InterviewCoronavirus

Judoka Roy Meyer merkt de gevolgen van het coronavirus: ‘Het enige wat ik kan doen is me voorbereiden alsof er geen virus is’

Roy Meyer, hier op de WK judo in 2019. Meyer won daar brons.Beeld AFP

De vele afgelastingen en de wedstrijden in lege stadions bezorgen de sportwereld inkomstenderving, en onzekerheid over sponsoring in de toekomst. Judoka Roy Meyer (28) merkt het ook. Voor hem viel een belangrijk meetmoment voor de Spelen in Tokio weg. ‘Achterover zitten kan niet.’

Een van de belangrijkste kwalificatietoernooien voor de Spelen in Tokio, de Grand Slam in het Russische Jekaterinenburg, is deze week vier dagen voor aanvang afgelast. Hoe kwam dat binnen?

“Dat is wel schrikken. Je werkt zo lang naar zo’n toernooi toe. Je komt in een strijdmodus, voor je familie ben je in de twee weken voor de wedstrijd steeds minder te harden. En dan knapt het opeens. Poef. Jammer, want je moet elk moment aangrijpen om te laten zien dat je de beste bent. Maar ik draai het ook meteen naar iets positiefs om. Dan zijn andere toernooien maar belangrijk.”

De beslissing om het toernooi in Rusland af te gelasten komt vrij plotseling. Is improviseren moeilijk voor een judoka?

“Volgens mij adem ik improvisatie, haha. Ik kan daar vanwege mijn persoonlijkheid goed mee omgaan. Alleen helpt het judo mij om structuur helder te krijgen. Als dat even wegvalt, is het fijn snel een nieuwe planning te hebben.

“Daarom hebben we dat dinsdagavond meteen geregeld. Ik neem een paar dagen echt rust. We zijn de laatste weken van toernooi naar toernooi gegaan. Nu ben ik goed belastbaar, maar een weekje volledig herstel is ook wel welkom.”

Wat doet een judoka tijdens volledig herstel?

“Mijn coach zei dat als ik nog iets wilde, ik het nu moest doen. Daarna is er tot de Spelen geen tijd meer voor leuke dingen. Daarom ga ik met mijn vrouw en kinderen nog een paar dagen naar het buitenland. Even lekker weg. Maar, dat moet ik wel zeggen, dan sta ik zeker nog één keer per dag in de gym.”

Het belangrijkste meetmoment voor Tokio is nu het EK in Praag in mei. Houden jullie als team ook al rekening met een afgelasting van dat toernooi?

“Iedereen wordt nu getroffen door het coronavirus. Maar ik hoop wel dat het EK doorgaat. Dat is zo’n groot toernooi, waar alle grote namen in de sport aan meedoen. Dat is vechten tegen de allerbesten. Ultiem toch? Je kunt laten zien dat je fantastisch bent. Ik denk alleen wel dat als het EK niet doorgaat, ook de Spelen in gevaar komen. Het enige wat ik kan doen is me voorbereiden alsof er geen virus is.”

In de strijd voor een olympisch ticket sta je ‘voor’ op concurrent Henk Grol. Denk je niet: het is misschien ook wel fijn dat toernooien worden afgelast want dan houd ik die voorsprong?

“Na het EK is nu een ander toernooi, in Bakoe, dat als meetmoment wordt meegenomen. Dus er is geen zekerheid. Nou ja, de enige manier is om te doen alsof je niet gaat. Dan presteer je op elk toernooi. Zo ligt het. Dus ik ga elk toernooi vol. Achterover zitten kan gewoon niet.”

Henk Grol: ‘Ik moet rustig en fit blijven’

Ook Henk Grol (34) judoot de komende tijd niet, toch kreeg hij gisterochtend nog bezoek van een dopingcontroleur. Een vervelend momentje, want Grol kreeg een naald in zijn arm. “Echt joh, ik háát naalden.”

Grol heeft net als Meyer nu een periode van rust. “Het is een gekke week, maar het is voor iedereen hetzelfde.” Of er druk komt op het EK, omdat het Grols laatste kans is? “Dat zijn jouw woorden. Ik heb maar één keus. Rustig en fit blijven en mezelf scherp houden. Er telt maar één toernooi, en dat is in Tokio. Waar ik heen ga.”

Lees ook:
Sport en het coronavirus: ‘Hier is niet tegen te verzekeren’

Het gaat nu wereldwijd al om vele miljoenen euro’s, maar dit kan snel tot honderden miljoenen euro’s oplopen. Ook zullen sponsors hun contracten gaan heroverwegen.

Judoka Roy Meyer: ‘Ik kwam op tijd tot inkeer’

In de serie ‘tien geboden’ interviewt Arjan Visser wekelijks bekende en minder bekende Nederlanders aan de hand van de Bijbelse tien geboden over hun leven, wereldbeeld en religie. Roy Meyer (Breda, 1991) is judoka. Hij was Europees kampioen in 2012 en nam in 2016 deel aan de Olympische Spelen. Dit jaar won hij bij de Europese Kampioenschappen in Warschau een bronzen medaille.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden