Nationale titel

Jorrit Bergsma en Irene Schouten zijn zowel zegen als vloek voor het marathonschaatsen

Irene Schouten juicht na haar overwinning in Alkmaar. Beeld ANP
Irene Schouten juicht na haar overwinning in Alkmaar.Beeld ANP

Met Irene Schouten en Jorrit Bergsma kreeg het marathonschaatsen afgelopen weekeinde de gedroomde nationale kampioenen op kunstijs. ‘De spoeling is heel dun, we hopen dat er ploegen bijkomen.’

Thomas Sijtsma

De zorgen zijn best groot geweest voor het marathonschaatsen. Willem Hut, competitieleider marathon bij de KNSB, geeft het ruiterlijk toe. Des te groter het gevoel van triomfantelijkheid bij hem zaterdagavond als Jorrit Bergsma (35) en Irene Schouten (29) in Alkmaar de nationale titel grijpen. Precies de kampioenen die de sport nodig heeft.

Het optreden van Schouten was fenomenaal. Vanaf het begin martelde ze het peloton met tempoversnellingen waardoor anderen al vroeg op hun tandvlees zaten en reserves moesten aanspreken. Op de helft nam de rijdster van Zaanlander met negen anderen een ronde voorsprong.

Daarna ging Schouten gretig en onvermoeibaar door, met een gemak alsof ze in de dagen ervoor geen olympisch kwalificatietoernooi (OKT) had gereden. In de sprint kwamen Arianne Pruisscher en Iris van der Stelt tekort waardoor Schouten haar zesde nationale titel greep, een record dat ze voorheen deelde met Atje Keulen-Deelstra. Na afloop kreeg Schouten de vraag hoe ze in godsnaam te verslaan was. In het antwoord klonk haar ongenaakbaarheid door: “Door bij mij in de ploeg te rijden.”

Reclame voor het marathonschaatsen

De strijd op ijsbaan De Meent was bij de mannen nog enerverender. Jorrit Bergsma (Royal A-ware/Ziuz) ging in de laatste ronde ‘erop en erover’ bij Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) en verdiende daarmee zijn tweede nationale titel op kunstijs. Bergsma en Schouten, beiden gekwalificeerd voor de lange afstanden voor de Spelen in Peking, verklaarden na afloop dat ze de televisiekijker wilden trakteren op een mooie koers om zo reclame te maken voor het marathonschaatsen. Ze genereren aandacht bij het publiek dat een jaar geen marathonschaatsen kon kijken.

Jorrit Bergsma, de winnaar van de nationale marathon. Beeld ANP
Jorrit Bergsma, de winnaar van de nationale marathon.Beeld ANP

Dat kon de sport na het afgelopen jaar wel gebruiken. De overheid merkte marathonschaatsen ruim een jaar geleden niet aan als topsport, waardoor het peloton 602 dagen geen wedstrijd reed. Het laatste NK dateerde van nieuwjaarsdag 2020. “Daarom ben ik zo dondersblij met deze gezichtsbepalende winnaars en dit NK”, zegt Hut. “Dat hebben we hard nodig.”

Een winter zonder marathons liet zich vooral in het mannenpeloton voelen. Tien schaatsers stopten, onder wie Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Jouke Hoogeveen en Erik Jan Kooiman. Ze wonnen niet alleen heel veel wedstrijden, ze bepaalden ook het ritme van de wedstrijd.

De spoeling is dun in het peloton

Het marathonpeloton in de topdivisie bestaat nu nog maar uit veertig rijders en acht ploegen. Bij de vrouwen rijden bijna 15 meer schaatsers rond en zijn er 17 ploegen actief. “De spoeling is heel dun”, zegt Hut. “We hopen dat er ploegen bijkomen, al is het nu al moeilijk om het peloton te vullen.”

Door de afgelopen winter is de uitstroom groot geweest en de instroom klein. De beloftendivisie barst zelfs uit zijn voegen. Hut: “Bij de vrouwen moet je achter Schouten aan en bij de mannen achter Bergsma. Dat is heel erg moeilijk voor nieuwe jonge rijders. Wanneer ben je sterk genoeg om over te gaan als er een jaar geen wedstrijden zijn geweest? Ze weten niet waar ze staan. De talenten wachten liever. Daarom zou nog een winter zonder topsportstatus desastreus zijn voor het marathonschaatsen.”

Bergsma miste zijn voormalig strijdmakkers die met hem de wedstrijd hard maakten. Concurrenten letten nu meer op hem. “Irene Schouten is echt een enorme klasbak, die steekt ver boven de rest uit. Dat is bij mij een stuk minder, de top is breder.”

Net als Schouten is Bergsma in zijn hart vooral marathonschaatser. “Tegen het OKT keek ik enorm op, was blij dat het erop zat. Maar naar dit NK keek ik heel erg uit. Ik zou morgen wel weer willen. Dit spel op het ijs is fantastisch. Ik geniet hier ook meer van.”

Lees ook:
Jorrit Bergsma rijdt een perfect OKT en doet zelfs een handreiking voor de ploegenachtervolging

Jorrit Bergsma behaalde al zijn doelen op het olympisch kwalificatietoernooi. En hij zette de deur open voor een plek in de ploegenachtervolging, een onderdeel dat een ‘litteken op zijn carrière’ is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden