EK Afstanden

Ireen Wüst en Thomas Krol Europees Kampioen op de 1500 meter

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ireen Wüst won een titel die ze nooit eerder won. Bijzonder voor een veelwinnaar als ze is. Maar in Thialf werd ze voor het eerst in haar carrière Europees kampioen op de 1500 meter. Thomas Krol won bij de heren.

Kick Hommes

Ireen Wüst stak haar twee armen hoog de lucht in en reed na (ietwat moeite met uitvouwen) weer met een Nederlandse vlag een ereronde in Thialf. Ze maakte een primeur mee. Voor het eerst in haar carrière werd ze vrijdagavond Europees kampioen op de 1500 meter. Twee jaar geleden, bij de eerste keer van de EK, deed ze niet mee.

In Heerenveen bleef Wüst met 1.54,87 twee Russinnen voor, Jevgenia Lalenkova en Jekaterina Sjichova. Melissa Wijfje eindigde net buiten het podium. Ze werd vierde.

Wüst won haar race dit keer vooral in de slotronde, waarin ze de laatste ronde met twee handen op haar rug bleef schaatsen, een techniek die sinds dit jaar weer terug is bij haar en een ‘blijvertje’ is. Op die manier kan ze meer ontspannen. Het resulteerde vrijdag in een beheerste en op het oog gemakkelijke rit.

De uitslag gaf Wüst sowieso veel vertrouwen. Twee van de drie mondiale 1500 meters die ze reed, won ze dit seizoen. In de derde, in Nur-Sultan in Kazachstan, werd ze tweede.

Bovendien komt haar grote dag van dit schaatsseizoen, zondag 16 februari, steeds dichterbij. Dan moet ze een wereldrecord rijden in Salt Lake City. Op de WK Afstanden, het toernooi op de snelste ijsbaan ter wereld, in hoogstwaarschijnlijk haar beste vorm van het seizoen. Dat ze in Heerenveen het Europese veld versloeg, was een bevestiging dat ze op weg is naar die topvorm.

Krol is zijn ‘labradortijd’ voorbij

Thomas Krol had vrijdagavond alle tijd om na afloop van zijn 1500 meter de pers te woord te staan. Hij hoefde toch niets meer te doen. Overtuigend had hij even daarvoor de 1500 meter gewonnen, ruim voor de Rus Denis Joeskov en Patrick Roest. Zijn 1.43,67 was de vierde tijd die ooit in Thialf is gereden. Bovendien maakte hij zijn favorietenstatus waar. De man die ooit te lief was, heeft nu van winnen een handelsmerk gemaakt.

Vrijdag reed Krol zo sterk, dat het eigenlijk alleen om zijn prestatie zou moeten gaan. Maar Krol kwam deze week vooral in het nieuws omdat hij zich uitsprak over het tijdschema van de EK. Een ruim half uur na zijn rit op de 1500 meter had hij alweer moeten starten op de teamsprint. Dat was fysiek gezien onmogelijk, vond hij, want na een 1500 meter ‘kan je niet meer op je benen staan’. Bovendien was er in dat half uur een podiumceremonie gepland waar hij als favoriet toch niet op kon ontbreken.

Om die redenen besloot Krol (27) niet te starten. Het gevolg was dat heel Nederland zich terugtrok, want ook Dai Dai Ntab en Kai Verbij besloten later niet mee te doen. Vrijdag maakte Krol er vooral grapjes over. Toen hij moest hoesten, klonk het sarcastisch: “Je zou nu maar een teamsprint moeten rijden, zeg.”

Krols uitgesproken gedrag typeert ook wel de schaatser die hij is geworden. Te lang dacht hij dat zijn schaatsplafond zo rond de vierde, vijfde plek lag. En als hij eens goed presteerde, was hij te lief om voor zijn eigen kans te gaan. Zo kwalificeerde hij zich op de 1000 meter voor de Olympische Spelen, maar gaf zijn plek ten faveure van de geblesseerde Kai Verbij. Hij was een ‘labrador’, zei hij vrijdag over die tijd.

Pas onder coach Jac Orie leerde hij winnen, vertelde hij vorig jaar voorafgaand aan de WK Afstanden. Eerst won hij een wereldbekerwedstrijd in Thialf. Een toevalstreffer, noemt hij dat nog steeds. Maar in Inzell werd hij wereldkampioen. Dát was zijn eerste grote titel, die voor hem telde als een soort persoonlijke bevrijding.

Niet langer laat hij een goede tegenstander zomaar voor op de kruising, zoals hij weleens deed bij de Rus Joeskov. Niet langer denkt hij dat hij al kan inpakken als een concurrent een snelle tijd rijdt. Dan helpt de keiharde Orie-doctrine, als de coach weer eens naar hem roept dat Krol die tijd wel degelijk ook kan rijden. Egoïstisch wil hij het niet noemen. Zelfbewust is beter.

De erelijst van Krol wordt inmiddels langzaam goed gevuld. Eind december werd hij ook al Nederlands kampioen op zowel de 1000 als 1500 meter. Lekker dat hij die titels nu ook binnen heeft, lachte hij destijds. De volgorde wat ietwat opvallend, een wereldtitel voor een Nederlandse, maar goed: dat maakt op de lijst niet uit.

Vrijdag kwam er nog een Europese titel bij. “De enige die ontbreekt is de olympische medaille. Maar daar hebben we het over twee jaar wel over.”

Lees ook:

Wüst wint weer en wil ook door tot de Spelen van 2022

In november bleek al dat ‘slow-starter’ Ireen Wüst nog nooit een seizoen op de 1500 meter zo goed was begonnen. Bovendien meldde ze toen dat ze ook door wil tot de Spelen van Peking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden