Basketbal

Jochie uit Deurne in de rol van opbouwer bij het speeltje van de miljardair

Johan Roijakkers: ‘Basketbal in Nederland is liefdewerk oud papier. Als je van deze sport wilt leven, moet je in het buitenland zijn.’ Beeld Daniel Löb
Johan Roijakkers: ‘Basketbal in Nederland is liefdewerk oud papier. Als je van deze sport wilt leven, moet je in het buitenland zijn.’Beeld Daniel Löb

Als 19-jarig ambitieus basketbaltalent zocht Johan Roijakkers zijn heil over de landsgrenzen. Twee decennia later is hij coach bij de Duitse topclub Bamberg en werkt hij met een budget waar veel voetbalclubs uit het Nederlandse betaalde voetbal jaloers op zijn.

Hij wordt, ietwat oneerbiedig, weleens een klassieke puinruimer genoemd. Zelf omschrijft basketbalcoach Johan Roijakkers zich liever als opbouwer. In dat licht bezien is het misschien niet verwonderlijk dat de 39-jarige Brabander begin deze maand een driejarig contract tekende bij de Duitse topclub Brose Bamberg, het speeltje van de puissant rijke Michael Stoschek. Want de zakenman mag dan een geschat vermogen van 2,8 miljard euro hebben, als gevolg van de coronacrisis reiken ook bij de negenvoudig kampioen van Duitsland de bomen niet langer tot de hemel.

Roijakkers kreeg bij zijn aanstelling te horen dat zijn nieuwe werkgever komend seizoen 6 miljoen euro in de begroting moet snijden. Met minder rond zien te komen is evenwel een betrekkelijk begrip in de Peter Stuyvesant-wereld van Stoschek, die zich afwisselend per eigen helikopter en privéjet laat vervoeren. Zelfs in afgeslankte vorm blijft er bij Bamberg een budget van 9 miljoen euro over. Ter vergelijking: in het Nederlandse betaalde voetbal konden eredivisieclubs als RKC, Fortuna Sittard, VVV Venlo en FC Emmen daar vóór de tijd van Covid-19 bij lange na niet aan tippen.

Mismanagement

De in eigen land relatief onbekende Roijakkers moet bij zijn nieuwe werkgever echter vol aan de bak. Als gevolg van jarenlang mismanagement werden deze zomer een flink aantal mensen uit de organisatie noodgedwongen ontslagen. “Er is hier de laatste jaren enorm veel geld over de balk gesmeten. Er staan werknemers op de loonlijst die hier allang niet meer rondlopen. De algemeen manager heeft bijna een dagtaak aan het afkopen van doorlopende contracten.”

Herstructureren van clubs in nood is de corebusiness van Roijakkers. In Slowakije redde hij BC Prievidza eerst van de ondergang en maakte hij de ploeg vervolgens landskampioen. In Duitsland bouwde hij BG Göttingen na een faillissement van de grond af op tot een topteam in de Bundesliga. In Bamberg moet hij de plaatselijke Traditionsverein op internationaal niveau terugbrengen. Van deelnemer aan de FIBA Champions League, een competitie op het tweede plan, moet de club weer uitgroeien tot vaste waarde in de prestigieuze EuroLeague, zo verordonneerde Stoschek.

“En zijn wil is wet”, zegt Roijakkers. “Stoschek bepaalt wat er gebeurt. Het is de bedoeling dat Bamberg op termijn teruggaat naar een begroting van 15 miljoen euro. Ik weet alleen niet of dat ook daadwerkelijk gebeurt.” Veel hangt af van de vraag of de Nederlandse coach en zijn vijfkoppige technische staf de formatie weer op de rails krijgen. “Als de resultaten komend seizoen goed zijn, kan het zomaar zijn dat de grote baas er een paar miljoen extra tegenaan gooit. Valt het tegen, dan is het niet ondenkbaar dat er nog meer wordt bezuinigd. Zo werkt dat nu eenmaal hier.”

Te ouderwets denken

Roijakkers heeft liever te maken met de grillen van een miljardair dan dat hij zijn heil moet zoeken in Nederland. Hij voerde vorig jaar gesprekken met de basketbalbond over een dienstverband als coach van het nationaal team, maar de NBB koos uiteindelijk voor de Italiaan Maurizio Buscaglia als opvolger van Toon van Helfteren.

Roijakkers noemt dat besluit een van de oorzaken voor de weinig rooskleurige situatie waarin het Nederlandse basketbal zich al jaren bevindt. “Jong talent krijgt veel te weinig de kans. Dat geldt voor zowel spelers als coaches. Waarom zou je voor een buitenlander kiezen als je in eigen land ook geschikte kandidaten hebt? Er wordt in Nederland te ouderwets gedacht. Dat geldt voor de speelstijl, maar ook voor de organisatie van de bond. We verkopen onze sport gewoon slecht.”

Achteraf gezien telt Roijakkers zijn zegeningen en is hij blij dat hij als jochie uit Deurne bij een topclub als Bamberg aan de slag mag gaan. Het is een droom die uitkomt. Met als leuke bijkomstigheid dat hij zich meteen de bestbetaalde Nederlandse basketbalcoach mag noemen. “Basketbal in Nederland is liefdewerk oud papier. Als je van deze sport wilt leven, moet je in het buitenland zijn.”

Lees ook:

In het 3x3 basketbal hoort Nederland wél bij de wereldtop

Het 3x3 basketbal is sinds 2017 een olympische sport. Het Nederlands team, dat op topniveau speelt, kan er heen, maar alleen als de breedtesport is ontwikkeld.

Geldnood smoort ambitie van Dutch Windmills

Het Nederlandse topbasketbal wil groeien. Maar de situatie bij de Dordtse club Dutch Windmills laat zien: zo eenvoudig is dat niet.

Toon van Helfteren: ‘In Nederland is geen sportcultuur, wij doen maar wat’

Basketbal Bondscoach Toon van Helfteren slaat nog maar eens alarm over de toestand van zijn sport en de Nederlandse sportcultuur. “In eigen land kijkt niemand naar ons om.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden