Opmerkelijke transfer

Joodse ijshockeyer gaat spelen voor de stad van Auschwitz: ‘Ik wil laten zien dat nu alles mogelijk is’

Eliezer Sherbatov in het tenue van zijn team Unia Oswiecim Beeld AFP
Eliezer Sherbatov in het tenue van zijn team Unia OswiecimBeeld AFP
Esther Scholten

Ook het Poolse ijshockey is na een lange coronastop weer begonnen. Afgelopen weekend waren de eerste wedstrijden in de Poolse Premier League met dit keer een wel heel bijzondere blikvanger: Eliezer Sherbatov. Deze Israëlische topsporter komt uit voor de club Oswiecim uit de gelijknamige plaats. Sportief gezien is dat misschien geen opmerkelijke transfer, gezien de wereldgeschiedenis is dat het des te meer. Oswiecim is namelijk vooral bekend van Auschwitz, het grootste concentratiekamp van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer een miljoen landgenoten van Sherbatov lieten daar het leven.

Een storm van kritiek uit eigen land was het gevolg. Hoe kon Sherbatov dit doen? Een verrader was hij, iemand die zijn eigen geschiedenis verloochende. De 28-jarige ijshockeyer bleef er rustig onder en legde keer op keer uit dat hij deze keuze weloverwogen had genomen. “Ik wil jonge mensen laten zien dat nu alles mogelijk is.”

‘Dit is een nieuw tijdperk’

Sherbatov werd geboren in de Israëlische plaats Rehovot, maar groeide op in Canada. Daar bleek hij een natuurtalent op het ijs. Hij was snel en sterk. Inmiddels is hij een vaste waarde voor het nationale team van zijn land, dat volgens The Times of Israel zevenhonderd ijshockeyers telt en drie ijshockeyhallen.

Een vriend vertelde hem dat hij misschien via Oswiecim in de Poolse competitie zou kunnen spelen. Professioneel een mooie uitdaging. “Ik begrijp de betekenis van mijn overstap”, verklaarde hij op Twitter. “Dit is een nieuw tijdperk voor Joden, een tijdperk waarin we letterlijk in iedere plaats ter wereld kunnen schitteren. En niemand kan ons stoppen. Dat is waar ik in geloof. In ons, omdat we nooit de hoop verloren.”

Lees ook:

Een basketbalgrootheid die ook als mens respect wil

Basketballegende Michael Jordan kreeg, voordat hij onlangs honderd miljoen dollar beschikbaar stelde voor Black Lives Matter, soms kritiek dat hij zich onvoldoende uitsprak tegen racisme. Bill Russellkreeg dat verwijt nooit. Veel van de met name blanke Amerikanen vonden hem eerder te uitgesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden