null Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Is Dusan Tadic een leider of een acteur?

Henk Hoijtink

Liverpool-trainer Jürgen Klopp reageerde prachtig, toen hem een vraag over het coronavirus werd gesteld. Hij kon niet begrijpen, zei hij, dat over zoiets groots en verstrekkends de mening van een voetbaltrainer belangrijk kon zijn.

Er wordt tegen ze opgekeken en ja, ze moeten overal maar iets over zeggen, ook omdat ze tegenwoordig bijna dagelijks in een persconferentiezaal achter zo’n microfoon zitten. Laat de deskundigen ons vertellen wat we moeten doen of niet, en waarom, zei Klopp. Ieder zijn onderwerp, ik ben maar een slecht geschoren man met een baseballpet, zei hij.

Ook een voetbalcolumnistje kan niets met, want weet natuurlijk niets van corona.

Het banale voetbal dan, in zijn meest banale vorm dan ook nog: zoals Ajax-aanvoerder Dusan Tadic in de wedstrijd tegen Heerenveen foeterde tegen de jonge verdediger Sergiño Dest, met zijn voorhoofd ostentatief tegen dat van de jongen ging staan.

Het ene kamp en het andere kamp

De reacties erop liepen uiteen. Het ene kamp: jonge spelers moeten luisteren, dit kan, mag en moet een ervaren speler doen, hij toont ermee leiderschap. Het andere kamp: overtrokken, overspannen, zien we hier niet hooguit geacteerd leiderschap, nogal laat bovendien en, even doordenkend, tegen de verkeerde gericht?

Ja, ik zit in het tweede kamp.

Dest wilde naar voren lopen, en dat kon volgens Tadic niet. Dest doet al heel lang weinig anders dan ongecontroleerd naar voren lopen. Ajax verloor de ene wedstrijd na de andere, liet het ene gat na het andere vallen, maar niets zei de trainer, Erik ten Hag, over de dravende Dest – dat dit toch allemaal niet kon. Van even iets behoudender spel wilde hij niets weten: zo doorgaan. Dat wilde Dest, de jongen, dus doen.

Tadic had bij zijn trainer moeten zijn, al veel eerder – of, om nog eens iets te zeggen, ook al veel eerder bij verzakende spelers van naam. Dan was hij de kerel geweest die hij zich in Heerenveen dacht te tonen.

Ja, wij hebben Ruud Krol ooit Kees Zwamborn een klap zien geven – ook dwaas natuurlijk. Ja, herinneringen werden opgediept aan de Spartaanse spelers Søren Lerby en Jan Wouters. Zij konden een 4 spelen, wil de romantiek, en dan nog werd er naar ze geluisterd. Onzin natuurlijk – ze speelden nooit een 4.

Tadic speelde weken, maanden, een 4

Een 4, dat speelde Tadic in de wedstrijden waarin Ajax in de afgelopen weken, maanden, vrijwel zijn hele seizoen weggooide. Ja, jonge spelers moeten luisteren en ja, geen team kan zonder hiërarchie, een natuurlijke hiërarchie dan, geen geacteerde. Van Lerby en Wouters, twee van mijn all-time-favourites, kon je soms best veel zeggen, maar één ding nooit: dat ze toneelspeelden.

Ik dacht bij het slot van de warming-up van Tadic altijd al het mijne. Hij bleef nog even achter op het veld, dribbelde twee keer een bal naar het strafschopgebied en schoot die dan in het lege doel. Het publiek juichte, fans vinden dat mooi. Ik zag een ritueel van geëxposeerde beleving, een speler die supporters bespeelt. (Wat, dacht ik, moet een medespeler, al in de kleedkamer, denken van een aanvoerder die zonodig moet laten zien dat hij twee ballen in een leeg doel kan schieten?)

De covertekst van Voetbal International, ná het vertoon van geacteerd leiderschap: ‘Dusan Tadic, gouden gids van Ajax’. Ja, hij bespeelt ook de pers. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad vonden dat hij Ajax tegen Heerenveen bij de hand had genomen.

Voorlopig geen voetbal, hebben de deskundigen en de daartoe geroepenen bepaald. Toch eens wat tijd om mede hierover na te denken, zou ik zeggen, tijd om nu eens onder de oppervlakte van het banale voetbal te kijken.

Redacteur Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden