Schaatsen

Irene Schouten mikt op de tweede seizoenshelft. ‘Ik hoef er nog niet te staan’

 Irene Schouten op weg naar de zege in de openingswedstrijd van de Marathon Cup op de Amsterdamse Jaap Edenbaan. Beeld ANP
Irene Schouten op weg naar de zege in de openingswedstrijd van de Marathon Cup op de Amsterdamse Jaap Edenbaan.Beeld ANP

Uitblinken hoeft Irene Schouten van zichzelf niet bij de wereldbekerkwalificatie. Het piekmoment voor de koningin van de Winterspelen ligt later in het seizoen.

Marco Knippen

Winnaars hebben een plan. Irene Schouten (30) zei het terloops, nadat ze vorige week bij de opening van het marathonschaatsseizoen als vanouds had huisgehouden. Voor de langebaancompetitie zal het in die jaarplanning louter om de tweede seizoenshelft draaien.

De strijd om de startbewijzen voor de wereldbekercyclus – vrijdag, zaterdag en zondag in Thialf – is voor Schouten bijzaak. Eind december wil ze zich bij het NK allround pas laten gelden, net als in januari bij het EK allround en in februari bij de NK afstanden. Al is het belangrijkste richtpunt de WK afstanden, begin maart in Heerenveen. Dan hoopt ze op zijn minst haar twee wereldtitels te prolongeren.

Schouten maakte op de Jaap Edenbaan geen omtrekkende beweging. Op de vraag hoe het met haar vorm is gesteld, zei ze ‘geen idee’ te hebben. Ze maalt er niet om. “Om je voor de wereldbeker te plaatsen, moet je bij de beste vijf zitten. Eerste of vijfde, dat maakt voor nu geen verschil.”

Sinds de Winterspelen is Schouten publiek bezit

Sinds eind februari is Schouten publiek bezit, nadat ze zich met drie gouden medailles (drie kilometer, vijf kilometer en massastart) en een bronzen plak (ploegenachtervolging) tot de succesvolste Nederlandse olympiër ooit op een Winterspelen ontpopte. Zelfs Ard Schenk (Sapporo, 1972) en Yvonne van Gennip (Calgary, 1988) wist ze te overvleugelen. Die ongekende heerschappij leidde tot een sterstatus.

In Amsterdam werd die populariteit zaterdagavond onderstreept. Kinderen stonden met pen en papier klaar om een handtekening te vragen. Of wilden met haar op de foto. “In voorgaande jaren was dat echt niet zo”, klonk het enigszins verwonderd.

Schouten werd de afgelopen acht maanden geleefd, ook al ging ze niet op ieder verzoek in. “Een topsporter hoort eigenlijk te eten, trainen en slapen.” Maar aan dat ritme had het enige tijd ontbroken.

Aan de hectiek ontsnapt

Eind augustus ontsnapte ze aan die hectiek. Zij het niet met de geijkte aanpak. Schouten koos voor een afwijkende trainingsstage, los van haar ploeg. Bewust, en met toestemming van haar coach Jillert Anema.

Ze streek niet, zoals gebruikelijk, neer in het Italiaanse skidorp Livigno, maar reisde voor drie weken af naar Colombia. “In Livigno zou ik mezelf hebben afgevraagd: wil ik zo nog wel door?” Schouten had er de dagen kunnen uittekenen, een sleur die tot tegenzin zou hebben geleid.

In Medellín, de metropool die niet langer berucht is om de drugsoorlogen maar in 2013 werd uitgeroepen tot ’s werelds meest innovatieve plek, liet Schouten zich verrassen en haalde ze haar hart op. Ze genoot van de mooie natuur, de lokale cultuur en verkende de stad met Dirkjan Mak, met wie ze in juni was getrouwd waardoor het uitstapje het karakter van een verkapte huwelijksreis had. “Het gaf me veel energie.”

Keuze voor Colombia was niet toevallig

De keuze voor het Zuid-Amerikaanse land was niet toevallig. Colombia geldt als het mekka van het skeeleren, de sport die Schouten lang combineerde met het schaatsen. Geflankeerd door de broers en skeelertoppers Kay en Rick Schipper sloot ze zich aan bij de selectie van de toonaangevende club van het land. Ze trainde mee op de openbare weg of een van de vele skeelerbanen en fietste in bergachtig terrein. Zo werkte ze aan haar conditie, ook al kon ze in de ijle lucht niet de vermogens trappen die ze tijdens het wielrennen gewend is. Pas na mailcontact met Annemiek van Vleuten, de wereldkampioen op de weg die er eerder ook vertoefde, legde ze zich bij dat lot neer.

Terug in Nederland sloeg de twijfel opnieuw toe. Schouten was aanvankelijk niet vooruit te branden, kampte met zware benen. “Ik dacht: shit, waar is het misgegaan?’’ Die vrees bleek ongegrond.

In Heerenveen komt Schouten dit weekend in actie op de 1500 meter, drie en vijf kilometer en de massastart. Plaatsing voor de wereldbeker volstaat dus voor haar, benadrukt ze. “Ik hoef er nog niet te staan.”

Lees ook:

‘Ik leef in een droom’, zegt Irene Schouten na het eerste goud. En dan volgen er nog drie kansen

Irene Schouten groeide op tussen de tulpen en vond op de schaats via de marathon geleidelijk haar weg naar olympische roem. Ze bekroonde haar ontwikkeling met goud op de drie kilometer in Peking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden