Vechtsport

Judoka’s raken verstrikt in selectieproces voor de Spelen

Henk Grol in actie tegen Inal Tasoevuit uit Rusland in de finale van de Europese Kampioenschappen Judo. De EK in Portugal zijn het laatste meetmoment voor plaatsing voor de Spelen van Tokio. Beeld ANP
Henk Grol in actie tegen Inal Tasoevuit uit Rusland in de finale van de Europese Kampioenschappen Judo. De EK in Portugal zijn het laatste meetmoment voor plaatsing voor de Spelen van Tokio.Beeld ANP

De selectiecommissie moet naast de vijf gekwalificeerden nog drie judoka’s aanwijzen voor de Olympische Spelen. De resultaten van de afgelopen Europese kampioenschappen wegen mee, maar een keuze maken zonder verhitte discussie lijkt ondoenlijk.

Sanne van Dijke (25) wist het zaterdag zeker. Met een schreeuw op de tatami na de gewonnen finale en het behalen van haar tweede Europese titel kon olympische deelname haar niet meer ontgaan. Concurrente Kim Polling (30) haalde mede door een elleboogblessure geen podiumplaats in de Altice Arena.

“Ik ga naar Tokio. Ik ben beter dan ooit”, zegt Van Dijke een dag later aan de telefoon vanuit Lissabon. “ Ik ben natuurlijk partijdig, maar zelfs als ik heel objectief kijk, zou ik mezelf sturen.”

Het lijkt een kwestie van logica. Van Dijke is Europees kampioen, presteert beter dan haar enige concurrente en kwalificeert zich dus voor de Spelen. Zat het maar zo simpel in elkaar, zegt Van Dijke.

De Europees kampioenschappen van afgelopen weekend waren dan wel officieel een titeltoernooi, in het licht van de selectieprocedure was het slechts een voetnoot, een laatste meetmoment in een periode van drie jaar. Vanuit Nederlands perspectief ging het met name over de drie duels die werden uitgevochten. Rechtstreeks, maar ook weer niet.

Zware jongens boven de 100 kilo

De grote vraag die voorafgaand aan elke olympiade de kop opsteekt: welke judoka vaardig je per gewichtsklasse af? Voor deze Europese kampioenschappen lag in drie gewichtsklassen de keuze nog open. Juul Franssen, Tornike Tsjakadoea, Frank de Wit, Noël van ’t End en Michael Korrel kregen hiervoor al een plek in de olympische equipe.

In de categorie tot 70 kilogram ging het nog tussen Van Dijke en Polling, in de klasse tot 78 kilo waren Marhinde Verkerk (35) en Guusje Steenhuis (28) in de race en bij de zware jongens boven de 100 kilo maakten Henk Grol (36) en Roy Meyer (29) kans.

Het besluit ligt in handen van de selectiecommissie, bestaande uit directeur topsport van de judobond Tjaart Kloosterboer en Charles van Commenée, als coach vooral actief in de atletiek. Zij laten zich adviseren door verschillende judocoaches en komen eind april met de definitieve aanwijzing. Kloosterboer en Van Commenée hebben beiden geen ervaring als judoka.

Dat is meteen een van de kritiekpunten van de sporters. Daarnaast heerst er onder de judoka’s onduidelijkheid over de criteria. Volgens de regels van de commissie wordt er gekeken naar de medailles in de afgelopen drie jaar, resultaten tegen andere judoka’s uit de top en de positie op de wereldranglijst. Hoe zwaar elke graadmeter weegt, is onbekend.

Een precair proces

Van Dijke vindt het een worsteling. “In andere landen besluiten ze na een fight-off of aan de hand van de ranking. Een ultieme succesformule bestaat niet, anders zou elk land hetzelfde doen. Het geeft aan hoe precair dit proces is.”

Het spreekt niet in het voordeel van de commissie dat de keuzes bij de vorige drie Spelen niet gunstig uitpakten. Dennis van der Geest (2008) en Elisabeth Williboordse (2012) kwamen niet verder dan de eerste ronde, Verkerk (2016) ging ten koste van Steenhuis en werd zevende.

Op de wereldranglijst voorafgaand aan de Europese kampioenschappen stonden Van Dijke en Polling op 5 en 3, Steenhuis en Verkerk op 8 en 15 en Grol en Meyer op 7 en 9. Alle zes judoka’s kondigden voor de EK nog aan dat ze vol vertrouwen waren voor plaatsing voor de Spelen.

Hoe onduidelijk de selectiematerie is, blijkt uit het betoog dat Polling, in het verleden goed voor vier keer EK-goud en WK-brons, na haar vierde plek geeft bij de NOS. De in Italië woonachtige judoka vindt dat ze de Spelen meer verdient dan de Europese kampioene Van Dijke. “Het is een driejarig kwalificatietraject. Ik heb dit weekend weer gewonnen van de nummer twee van het laatste wereldkampioenschap. Daar verloor Van Dijke de laatste keer van.” Daarnaast wijst ze op de in haar ogen matige tegenstanders van Van Dijke afgelopen weekend.

Niet veel later wint Van Dijke in de finale van de Française Margaux Pinot, uitgerekend de opponent die in de halve eindstrijd te sterk is voor Polling. Daartegenover staan overwinningen van Polling in de laatste twee onderlinge duels met Van Dijke.

De discussie zal niet verstommen

In Lissabon winnen Grol en Steenhuis, die voor de Europese titel van dit weekend al over de beste papieren beschikte, hun directe gevecht met Meyer en Verkerk. Volgens Grol een onbelangrijke uitslag, want iedereen kon daarvoor al zien dat hij beter was dan concurrent Meyer.

Kloosterboer en Van Commenée hechten weinig waarde aan deze partijen, omdat de ene tegenstander een judoka nou eenmaal beter ligt dan de andere. Van Dijke vindt dat deze EK flink telt. “Ik laat zien dat ik in vorm ben en tegen druk kan. Wat je drie maanden voor de Spelen presteert is zwaarwegender is dan een wedstrijd van meer dan twee jaar geleden.”

Ondanks de titels van Van Dijke, Steenhuis en het zilver van Grol dit weekend zal de discussie niet verstommen. Al leek Verkerk zich neer te leggen bij het missen van de Spelen, zo liet ze met tranen in de ogen blijken bij de NOS. “Ik zeg altijd dat je het moet doen op het moment dat het nodig is, pieken op het juist moment, maar dat is me hier niet gelukt.”

Voor de selectiecommissie blijft het een voortdurend proces van wikken wegen van prestaties. De inmiddels beruchte olympische matrix voor de schaatsers is in vergelijking met deze zaak een simpele invuloefening.

Als het aan Van Dijke ligt, reist ze samen met Polling naar de Spelen. Al staan de regels van het IOC dat niet toe. “We zijn beiden topatleten die bij de vijf beste judoka’s ter wereld horen. Eigenlijk is het hartstikke onterecht dat er maar eentje voor goud mag vechten.”

Lees ook:

Van niets naar wereldkampioen judo: het overkwam Noël van ’t End

Noël van ’t End werd in Japan wereldkampioen judo, nog geen jaar na een zware periode en nog geen jaar voor de Spelen. In het hol van de leeuw, tegen een Japanner, in de geest van Anton Geesink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden