Misbruik

Instituut dat misbruik in het turnen onderzoekt kan de stroom klachten amper aan

Turner Lucas van Koningsbruggen tijdens de training. Beeld Sjaak Verboom
Turner Lucas van Koningsbruggen tijdens de training.Beeld Sjaak Verboom

Doordat er steeds meer klachten komen van grensoverschrijdend gedrag, kan het Instituut Sportrechtspraak (ISR) de stroom klachten niet meer aan. Er komt extra personeel.

Kick Hommes

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR), dat onder meer onderzoek doet naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag, kan de toestroom van het aantal klachten amper meer aan. “Het zijn heel veel meldingen, en ons personeelsbestand is 2,6 fte”, zegt Henk van Aller, ambtelijk secretaris van het Instituut. “Het is moeizaam werken.”

Twee medewerkers van het Instituut spraken zich dit weekend uit bij de NOS. Het aantal zaken stijgt het Instituut boven het hoofd, klonk het, omdat er de laatste twee jaar een forse stijging is van het aantal zaken. Dat leidt tot te vermijden fouten en is zorgwekkend voor het tuchtproces.

De werkwijze van het ISR komt door de toestroom van klachten steeds verder onder druk, erkent Van Aller. Inmiddels lopen onderzoeken naar ongeveer zeventig trainers of sporters die worden verdacht van grensoverschrijdend gedrag. De toestroom van de laatste jaren heeft voornamelijk te maken met dat onderwerp. Niet alleen in de turnwereld, zegt Van Aller. “En voor volgend jaar houden we rekening met eenzelfde toename als de afgelopen twee jaar.”

Klachten vanuit de turnwereld

Het gevolg van de scheve verhouding tussen meldingen en ISR-werknemers is dat gesprekken vertraging oplopen of soms na afloop verkeerd worden weergegeven op papier. Dat gebeurde ook in de turnwereld, van waaruit de afgelopen maanden 75 klachten kwamen. De turnbond is daarover in gesprek gegaan met het Instituut, zei KNGU-directeur Marieke van der Plas twee weken geleden nog. Van Aller betreurt die gevallen. “Het is voor ons juist zaak om vertrouwen te hebben vanuit de sportwereld.”

Fouten van het ISG in het turndossier zijn dermate delicaat, omdat de turnbond juist het oordeel van het Instituut afwacht om eventueel actie te ondernemen tegen turntrainers. Er zou volgens de NOS onderzoek worden gedaan naar 25 trainers, maar dat getal is het aantal namen dat in klachten is genoemd, aldus Van Aller. Er is niet direct actie ondernomen, ook omdat een iemand niet meer bleek te leven.

Meer personeel inzetten

Er zijn tien concrete gevallen en daar wordt wel onderzoek naar gedaan. Van Aller: “Dat is nog steeds heel veel, zeker voor zo’n kleine sport.” Het gaat onder meer om de onderzoeken naar turncoaches Vincent Wevers en Gerben Wiersma. In twee van die trajecten is het onderzoek bijna voltooid en ‘staat de tuchtcommissie al klaar’ om de stukken te lezen.

Om het proces in de toekomst kwalitatief te verbeteren, wordt er vanuit het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport geld beschikbaar gesteld. Er wordt 520.000 euro als instellingssubsidie gegeven, om het Instituut te professionaliseren. Vanuit NOC-NSF is 120.000 euro beschikbaar. Het bedrag gaat onder meer naar het inzetten van meer personeel (Van Aller: “Ik ben net bezig met een vacaturemelding”) en bijvoorbeeld een eigen kantoorruimte, liefst ‘midden in het land’. Nu moet er noodgedwongen worden gezocht naar congreszalen door het hele land. Mocht het nodig zijn dan is vanuit het ministerie in 2022 nog 900.000 euro beschikbaar.

Lees ook:

De aanpak van de crisis in het turnen roept vragen op: Waar blijft de daadkracht van de KNGU?

De aanpak van de crisis in de turnsport roept vragen op. Opereert het bestuur van de KNGU niet te afwachtend? En is het verstandig om Vincent Wevers gewoon te laten trainen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden