WK Afstanden

Je hoort Patrick Roest niet roepen dat hij de vijf kilometer wel gaat winnen

Patrick Roest krijgt in januari, tijdens de 5000 meter voor de wereldbeker in Thialf, aanwijzingen van zijn coach Jac Orie. Beeld ANP
Patrick Roest krijgt in januari, tijdens de 5000 meter voor de wereldbeker in Thialf, aanwijzingen van zijn coach Jac Orie.Beeld ANP

Patrick Roest is op dit moment de man die barrières doorbreekt, zegt zijn coach Jac Orie. Zo stellig zal de schaatser zelf nooit over zijn prestaties praten. ‘Hij is een jongen die niet zo snel op de voorgrond treedt.’

Zijn antwoord was veelzeggend, anderhalve week geleden in de catacomben van Thialf. Na wederom een geweldige vijf kilometer werd hem gevraagd of dit het nieuwe normaal was. “Dat durf ik niet te zeggen”, zei hij, “misschien op dit ijs wel.” Patrick Roest is nog altijd de bescheidenheid zelve. Wie hem hoort praten, vergeet al snel dat hij de meest complete schaatser van de afgelopen jaren is.

Donderdag beginnen de wereldkampioenschappen afstanden, het slotstuk van dit door corona ingekorte seizoen. Roest hoopt in ieder geval de vijf kilometer te winnen, zijn beste en favoriete afstand. Hoopt ja. Hij is het hele seizoen al ongenaakbaar, maar dinsdag verklaarde hij tijdens een persconferentie dat hij “niet wil roepen dat hij die race wel gaat winnen”.

HEERENVEEN - Patrick Roest in actie tijdens de 5000 meter heren tijdens de wereldbeker schaatsen in Thialf.  Beeld ANP VINCENT JANNINK
HEERENVEEN - Patrick Roest in actie tijdens de 5000 meter heren tijdens de wereldbeker schaatsen in Thialf.Beeld ANP VINCENT JANNINK

Het belang van deze vijfduizend meter is groot. Roest (25) kan een gapend gat op zijn palmares opvullen. Hij is inmiddels drievoudig wereldkampioen allround en op de ranglijst aller tijden is hij Shani Davis en Sven Kramer voorbij. Zijn naam prijkt bovenaan de Adelskalender, een rangschikking over vier afstanden. Maar een mondiale afstandstitel ontbreekt nog.

Een lekker gevoel dat het nu wel goed zit

Wat er vorig jaar op de afsluitende WK afstanden mis ging, weet hij eigenlijk nog steeds niet. Misschien dat hij te snel na een verkoudheid weer vol ging trainen. Belangrijker vindt hij het dat hij zijn vorm nu wel tot het einde van het seizoen heeft weten vast te houden. “Ik ben blij dat mijn niveau bij de wereldbekerwedstrijden van de afgelopen weken nog net zo hoog was als aan het begin van het seizoen. Of eigenlijk hoger. Het geeft een lekker gevoel dat het nu wel goed zit.”

Zijn tijden zijn dit seizoen indrukwekkend. Op de meest recente vijf kilometer, in het laatste weekend van januari, klokte hij 6.05 op laaglandbaan Thialf. Slechts een paar tellen boven het wereldrecord. Ook in Heerenveen - hoe kan het ook anders, want de schaatsers zijn door corona de grens niet over geweest voor wedstrijden - reed hij half december het nationaal record van Kramer op de tien kilometer uit de boeken.

“Patrick gaat elk jaar vooruit. Daar zit een mooie lijn in, met dit seizoen soms sprongen de positieve kant op”, verklaart zijn coach Jac Orie. “Wij proberen met de trainersstaf onze schaatsers te verbeteren en dat lukt bij hem ontzettend goed. Hij is heel gevoelig op trainen. Daarmee bedoel ik dat als je hem een nieuwe prikkel geeft, hij daar gelijk op reageert. Bij andere schaatsers is dat soms even zoeken. Als ik Patrick meer snelheidswerk laat doen, zie je dat meteen terug in zijn sprintvermogen. Doet hij meer duurwerk, dan zie je zijn zuurstofopname verbeteren.”

Als je harder vooruit gaat dan de rest, word je vanzelf de standaard

Roest is op dit moment de man die barrières doorbreekt, zegt Orie, stelliger dan zijn pupil dat ooit zelf zou beweren. “Of hij voldoende gewaardeerd wordt voor zijn prestaties? Door wie, is dan de vraag. Binnen de schaatsgemeenschap? Door de buitenwacht? Op de ijsbaan kennen ze hem allemaal. Patrick is een jongen die niet zo snel op de voorgrond treedt. Maar als je harder vooruit gaat dan de rest, word je vanzelf de standaard. Veel winnen brengt ook een status met zich mee. Dat hij minder ego-gedreven is, kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Patrick weet steeds beter wat hij wil en kan.”

Die vijf kilometer van morgen, die staat in ieder geval bovenaan zijn verlanglijst. Roest: “Het is een hele mooie, maar ook zware afstand. Voor mijn gevoel gaat-ie meer en meer op de drie kilometer lijken. Hij wordt steeds sneller gereden. Je moet er pittig ingaan en dan kijken of je het volhoudt. De kans bestaat dat je ploft. Daar moet je een balans in vinden. Ik heb daar best moeite mee gehad.”

Sinds december 2018 verloor hij geen wereldbekerwedstrijd meer over vijf kilometer. Die moeite lijkt dus achter hem te liggen, maar op de vraag welke stap hij dit seizoen heeft gezet, antwoordt hij op de voor hem typerende wijze. Even vriendelijk als bescheiden. “Dat durf ik niet te zeggen. Ik ben gewoon blij dat ik de verbeterende lijn nog steeds weet door te trekken.”

Lees ook:

Patrick Roest schiet op de vijf kilometer naar een baanrecord in Thialf

Patrick Roest reed een fraai baanrecord in Thialf, drie weken nadat hij heel weinig zelfvertrouwen had. Maar dit keer had hij vertrouwen in zichzelf, en in het ijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden