Wielrennen
In de Giro is nu de vraag of Remco Evenepoel zijn roze trui zelf gaat weggeven
Remco Evenepoel draagt comfortabel de leiderstrui na het eerste weekend in de Giro. Zijn tijdrit zaterdag was zo snel, dat de voorsprong na het eerste weekend al bijzonder groot is en de vraag rijst: gaat hij dan zelf de leiderstrui maar opgeven?
Een eerste weekend in de Giro en Remco Evenepoel heeft in Italië ogenschijnlijk de controle al ferm in handen genomen. Zaterdag in de tijdrit duurde de eerste klap 21 minuten en 18 seconden. Toen was de concurrentie al op flinke achterstand gezet.
Schaduwfavorieten als Almeida (op 29 seconden) en Hart (40 seconden) reden nog naar verwachting, maar de vooraf als grootste tegenstander geziene Primoz Roglic gaf al 43 seconden toe. En dat na nog niet eens twintig kilometer fietsen. Italiaans kampioen tijdrijden, Filippo Ganna, kwam op 22 seconden nog het dichtste bij.
De verschillen zijn zo na één weekend comfortabel voor Evenepoel, zeker omdat hij zondag niet in de problemen kwam in aanloop naar de door Jonathan Milan gewonnen massasprint. Hij zat bovendien voor een grote valpartij in de laatste vijf kilometer.
De tegenstand schermde met het gebruikelijke argument: de ronde is nog lang, de derde week wordt het zwaarst. Maar zij kijken vooralsnog toe: het is nu aan Evenepoel en zijn team om de Giro te kneden. Over het ‘hoe’ laat hij niet veel los. Zeker niet aan journalisten uit het thuisland van Roglic. “Komt u uit Slovenië”, vroeg hij breed lachend op de dag voor de start aan een vragensteller. “Dan zeg ik helemaal niks.”
Even de plichtplegingen ontwijken
Toch wees een glimp van een antwoord al wel op een mogelijk scenario. “Mogelijk”, zo zei Evenepoel, “gaan we in etappe vier kijken of we de trui weg kunnen geven”. Dat is de eerste bergetappe en een ongevaarlijke vluchter zou dan de leiding kunnen overnemen.
Het gebeurt vaker dat de beste in de wedstrijd de leiderstrui opgeeft. De roze trui brengt veel plichtplegingen met zich mee, zoals elke dag een uur na de finish meerdere huldigingen en interviews. Bovendien wordt van de ploeg van de leider gevraagd de koers te controleren. Die verantwoordelijkheden even afschuiven in plaats van 21 dagen moeten doorstaan zou Evenepoel kunnen helpen met zijn belangrijkste doel voor de komende dagen: energie sparen tot de volgende tijdrit.
Toch is het maar de vraag of Evenepoel daar echt voor kiest. Het is immers ook een eer om de trui te mogen dragen. Iemand als Tadej Pogacar gaf de laatste jaren in de Tour de France nooit een dag de trui weg. Hij vond de trui een te belangrijk kleinood om als het ware te doneren aan een concurrent.
Elke putdeksel is in kaart gebracht
Bovendien is geen enkel detail ongemoeid gelaten. Evenepoel is tevens gewend aan winnen, dus hij weet hoe hij met de ceremonies na de finish om moet gaan. “Vijf à zes maanden”, antwoordde Remco Evenepoel op de vraag hoe lang hij bezig was geweest met de voorbereiding op de Ronde van Italië. In november al had hij voor het eerst de tijdrit van zaterdag verkend. Van elke rit weet hij de belangrijke punten, de klimmen, de hoogtemeters. Elke putdeksel in de route is in kaart gebracht. En dus heeft hij ook rekening gehouden met de roze trui.
Zijn ploeggenoten reden ook snelle tijdritten, dus met hun vorm lijkt weinig mis. En Evenepoel weet ook dat hij de vijfde renner kan worden die de Giro leidt van start tot finish. De laatste die dat lukte? Gianni Bugno, in 1990.
Lees ook:
Deze Giro wordt Primoz Roglic tegen Remco Evenepoel, niemand anders lijkt kans te maken
De Ronde van Italië kan op het eerste gezicht niet anders dan uitdraaien op een duel tussen de Sloveen Primoz Roglic en de Belg Remco Evenepoel.