Wielrennen

Internationale vakbond neemt het op voor bedreigde Dylan Groenewegen

Fabio Jakobsen (links) vloog in Katowice door de omheining heen nadat hij in volle sprint, met een snelheid van zo’n 80 kilometer per uur, was klemgereden door Groenewegen (tweede van links). Beeld AP
Fabio Jakobsen (links) vloog in Katowice door de omheining heen nadat hij in volle sprint, met een snelheid van zo’n 80 kilometer per uur, was klemgereden door Groenewegen (tweede van links).Beeld AP
Redactie Trouw

Voorzitter Gianni Bugno van de CPA, de internationale vakbond voor wielrenners, heeft het opgenomen voor Dylan Groenewegen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma vertelde onlangs in een interview met tijdschrift Helden dat hij bedreigd werd na de door hem veroorzaakte crash van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen, vorig jaar augustus. Groenewegen, die voor negen maanden is geschorst, kreeg zelfs een tijdje politiebewaking.

“Ik las de bedreigingen aan het adres van Groenewegen”, zegt Bugno. “Dit is ontoelaatbaar, onwaardig en onfatsoenlijk. De woorden en daden die aan deze jongen zijn gericht, zijn onaanvaardbaar.”

‘Organisatie ook veel te verwijten’

Volgens de 56-jarige Bugno, tweevoudig wereldkampioen op de weg, wordt nu alleen Groenewegen aangewezen als schuldige aan de crash in Katowice. Maar ook de organisatie van de Ronde van Polen valt volgens hem heel wat te verwijten. Jakobsen vloog door de omheining heen nadat hij in volle sprint, met een snelheid van zo’n 80 kilometer per uur, was klemgereden door Groenewegen. Hij liep daarbij zware verwondingen op, onder meer aan zijn gezicht.

“Dylan maakte een fout die hem duur kwam te staan”, zegt Bugno. “Maar tot op de dag van vandaag is hij ook de enige die heeft betaald voor wat er gebeurde aan de finish in Katowice. Er moet echter ook gekeken worden naar de gevaarlijke dranghekken, die voor de meeste schade zorgden bij de val van Jakobsen. We moeten alles doen wat mogelijk is om de veiligheid van onze evenementen en renners te verzekeren. Het is onze plicht om de fysieke en morele pijn te vermijden die Fabio, Dylan en veel andere renners hebben ervaren.”

Lees ook:

Hoe kon het zo misgaan in de Ronde van Polen?

Hoe kon het zo misgaan in de Ronde van Polen, waar de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen zwaargewond raakte bij een horrorcrash veroorzaakt door zijn landgenoot Dylan Groenewegen?

Ongekend zware straf voor Groenewegen na crash met Jakobsen

Dylan Groenewegen is door de Internationale wielerunie UCI voor negen maanden geschorst voor het veroorzaken van de zware valpartij in de Ronde van Polen, waardoor Fabio Jakobsen door de dranghekken viel en zijn gezicht verbrijzelde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden