Spelen 2021

IOC voortvarend met nieuwe datum: Spelen naar zomer 2021

In Tokio is maandag meteen de klok aangepast die aftelt tot de Spelen in 2021.  Beeld AP
In Tokio is maandag meteen de klok aangepast die aftelt tot de Spelen in 2021.Beeld AP

Sommige bonden hadden het vanwege de hitte in Japan liever niet, maar de uitgestelde Olympische Spelen worden volgend jaar in de vertrouwde zomerperiode gehouden.

John Graat

De Olympische Spelen van Tokio worden volgend jaar zomer gehouden: van 23 juli tot en met 8 augustus. Dat is in dezelfde periode als voor dit jaar was voorzien. Het Internationaal Olympisch Comité besloot vorige week het evenement dit jaar uit te stellen vanwege de coronacrisis. Ook de Paralympische Spelen schuiven nu een jaar op. Die starten op 24 augustus 2021 en eindigen op 5 september.

Het IOC maakte de nieuwe data maandag al bekend, na overleg met de Japanse organisatie en overheid. IOC-voorzitter Thomas Bach bedankte de internationale sportfederaties, de nationale olympische comités en de atletencommissie van het IOC voor hun unanieme steun. “De mensheid bevindt zich momenteel in een donkere tunnel. Deze Olympische Spelen kunnen het licht aan het einde van die tunnel betekenen.”

De Nederlandse sportwereld reageerde overwegend met instemming. “Deze snelle duidelijkheid, daar hoopten we op”, zei chef de mission Pieter van den Hoogenband. “Ruim een jaar extra voorbereiding voor iedereen. Hopelijk komen de internationale bonden waar nog kwalificaties voor openstaan snel met kwalificatieprocedures en data van evenementen.” Directeuren van de hippische bond KNHS en atletiekbond KNAU gaven aan de Spelen in het voorjaar vanwege de hitte beter te hebben gevonden.

Het besluit betekent dat veel andere evenementen een andere datum moeten zoeken, zoals het WK zwemmen (juli) en WK atletiek (augustus). Wat er met het WK BMX op Papendal in de lente van 2021 gaat gebeuren is onzeker.

De hockeybond betwijfelt nu ook of het EK voor mannen en vrouwen eind augustus 2021 in Amstelveen wel kan doorgaan. Het EK vrouwenvoetbal zal vermoedelijk naar 2022 verhuizen.

Lees ook:

Nog veel uitdagingen voor sportwereld na uitstel Spelen

Het IOC besloot dan toch de Olympische Spelen uit te stellen. Dat heeft veel gevolgen, voor contracten en de kalender van 2021.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden