Oorlog in Oekraïne

In Peking beginnen vrijdag de Paralympische Spelen. Met of zonder Russische sporters?

In Peking telt een klok af naar het begin van de Paralympische Spelen. Beeld EPA
In Peking telt een klok af naar het begin van de Paralympische Spelen.Beeld EPA

In verschillende takken van sport zijn na de inval in Oekraïne al maatregelen getroffen tegen Rusland en bondgenoot Wit-Rusland. Het Internationaal Paralympisch Comité zwijgt echter in alle talen. De overkoepelende sportbond komt woensdag met een statement.

Thomas Sijtsma

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft sportbonden opgeroepen om geen atleten uit Rusland en Wit-Rusland op sportevenementen toe te laten. Het besluit is genomen vanwege ‘de integriteit van de sport en de veiligheid van deelnemers’. De Nederlandse sportkoepel NOC-NSF heeft zich achter de oproep van het IOC geschaard. Over de Paralympische Spelen volgt woensdag overleg.

In verschillende takken van sport zijn na de inval in Oekraïne al maatregelen getroffen tegen Rusland en bondgenoot Wit-Rusland. Maar vanuit het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) bleef het vooralsnog oorverdovend stil, terwijl de Paralympische Spelen met acht Nederlandse atleten komende vrijdag al beginnen. De overkoepelende sportbond liet weten pas woensdag met een statement naar buiten te komen, aangezien veel bestuurders nog onderweg zijn naar Peking.

Lees de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

Toelaten als neutrale atleten

Ondanks de oproep van het IOC om sporters uit Rusland en Wit-Rusland wereldwijd te weren, is er een mogelijkheid dat wintersporters uit beide landen toch meedoen in Peking. Wanneer het vanwege redenen van juridische of praktische aard onmogelijk blijkt sporters uit te sluiten, kan het IPC besluiten Russen en Wit-Russen toe te laten als neutrale atleten.

Esther Vergeer, chef de mission van de Nederlandse delegatie op de Paralympics, sprak zich, in tegenstelling tot NOC-NSF, uit tegen uitsluiting van sporters uit Rusland en Wit-Rusland. “Ik ga ervan uit dat zij net zo hard getraind hebben als onze sporters en daarom hoop ik dat ze in actie kunnen komen.”

De voormalig rolstoeltennisster is wel voor maatregelen tegen beide landen, waarbij gedacht kan worden aan het niet hijsen van de vlaggen of het bannen van de volksliederen. Vergeer zei de persconferentie van het IPC woensdag af te wachten voor ze verder op de kwestie wil ingaan. “Hoe gezamenlijker de boodschap, hoe groter de impact.”

Niet bij de openingsceremonie binnen marcheren

Vergeer sprak zich een stuk milder uit dan Julius Beucher, de hoogste baas van het Duitse paralympisch comité, die naar aanleiding van de Russische invasie in Die Welt zei dat de Russische sporters wat hem betreft niet welkom zijn in Peking. “Ik kan en wil me niet voorstellen dat Rusland bij de openingsceremonie binnen marcheert.” Beucher volgde daarmee de inhoud van een brief van een groep atleten aan IPC-voorzitter Andrew Parsons. Zij verzochten hem Russen en Wit-Russen te weren.

Volgens Beucher en de atleten is het juist wel een goed signaal om sporters uit Oekraïne uit te laten komen tegen andere landen. Daarover bestaan grote zorgen, aangezien de Oekraïense delegatie niet naar China kan vliegen zolang de oorlog woedt en het Oost-Europese luchtruim is gesloten.

Het IPC doet daarom bij Rusland een dringend beroep op het Olympisch Bestand, een afspraak van de landen van de Verenigde Naties om tijdens de Olympische en Paralympische Spelen de vrede onderling te bewaren. Doel van het akkoord tussen de lidstaten, onder andere Rusland, is dat alle sporters veilig kunnen reizen. De tijd begint voor de Oekraïners te dringen.

Russische sporters bijna overal geweerd

Veel grote sportorganisaties leggen Rusland sancties op na de inval in Oekraïne. Wereldvoetbalbond Fifa en de Europese voetbalbond Uefa hebben Rusland tot nader order van het internationale voetbal geschorst. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat sportbonden wereldwijd geen sporters uit Rusland en Belarus mee laten doen aan evenementen. De finale van de Champions League van dit seizoen is verplaatst van Sint-Petersburg naar Parijs en de Formule 1-race in Sotsji is van de kalender gehaald.

Ook de internationale schaatsfederatie ISU heeft dinsdagochtend bekendgemaakt alle Russische en Wit-Russische schaatsers uit te sluiten van wedstrijden. Door de maatregelen worden Russische en Wit-Russische deelnemers uitgesloten van de finale van de wereldbeker, die op 12 en 13 maart in Heerenveen wordt gehouden. Ze zijn ook niet welkom op het WK kunstrijden dat van 21 tot en met 27 maart in het Franse Montpellier wordt afgewerkt.

Het WK volleybal voor mannen wordt tevens weggehaald uit Rusland. Het is volgens de bond ‘onmogelijk om het WK in Rusland voor te bereiden en te organiseren, gezien de oorlog in Oekraïne’.

Lees ook:

Voetbal is geen oorlog, kijk naar David Neres

Sportfederaties zouden sporters moeten beschermen en moeten voorkomen dat dubieuze regimes en dictators hen en de sport blijven misbruiken, zegt John Graat in zijn column.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden