Tokio 2021

IOC-president Bach: ‘Geen Spelen achter gesloten deuren’

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Commité, woensdag tijdens een vergadering in Lausanne.Beeld REUTERS

De twijfel over het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio neemt wereldwijd toe. Het IOC werkt aan ‘verschillende scenario’s’.

Uitgerekend in Tokio is afgelopen week duidelijk geworden dat de Covid-19-pandemie nog lang niet is uitgebannen. Vorige week vrijdag werd het hoogste aantal besmettingen op één dag (243) dit jaar vastgesteld. Woensdag werd voor de Japanse hoofdstad code rood en de hoogste graad van alertheid afgekondigd.

Dat het virus nog lang niet is verslagen, is een van de redenen voor de twijfels in Japan en elders in de wereld over het doorgaan van de Spelen over een jaar, vanaf 23 juli 2021. Uit enquêtes onder de Japanse bevolking spreekt veel scepsis. In een peiling van Japans News Network gaf 77 procent aan niet te geloven dat het evenement nog doorgaat.

Diverse scenario's

Thomas Bach, president van het Internationaal Olympisch Comité, zei woensdag dat het IOC werkt aan diverse scenario’s. De optie om geen publiek toe te laten tot de Spelen zit daar niet bij. “We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn maar de Spelen achter gesloten deuren willen we zeker niet. Het gaat ons om de veiligheid en gezondheid van alle deelnemers maar ook om de olympische geest”, zei Bach woensdag op een persconferentie, vooruitlopend op het IOC-congres vrijdag in Lausanne. 

Bach zei dat het IOC ervan uit blijft gaan dat de Spelen doorgaan. “De prioriteit gaat uit naar de veiligheid. We weten niet hoe de gezondheidssituatie zich verder zal ontwikkelen. We laten ons leiden door de adviezen van de WHO (wereldgezondheidsorganisatie, red).”

Jeugd Olympische Spelen naar 2026

Het IOC nam al wel het besluit om de Jeugd Olympische Spelen die in het Senegalese Dakar zouden plaatsvinden, te verplaatsen van 2022 naar 2026. Dat is geen voorbode van het afgelasten van Tokio 2021, benadrukte Bach. “Dat kan op geen enkele manier vergeleken worden met Tokio. Onze grote zorg voor Dakar was dat er vijf grote olympische evenementen in drie jaar zouden gaan plaatsvinden. Het is bijna onmogelijk voor internationale federaties en nationale olympische comités om dat voor te bereiden. Maar dit illustreert wel de uitdagingen die de olympische beweging heeft als gevolg van het uitstel van Tokio.”

Ondertussen proberen atleten in landen waar het virus nu veel besmettingen veroorzaakt hun heil elders te zoeken. Zo’n 200 Braziliaanse boksers, turners, judoka’s en zwemmers zullen vanaf deze maand tot december gaan trainen in het relatief veilige Portugal. Het Amerikaans olympisch comité deed ook een beroep op het IOC om er mede voor te zorgen dat Amerikaanse atleten zich ondanks gesloten grenzen elders in de wereld kunnen gaan voorbereiden op Tokio. Bach zei daarvoor volledige steun van het IOC toe.

Lees ook: 

Meer vrouwen dan ooit maar vernieuwing van IOC gaat in kleine stapjes

De vernieuwing van het IOC gaat met vallen en opstaan. Het aandeel van vrouwen stijgt wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden