht, maar waarbij je uiteindelijk altijd weer recht komt te staan.”

Lees ook:

Helft jonge kinderen stopte met sporten in coronatijd. ‘Dit is schrikken’

In juni vorig jaar bleek al dat kinderen veel minder zijn gaan sporten. Normaal doet 85 procent van kinderen tussen vijf en twaalf jaar aan sport, in april daalde dat tot 35 procent. In concrete cijfers: een terugval van 1,3 miljoen naar 500.000 sportende kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden