null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnJohn Graat

Hypocriet groen geklets in de sport; en ikzelf dan?

John Graat

In onze badkamer en in het toilet staan tegenwoordig emmers. Mijn vrouw is ermee begonnen en nu vind ik het al heel normaal. Koud douchewater vangen we in een emmer op zolang de ketel aan het opwarmen is. En als het buiten plenst, vullen we de emmers vanuit de regenton. Met dat water spoelen we de wc. De pubers in huis doen schouderophalend mee. Jaja, iets met het milieu.

Ons gehannes is wel water naar de zee dragen, bedacht ik bij bestudering van de nieuwe plannen voor de Formule 1. Het gaat mij hier niet om de milieuvervuilende aard van dat circus. Zo zijn er wel meer sporten. Het gaat mij erom dat het wereldje in tijden van toenemende droogte, hitte, overstromingen en smeltende poolkappen schaamteloos de kop nog wat dieper in het zand steekt.

Natuurlijk ook een race in Qatar

Komend jaar wordt het aantal races weer uitgebreid: van 22 naar 24. De voorzitter van de bond, uit de Emiraten, ziet het als “bewijs van de groei en aantrekkelijkheid van de sport op mondiaal niveau”. Onze Max begint in maart in Bahrein, gevolgd door Saudi-Arabië en Australië, dan hup naar China en jawel, Azerbeidzjan. Later in het seizoen krijgt ook Abu Dhabi weer een race, en natuurlijk Qatar!

Vrijwel alles betaald dankzij olie en gas. Democratie en mensenrechten zijn blijkbaar ook niet echt criteria geweest bij het samenstellen van de kalender. In de Golfregio liggen circuits die net als de stadions voor het WK in Qatar in de brandende hitte zijn gebouwd door moderne slaven uit straatarme landen. Tot ze ziek werden, of dood gingen. Maar dit terzijde.

Ik had de knieval voor al die regimes met hun fossiele rijkdom en de extra aanslagen op het klimaat niet zo erg gevonden als de Formule 1-organisatie niet zelf eerder met beloftes was gekomen. In de zomer van 2020 startte de campagne ‘We race as one’. Citaat: “We geloven dat we als internationale sport het verschil kunnen maken door essentiële problemen aan te pakken.” Ik las mooie woorden over een schonere, eerlijkere wereld.

Het wemelt nu van die beloftes in de sport. Ook in het wielrennen. Maar de Tour de France blijft met een karavaan van een paar duizend fossiel voortgedreven auto’s én 12 miljoen toeschouwers door kwetsbare gebieden gassen. Dat is minstens zo belastend voor natuur en milieu als de hobby van Verstappen.

CO2-uitstoot van het WK ligt véél hoger dan de Qatari zeggen

Wat zijn ze waard, al die mooie groene praatjes in de sport? Qatar toetert rond dat dit het eerste klimaatneutrale WK voetbal wordt, ondanks de airconditioning in stadions. Experts hebben berekend dat de totale CO2-uitstoot van het WK véél hoger ligt dan de Qatari zeggen. De compensatie van die uitstoot blijkt ook al een wassen neus; die groene projecten bestonden allang.

In de sport draait alles om poen. Bij al die klimaathypocrisie dreig ik die emmer in onze wc soms ineens te moeten gebruiken zoals vroeger, na een avondje stappen en te veel drinken. Maar, ik hoor mijn pubers al in mijn oor: “En jijzelf dan?” Inderdaad, deze jongen met zijn emmertjes water vliegt over zes weken op kerosine naar Qatar voor het WK. Ik ben bepaald geen Frank Huisingh. Die nam op 1 september onbetaald verlof om fulltime te gaan strijden voor een fossielvrije voetbalwereld. Is er tenminste één echte roepende in de woestijn.

Lees ook:

Weghonen Formule 1 brengt een duurzame samenleving niet dichterbij

Ja, Formule 1 veroorzaakt CO2-uitstoot. Maar dat geldt ook voor het WK voetbal, Lowlands of Pinkpop. Alleen Formule 1 erop aanspreken, geeft geen pas, vindt journalist en Formule 1-liefhebber Roy op het Veld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden