Zwemmen

Jacco Verhaeren stopt als hoofdcoach van de Australische zwemmers: ‘Een lastige keuze’

Jacco Verhaeren: 'Ik ben geen figuur voor een sabbatical, maar ik heb geen haast.'Beeld AFP

Jacco Verhaeren stopt in oktober als hoofdcoach van de Australische zwemmers. Geen Olympische Spelen dus. Hij kiest voor zijn gezin.

Sinds zijn aanstelling als hoofdcoach in 2013 bracht Jacco Verhaeren Australië als zwemnatie terug aan de wereldtop. Met succesvolle Spelen in Rio, een ‘krankzinnige’ oogst van 78 medailles op de Commonwealth Games in 2018 en tal van triomfen op het laatste WK in 2019. De climax zou deze zomer volgen in Tokio, op de Spelen. Daar was het masterplan van Verhaeren op gericht geweest. Maar het Covid-19-virus zorgde voor een jaar uitstel en dat plaatste de 51-jarige Brabander voor een duivels dilemma.

Woensdag maakte hij bekend zijn gezin prioriteit te geven. Verhaeren zal ‘Down Under’ zijn klus niet afmaken en keert medio oktober definitief terug in Eindhoven. Daar gaan zijn zoons van 14 en 16 jaar de middelbare school afmaken. Ook zijn echtgenote wilde terug. “Best een lastige keuze, in het zicht van de haven. Maar ik zag mezelf niet nog twaalf maanden zonder familie hier zitten”, laat hij telefonisch vanuit Australië weten.

“De afspraak met mijn gezin was dat we dit jaar terug zouden gaan. Mijn oudste zoon zou de laatste twee jaar van zijn school weer in Nederland gaan doen. Anders was de taalachterstand ook te ver opgelopen. Ik heb er nog aan gedacht om in blokken van enkele maanden op en neer te reizen, maar toen dacht ik: wat ben je  aan het doen? Topsport duldt geen compromissen, ik wil geen half werk leveren.”

Afscheidsproject

De reacties die hij in Australië kreeg, noemt hij ‘hartverwarmend’. “Heel mooi en best emotioneel.” De komende tijd gaat hij zich onder meer richten op zijn afscheidsproject: een speciale zwemwedstrijd met veel toppers en subtoppers uit de hele wereld die virtueel tegen elkaar strijden. Techreus Amazon, sponsor van Australia Swimming, levert daarvoor nieuwe technologie en is betrokken bij de opzet. “Het zal gehouden worden in de tijd dat de Spelen eigenlijk hadden moeten plaatsvinden. De onderdelen gaan er ook anders uitzien. Meer zeg ik nog niet.”

Wat de man achter de successen van Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo in de toekomst gaat doen? Hij gaf al eens aan open te staan voor een functie als technisch directeur bij NOC-NSF. “Ik weet het echt nog niet. Ik sta voor veel dingen open. Het hoeft niet in Nederland te zijn, het kan ook ergens in Europa zijn, met Eindhoven als uitvalsbasis. Ik ben wat afstand betreft nu wel wat gewend. Er zullen ongetwijfeld nu vragen op me afkomen. Ik ben geen figuur voor een sabbatical, maar ik heb geen haast. Ik sluit niets uit, ook niet een terugkeer naar de badrand.”

Lees ook:

 Jacco Verhaeren, zwemcoach in coronatijd: Sport als cocktail van politiek en geld

Geen Olympische Spelen dus dit jaar. Dat besluit had het IOC al veel eerder moeten komen, zei zwemcoach Jacco Verhaeren in een interview in Trouw eind maart. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden