Rondje BuitenlandIpswich Town

In Ipswich is Frans Thijssen een held voor het leven

Frans Thijssen deelt handtekeningen uit tijdens het 1981 Uefa Cup Anniversary Dinner in de Ipswich Town Hall. Beeld Tom van Hulsen
Frans Thijssen deelt handtekeningen uit tijdens het 1981 Uefa Cup Anniversary Dinner in de Ipswich Town Hall.Beeld Tom van Hulsen

Ipswich Town vierde het veertigjarig jubileum van de Uefa Cup-winst, in het bijzijn van clublegende Frans Thijssen.

Tom van Hulsen

Het is dringen geblazen rond Frans Thijssen, aan het eind van het ‘1981 Uefa Cup Anniversary Dinner’ in Ipswich. Tientallen mensen verzamelen zich rond de inmiddels 70-jarige oud-international, voor een foto en een handtekening. “Ik heb nooit een betere voetballer dan jou gezien”, zegt een fan. En hij meent het. “Wát een eer jou te mogen ontmoeten. Bedankt voor al die herinneringen.” Een ander vertelt zelfs naar Nederland te zijn verhuisd omdat hij verknocht was geraakt aan het land nadat Frans Thijssen en Arnold Mühren eind jaren zeventig voor Ipswich Town waren komen voetballen. “Echt waar. Ik dacht: dat moet een geweldig land zijn als daar zulke voetballers vandaan komen. Het heeft mijn leven bepaald. Ja Frans: all because of you!”

Ipswich Town vierde afgelopen week met een groot gala het veertigjarig jubileum van de Uefa Cup-winst. Veertig plus één eigenlijk, want vanwege corona werd het feest een jaar uitgesteld. Aan de hand van Thijssen en Mühren, beiden afkomstig van FC Twente en de eerste twee Nederlanders die een contract tekenden bij een Engelse profclub, won het kleine Ipswich Town in 1981 de Uefa Cup na een zege in de finale op AZ.

Frans Thijssen op een groot scherm in beeld. De spelers van toen zitten samen op het podium. Beeld Tom van Hulsen
Frans Thijssen op een groot scherm in beeld. De spelers van toen zitten samen op het podium.Beeld Tom van Hulsen

Thijssen en Mühren zijn helden voor het leven in Ipswich. Beiden zijn uitgenodigd als eregast op het gala, waar voor het elftal een reünie is georganiseerd – maar Mühren heeft vanwege een coronabesmetting moeten afzeggen. Op een groot podium vertellen de spelers de hele avond voor een bomvolle zaal anekdotes over het topseizoen 1980-81. Terry Butcher, Russell Osman, John Wark, Eric Gates, Alan Brazil; stuk voor stuk legendes uit het Engelse voetbal, hebben het publiek in de Ipswich Town Hall aan hun lippen hangen. Legendarisch is de kwartfinale tegen het Saint-Etienne van Johnny Rep. Zeven dorstige Ipswich-spelers ontsnapten de avond voor de wedstrijd uit het hotel en gingen in de Franse stad op stap. Halfdronken kwamen ze midden in de nacht terug, om te worden betrapt door een woedende manager Bobby Robson, die hen allemaal een boete oplegde. De dag erna speelden ze de beste wedstrijd van de ploeg ooit: Saint-Etienne werd met 4-1 van het veld geveegd. Robson schold de boete meteen kwijt.

Kappen en draaien

Frans Thijssen krijgt in Ipswich kramp in zijn vingers. Waar hij ook gaat: mensen willen een handtekening, of met hem op de foto. Keer op keer mag hij uitleggen hoe hij dat ook alweer deed, dat kappen en draaien op het veld waarmee hij beroemd is geworden. Ook voor en na de wedstrijd van Ipswich Town tegen Portsmouth, zaterdag (0-0 voor 25.000 toeschouwers), krijgt hij geen moment rust. Er zijn dan meer ex-spelers te gast, onder wie Martijn Reuser, die in 2000 met de club promoveerde naar de Premier League. Ipswich Town is inmiddels niet meer dan een middenmoter in League One (het derde niveau in Engeland). Maar hoe langer nieuw succes uitblijft, hoe groter de helden van weleer worden, zo blijkt maar weer.

Grote spelers uit het verleden van Ipswich Town herenigd. Vanaf links Russell Osman, Frans Thijssen, Chris Kiwomya, Martijn Reuser en John Wark. Beeld Tom van Hulsen
Grote spelers uit het verleden van Ipswich Town herenigd. Vanaf links Russell Osman, Frans Thijssen, Chris Kiwomya, Martijn Reuser en John Wark.Beeld Tom van Hulsen

Aan de buitenkant van het stadion hangen levensgrote foto’s van de belangrijkste spelers uit het verleden. Ook Frans Thijssen en Arnold Mühren zijn er vereeuwigd. Het doet de nuchtere Thijssen zichtbaar goed, de adoratie van de Engelsen. “Daarom is het fijn om eens in de zoveel tijd naar Ipswich te gaan. Ongelooflijk wat het voor de mensen hier heeft betekend. In Nederland vraagt nooit meer iemand een handtekening aan me…”

Lees ook:

Nergens was het verlangen naar een titel zo groot als in Liverpool

In 2020 werd Liverpool kampioen van Engeland. Voor het eerst sinds 1990. Reportage vanuit de muziek- en voetbalstad bij uitstek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden