Beeld Maartje Geels

Column

In 2018 graag geen interessantdoenerij in de voetballerij

De beste trainer van dit moment, Pep Guardiola, gebruikt slechts zeven oefeningen. Althans, dat zei Cruijff-adept Ruben Jongkind deze week in de Volkskrant.

Bij de talentvolle Duitse trainer Julian Nagelsmann is geen oefenvorm hetzelfde. Althans, dat zei Alfred Schreuder, diens Nederlandse assistent bij Hoffenheim, eerder in Voetbal International.

Schreuder wordt bij Ajax de assistent van de nieuwe hoofdtrainer Erik ten Hag. Die werkte eerder bij Bayern München in de nabijheid van Guardiola. Wat zal het worden in Amsterdam, zeven trainingsvormen of een oneindige hoeveelheid?

Het wordt natuurlijk veel ertussenin. Iedereen begrijpt dat Guardiola meer dan zeven vormen gebruikt en dat bij Hoffenheim niet elk oefeningetje anders is. Jongkind, de kompaan van Wim Jonk, die bij Ajax vanwege koppigheid (zeg ik maar even) het veld moest ruimen, wil zeggen dat bij Guardiola de eenvoud van Cruijff de basis is. Schreuder zet het modernisme van een nieuwe lichting trainers wat aan.

Aangedikte uitersten

Het zijn twee aangedikte uitersten in het debat dat in 2018 in de Nederlandse voetbalpolder gevoerd zal worden: waar moet het heen, en hoe? Een debat dat al veel eerder gevoerd had moeten worden, een jaar of vijf geleden, als het al niet eerder was – en nee, daarmee overdrijf ik niet.

Toen was al te voorzien waar we met aanhoudende eigenwijsheid op af zouden stevenen. We verloren ons in wat ik geen Babylonische, maar een moedwillige spraakverwarring zou willen noemen. Wie toen en later zei dat we harder moesten werken om zo uiteindelijk ook intenser te kunnen voetballen, werd bewust verkeerd begrepen: alsof hij zou pleiten voor iets als ‘werkvoetbal’, en hé, daar zijn wij niet van, hè, wij zijn er om mooi te voetballen.

Vijf jaar later voetballen ze prachtig, her en der in het buitenland, met techniek die rendeert door longinhoud – en ook kleinere landen liepen ons voorbij.

Zoveel in te halen

Ik pleitte er hier al eens voor de mouwen op te stropen: er is zoveel in te halen. Maar dat is Nederland gauw te simpel. We willen definiëren, theoretiseren, ja, ook nu, op de bodem. Cruijffiaans denken en de Hollandse school zijn twee verschillende dingen, zegt Ruben Jongkind in de Volkskrant. Voordat je er precies uit bent wat dat dan inhoudt en zou moeten betekenen, ben je weer maanden en vele disputen verder – als er al uit te komen is.

Erik ten Hag wordt in Nederland geprezen als een trainer die eens iets anders doet. Is hij daarmee de goede keuze voor Ajax? Daarover is pas volgend seizoen iets zinnigs te zeggen, mits Ajax dan weer Europees voetbal speelt. Er wordt over getheoretiseerd dat hij weleens een ander systeem laat spelen, maar van hoeveel belang kan zoiets in de kleine eredivisie werkelijk zijn bij een topclub met de beste spelers?

1-7 nederlaag

Mij zal de 1-7 nederlaag nog wel even bijblijven die Ten Hag eind september met FC Utrecht tegen PSV leed. Hoe kan dat, met een trainer die veel in de hand heeft, of wil hebben?

John van ’t Schip doet, terug in Nederland bij PEC Zwolle, ook moderne dingen, yoga onder meer. Toen ik hem daarnaar vroeg, reageerde hij met enige terughoudendheid. Dat deed hij hoorbaar niet uit gêne, maar in het besef van de loutering: dat alles iets zou kunnen helpen, maar dat je niets moet overtrekken.

Van ’t Schip vertelde wat hij zijn spelers in de wij-vorm had gezegd: dat hij niet wil dat we arrogant worden of dat we minder gaan doen. Dat dat, zonder ongepaste interessantdoenerij, voor 2018 het motto in onze polder mag zijn – al vrees ik een nieuwe moedwillige spraakverwarring.

Chef sport Henk Hoijtink schrijft ieder weekend over een column de voetbalwereld. Lees ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden