null Beeld

ColumnMarijn de Vries

Ik schrijf nooit columns op bestelling, maar dit is een uitzondering...

Hij gaat zitten, zijn ogen strak op de twee flesjes rechts voor hem. Even kijkt hij de zaal rond, dan pakt hij resoluut de flesjes bij de hals om ze uit beeld te schuiven. Het gebeurt in alle rust, maar snel. Fascinerend, hoe Cristiano Ronaldo vorige week tijdens een persconferentie op het EK voetbal sponsor Coca Cola aan de kant schoof en water omhoog hield. Drink geen troep. Hou je lichaam schoon.

Nu kun je zeggen: wat ondankbaar. Sponsoren maken het exorbitante inkomen van voetballers als Ronaldo mogelijk. Ondankbaar is het misschien ook wel een beetje. Maar je kunt ook denken: wauw. Wat een statement, voor het oog van heel de wereld, van een icoon bewonderd door miljoenen mensen. En je kunt hopen: gaat dit er éindelijk voor zorgen dat er wordt nagedacht over welke merken bij sport passen, en wie je als sport wilt zijn?

Vrijdag belde Joop Alberda me. Al sinds het begin van de coronacrisis loopt hij zich het vuur uit de sloffen. Hoeft-ie allang niet meer te doen, want hij is inmiddels 69, de volleybalcoach die in 1996 zijn Lange Mannen naar Olympisch goud loodste. Maar coachen zit in al zijn vezels. En hij maakt zich zorgen. Liefst zou hij op dit moment elke Nederlander persoonlijk begeleiden. Al was het maar naar opstaan uit de stoel vandaag. Een wandelingetje morgen. En nog een overmorgen.

Alberda is een van de motoren achter het manifest Bewegen, het Nieuwe Normaal, dat vorig jaar het licht zag. Epke Zonderland, Erik Scherder, Sarina Wiegman, Bas van der Goor, Louis van Gaal en Guus Hiddink tekenden mee. Het idee om eindelijk écht in actie te komen en Nederland in beweging te krijgen lag er al veel langer, vertelde Joop. Maar er was nooit een gevoel van urgentie.

Sporten, dat is leuk voor wie er zin heeft. Maar essentieel? Voor iedereen? Natuurlijk, er lagen cijfers. We weten al jaren dat weinig bewegen leidt tot allerlei ziektes die niet nodig zijn, tot 2,7 miljard aan zorguitgaven, tot 5800 doden per jaar in ons land. En dat wordt alleen maar erger. In het coronajaar is 52% van de volwassenen en 62% van de kinderen minder gaan sporten of zelfs helemaal gestopt.

De hele Tweede Kamer, alle 150 leden, bleek het ermee eens dat we nú iets moeten gaan doen. Maar het probleem is: als iedereen het ermee eens is, is er geen discussie. De urgentie is er misschien wel, maar wordt bij consensus niet zo zwaar gevoeld. Toch is er uit het manifest een plan gegroeid. Een plan om 2 miljard te investeren, in alle vormen van sport en bewegen, voor iedereen. Vandaag wordt dit plan besproken in de Kamercommissie die zich bezighoudt met sport.

Misschien mooi om een column over te schrijven, zei Joop aan de telefoon. Nu schrijf ik nooit columns op bestelling. Tenzij ik het onderwerp tot in het diepst van mijn vezels voel. En dat voel ik al een jaar. Als de tijd er ooit naar is om heel Nederland in beweging te krijgen, dan is het nu. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Want bewegen maakt je een rijker mens. Het gaat stromen in je lijf, letterlijk. Het zorgt voor zelfverzekerder in je schoenen staan. Voor meer levensgeluk.

Indachtig Ronaldo wens ik de Kamerleden lef. Dat is nodig voor het aannemen van dure plannen waar je niet meteen het resultaat van ziet. Heb lef om ons land gezonder en gelukkiger te maken. Dat verdienen we allemaal.

Journalist en voormalig profwielrenner Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees hier eerdere columns terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden