Beroering

Inheemse spelers in Australisch football slachtoffer van structureel racisme

Supporters van Hawthorn Hawks tijdens de finale in het Australisch football tegen West Coast Eagles in Melbourne, in 2015. Beeld AP
Supporters van Hawthorn Hawks tijdens de finale in het Australisch football tegen West Coast Eagles in Melbourne, in 2015.Beeld AP

In het Australische football is grote ophef over structureel racisme bij topclub Hawthorn FC. Van spelers is gevraagd afstand te doen van hun familie en ongeboren kind.

Thomas Sijtsma

Een onderzoek naar racisme en discriminatie heeft de Australian Football League (AFL) overhoop gegooid. Uit het onderzoek blijkt dat bij 13-voudig landskampioen Hawthorn FC tussen 2005 en 2021 op grote schaal sprake is geweest van racisme en discriminatie.

Slachtoffers van het racisme zijn onder anderen drie nakomelingen van de zogenoemde first nations, de oorspronkelijke bewoners van Australië, zoals de aboriginals. Naast het feit dat deze voormalig spelers van de club openlijk werden gepest, staat in het onderzoeksrapport dat zij onder dwang van de coaches moesten kiezen tussen familie en sport.

Één van hen moest de simkaart uit de telefoon verwijderen, zodat contact met familieleden onmogelijk was. Een ander kreeg te horen dat hij zo snel als mogelijk de zwangerschap van zijn vriendin moest beëindigen. “De coach leunde over me heen en eiste dat ik mijn ongeboren kind en mijn partner dumpte”, zegt een slachtoffer tegen het Australische ABC. Hij deed meerdere zelfmoordpogingen. “De club heeft mij gebroken als man, als footballspeler en als familieman.”

‘Gestolen generatie’

In het Australische football, een sport die het meest lijkt op rugby, is in het verleden vaker racisme voorgekomen, meestal in de vorm van uitlatingen vanaf de tribune. Nu is voor het eerst vastgesteld dat ook coaches zich er aan schuldig hebben gemaakt.

Volgens aboriginals resoneert het verleden in het heden. De vergelijking wordt gemaakt met de ‘gestolen generatie’: kinderen van aboriginals die bij familie zijn weggehaald om opnieuw opgevoed te worden door witte mensen. Ze voelen zich al eeuwen gediscrimineerd en zien in dit rapport een nieuw bewijs van het falen van de Australische overheid om structureel racisme de kop in te drukken.

Vanwege de aantijgingen doen de AFL en Hawthorn FC verder onderzoek om de ernst en de omvang van het racisme verder uit te diepen. Twee coaches die verantwoordelijk worden geacht, Alastair Clarkson en Chris Fagan, hebben laten weten volledig mee te werken. Ze zijn zich van geen kwaad bewust.

“Het is moeilijk om te lezen, hartverscheurend zelfs”, zegt Justin Reeves, directeur van Hawthorn FC. “Deze beschuldigingen zijn extreem verontrustend. We zijn teleurgesteld dat sommige spelers en hun families deze ervaringen bij de club hebben gehad.”

Lees ook:

Australië compenseert ‘gestolen generatie’ die bij witte gezinnen moest assimileren

Inheemse bewoners van Australië die als kind zijn weggehaald bij hun ouders en bij witte gezinnen zijn geplaatst, krijgen een compensatie van de regering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden