Olympische Spelen

IOC: nog te vroeg om coronamaatregelen voor Tokio aan te kondigen

null Beeld

Er is geen sprake van twijfel over het door laten gaan van de Olympische Spelen van 2021 in Tokio, zei voorzitter Thomas Bach. Hoe het zit met de coronamaatregelen tijdens het evenement wordt binnenkort duidelijk.

Volgens het Internationaal Olympisch Comité is het nog te vroeg om aan te geven welke maatregelen er tijdens de Olympische Spelen van Tokio worden genomen om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Dat zei voorzitter Thomas Bach na een virtuele vergadering vanuit Lausanne. “Geen enkele expert weet hoe de wereld er straks uitziet. We moeten nog even wachten.” Hij onderstreepte nogmaals dat het doorgaan van het evenement niet ter discussie staat.

De Japanse minister Taro Kono, verantwoordelijk voor bestuurlijke en regelgevende hervormingen, verklaarde onlangs dat het onzeker is of de Spelen in juli van start kunnen. Hij wass de eerste hoge bestuurder die openlijk zijn twijfels uitsprak. Uit een peiling bleek dat inmiddels 80 procent van Japanse volk tegen ‘Tokio 2021' is: van 35 procent mag het evenement definitief afgeblazen worden en 45 procent wil opnieuw uitstel. De president van het organisatiecomité kondigde op zijn beurt weer aan dat Japan uiterlijk in maart zal beslissen of buitenlandse fans welkom zijn. Mocht Tokio 2021 niet doorgaan, blijven de Olympische Spelen van Parijs op de agenda staan voor 2024. Dat zegt Tony Estanguet, voorzitter van het Parijse organisatiecomité. “Alle speculaties dat bij een eventuele afgelasting deze zomer wegens het coronavirus Tokio het evenement voor 2024 krijgt toegewezen, zijn nergens op gebaseerd”, zegt Estanguet. “Er wordt niet getornd aan het jaartal 2024 voor Parijs. Ons lot is niet verbonden aan dat van Tokio.”

De Fransman denkt echter niet dat het onderwerp aan de orde is. “Ik verwacht dat de Spelen in Tokio komende zomer zullen plaatsvinden. In mijn gesprekken met het IOC heb ik nooit de indruk gehad dat een nieuw uitstel op tafel lag.” Het evenement werd de afgelopen zomer vanwege de coronapandemie een jaar opgeschoven.

De krant The Times bracht vorige week, op basis van een anonieme bron, naar buiten dat er gesprekken over een eventueel tweede uitstel van de Olympische Spelen in Tokio gaande waren. Een optie daarbij zou zijn de Spelen van 2024 in Tokio te houden en Parijs op te laten schuiven. Meer realistisch is echter het scenario de organisatie in Tokio te laten opschuiven naar 2032 en zo Parijs (2024) en Los Angeles (2028) hun plek te laten behouden.

De geruchten werden onmiddellijk ontkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Japanse organisatiecomité. De vorig jaar uitgestelde Olympische Spelen moeten komende zomer tussen 23 juli en 8 augustus doorgaan in Tokio.

Eerste draaiboeken in februari

Bach verwacht dat in februari de eerste draaiboeken met betrekking tot Covid-19 richting de nationale olympische comité’s en de chef de missions gaan. Daarin zullen meerdere scenario’s worden geschetst. De verwachting is dat er voor atleten sprake zal zijn van quarantaine en voortdurende tests, voor zover ze nog niet zijn gevaccineerd. Bach wilde op de maatregelen nog niet vooruitlopen. “Dat heeft nu nog geen zin”, zei de Duitser.

Hij toonde zich optimistisch. “Door de maatregelen die de regeringen nu nemen zien we dat de besmettingscijfers teruglopen. Dat is gunstig, en als we daar het lente- en later zelfs het zomereffect bij optellen ziet het er helemaal niet slecht uit. Verder zijn er onder strikte protocollen de afgelopen maanden veel sportwedstrijden gehouden, met duizenden en duizenden tests op het virus. Het aantal positieve gevallen was minimaal. Van een uitbraak is zelfs nergens sprake geweest.”

Meerdere landen zeggen toe olympische atleten te vaccineren

Intussen hebben meerdere landen toegezegd hun olympische atleten op korte termijn te willen vaccineren. Israël was één van de eerste, gevolgd door onder andere Denemarken en Hongarije.

Israël is vastberaden dat voor eind mei te doen. Dat heeft het olympisch comité van het land laten optekenen. “Als onderdeel van de Israëlische vaccinatieprocedure is al 50 procent van onze olympische delegatie gevaccineerd”, aldus een woordvoerster. “Eind mei 2021 zijn alle atleten volledig ingeënt tegen het coronavirus.”

Volgens de Deense chef de mission Sören Simonsen worden de 150 atleten en 200 officials tijdig ingeënt. “De regering begint met het vaccinatieprogramma voor gezonde mensen in april. Eerder komen wij niet aan bod. Maar voor juli moet het helemaal rond zijn.”

Het Hongaars Olympisch Comité liet weten “over enkele weken” te verwachten dat alle betrokken sporters een prik hebben gehad.

De olympisch beweging van België heeft de regering om 400 tot 500 vaccins gevraagd. Volgens hoofd van de medische commissie Johan Bellemans is echter niet gevraagd om een voorkeursbehandeling. “We willen de kwetsbaren en de mensen in de gezondheidszorg niet voor de voeten lopen. Maar als het even kan willen we onze atleten ook graag beschermen.”

Het Nederlands Olympisch Comité heeft ook al laten weten niet om een voorkeursbehandeling te vragen. Officials uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zitten ook op die lijn.

Lees ook:

De twijfels over de Olympische Spelen groeien: ‘Maak er Tokio 2024 van’

Hoe groot is de kans dat de Olympische Spelen van Tokio nog doorgaan komende zomer? De twijfels groeien. Vooral in Japan is het enthousiasme drastisch afgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden