Armband

Incident rond El Yaakoubi overschaduwt zege Excelsior

Redouan El Yaakoubi van Excelsior draagt een aanvoerdersband met het woord ‘Respect’, en niet de OneLove-band tijdens de eredivisiewedstrijd tegen Cambuur.  Beeld ANP
Redouan El Yaakoubi van Excelsior draagt een aanvoerdersband met het woord ‘Respect’, en niet de OneLove-band tijdens de eredivisiewedstrijd tegen Cambuur.Beeld ANP

De Rotterdammers wonnen van naaste concurrent SC Cambuur (4-1), dat daarmee moet vrezen voor degradatie.

Jan-Cees Butter

Wat is de voetballerij soms toch een merkwaardige, ondoorgrondelijke wereld. Dit liet zich weer voelen na Excelsior-SC Cambuur, een degradatieduel dat zondagmiddag in het voordeel van de Kralingers werd beslist (4-1).

Het had na afloop kunnen gaan over de opluchting bij Excelsior, dat voor het eerst sinds medio januari weer eens wist te winnen in de eredivisie en zich daarmee naar de voorlopig veilige vijftiende plek speelde. Over de tevredenheid bij trainer Marinus Dijkhuijzen, die in een flitsende eerste helft Goudmijn, Bergsma (eigen doel), Horemans en Lamprou had zien scoren. Of anders wel over het apathische, slappe optreden van SC Cambuur, dat verzuimde de rode lantaarn over te dragen aan FC Groningen en nu moet vrezen voor degradatie.

Met misbaar de catacomben in

Maar daar ging het niet over. Smetje op de Kralingse feestvreugde was het incident rond aanvoerder Redouan El Yaakoubi, die na afloop niet mocht praten met de schrijvende pers. Ook rechtenhouder ESPN en de NOS kregen nul op het rekest. Even daarvoor, na een kort onderhoud met de teammanager van Excelsior, was El Yaakoubi al met misbaar de catacomben ingelopen.

De reden van zijn stilzwijgen? “Er gaat eerst een gesprek met hem plaatsvinden”, meldde de perswoordvoerder van Excelsior. De clubleiding zou boos op hem zijn. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de gang van zaken vóór de aftrap van Excelsior-Cambuur. De 26ste speelronde stond immers in het teken van de One Love-campagne, een actie die aandacht vraagt voor verbinding in de samenleving en zich uitspreekt tegen racisme en discriminatie. Maar als zondagmiddag, zoals bij alle wedstrijden in de eredivisie, de spelers achter een wit spandoek met de tekst ‘Tegen racisme en discriminatie’ gaan staan, ontbreken er twee spelers van de thuisclub. El Yaakoubi is zogenaamd zijn veters aan het strikken en houdt zich doof voor de lokroep van zijn ploeggenoot Lamprou. Ook Azarkan ontbreekt.

One Love-aanvoerdersband

Eerder in de week had Excelsior al een statement uitgebracht, waarin de club liet weten dat El Yaakoubi, evenals Feyenoord-captain Kökcü, niet de One Love-aanvoerdersband zou dragen, maar eentje met daarop het woord ‘Respect’.

“Redouan is een voorvechter van gelijkheid in de wereld en iemand die een algeheel maatschappelijk respect nastreeft”, zei algemeen directeur Daan Bovenberg van Excelsior op de eigen website. “Toch brengt de vraag om de OneLove-band te dragen hem in verlegenheid. Iets wat we in de context van wat hij elke dag bijdraagt aan verbinding en gelijkheid binnen de club en in zijn omgeving, willen respecteren.” Bovenberg wilde zondagmiddag geen nader commentaar geven.

‘Respect voor iedereen’

De keuze van El Yaakoubi is opmerkelijk. De Utrechter heeft zelf een stichting, ‘Durf te dromen’, die opkomt voor kansarme jongeren in de wijk Overvecht. El Yaakoubi, moslim met Marokkaanse roots, ervoer zelf een mate van ongelijkheid en discriminatie toen hij op het gymnasium zat. De One Love-campagne ging hem in oktober ook te ver, toen hij eveneens weigerde de band te dragen. “Laat ik vooropstellen dat ik het heel belangrijk vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn”, zei hij destijds. “Ik wil de boodschap alleen nog krachtiger en allesomvattender maken. Ik vind dat er respect moet zijn voor iedereen, ook voor mensen die er misschien net iets anders tegenaan kijken.”

Een reactie die dialoog zou kunnen oproepen. Maar dat kon dus niet. “We gaan niets zeggen over de One Love-campagne”, benadrukte de perswoordvoerder. Terwijl trainer Marinus Dijkhuizen na afloop een verhaal afstak over saamhorigheid als grote kracht bij Excelsior – een nogal lachwekkend relaas gezien de daad van El Yaakoubi en Azarkan – verliet de Excelsior-aanvoerder al bellend het stadion. Praten mocht hij niet.

Zorgen FC Groningen blijven groot na verlies tegen Heerenveen

FC Groningen is er tegen sc Heerenveen niet in geslaagd de degradatiezorgen enigszins te verlichten. De Friezen wonnen in de Groningse Euroborg met 2-0. Beide doelpunten werden voor rust gemaakt door Sydney van Hooijdonk.

Het duel werd in de slotfase enige tijd onderbroken omdat enkele fans van de thuisclub zich misdroegen. Groningen-verdediger Jetro Willems begaf zich naar de hoek van het stadion waar de problemen zich voordeden en kreeg een klap. Omdat de situatie dreigde te escaleren, moest scheidsrechter Serdar Gözübüyük beide ploegen naar de kleedkamer sturen. Na een klein kwartier werd het duel hervat.

Kort voor de aftrap werd bekend dat FC Emmen-trainer Dick Lukkien volgend seizoen trainer wordt in Groningen. Emmen is concurrent van de Groningers in de strijd tegen degradatie.

Lees ook:

Milieuactivist Frank Huisingh: ‘In de voetbalwereld kan nog heel veel druk worden gezet’

Activist Frank Huisingh nam een jaar verlof om klimaatonrecht in het voetbal aan te pakken: ‘Het is natuurlijk absurd dat het WK in 2026 in Mexico, de VS én Canada wordt gehouden.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden