Schaatsen
Hoofdrollen voor Schulting en Van ‘t Wout, ondanks het smetje op de EK shorttrack
Bij de EK shorttrack waren hoofdrollen weggelegd voor Suzanne Schulting en Jens van ‘t Wout. Helemaal van een leien dakje ging het niet.
Twee scenario’s ontvouwden zich dit weekeinde bij de EK shorttrack. Jens van ‘t Wout beleefde zijn toernooidoorbraak, terwijl Suzanne Schulting weer de meeste hoofdprijzen pakte. Het duo verguldde zo het eerste internationale kampioenschap voor bondscoach Niels Kerstholt, al was er ook een smetje.
De (doorbroken) dominantie
In Europees verband stond er de afgelopen drie seizoenen geen maat op Suzanne Schulting. Elf machtsgrepen illustreerden haar overmacht, een suprematie waarvan bij het WK in Dordrecht eind 2021 eveneens sprake was: Schulting veroverde er vijf wereldtitels.
Vijf keer goud was ook het uitgesproken doel geweest in het Poolse Gdansk, voor het uithangbord dat afgelopen februari met drie triomftochten en een bronzen medaille tot de shorttrackkoningin van de Winterspelen in Peking uitgroeide. Grootspraak was die uitgesproken ambitie allerminst, want in het na-olympische seizoen had Schulting (25) tijdens wereldbekerwedstrijden al laten zien dat de honger nog lang niet is gestild.
Ze hield woord, zo leek het. Schulting duldde zaterdag op de eerste twee individuele onderdelen, de 1500 en 500 meter, geen tegenspraak. Ze won zoals beoogd, al verraste de Belgische Hanne Desmet op de langste afstand haar bijna op de finishlijn.
Het venijn zat daarentegen in de staart van haar persoonlijke optredens, ingeleid door de rivale met wie een titanenstrijd bij was verwacht. Op de 1000 meter verpestte landgenote Xandra Velzeboer – eerder al gediskwalificeerd na een valse start op de 500 meter waarop ze de regerend wereldkampioen is en na een onreglementaire inhaalactie op de 1500 meter – het in zekere zin zondag voor Schulting. Velzeboer, er niet van doordrongen dat ook op deze afstand uitsluiting na een eerdere ongeoorloofde manoeuvre zou volgen, drukte in de slotronde van de kilometer Schulting naar buiten. De uiterst alerte Desmet profiteerde handig en kreeg zo alsnog haar revanche.
Met twee keer aflossingsgoud, bij de vrouwen en gemengd, kwam de teller vervolgens toch nog op vier titels te staan, maar dat poetste het vlekje niet weg. Daarvoor sneed het zilver te veel door Schultings ziel. “Ik kwam hier om alles te winnen.”
De mijlpaal
Wie een stuk tevredener terugblikte, was Jens van ‘t Wout. Ook hij werd zondag op de 1000 meter in de laatste ronde op weg naar het goud afgetroefd, maar dat zorgde voor veel minder pijn. Verwonderlijk was dat niet, gezien het EK-verloop tot dan toe.
Van ‘t Wout sloeg, met dank ‘aan mijn flexibele enkels’, zaterdag toe in de laatste meters van de 1500 meter en veroverde de eerste Europese titel uit zijn prille carrière. Dat terwijl de Belg Stijn Desmet de Nederlandse combine – naast Van ‘t Wout greep Friso Emons brons – in de luren leek te hebben gelegd. Desmet kreeg trouwens, net als vlak voor hem zus Hanne, nog wel zijn moment van glorie. Op de kilometer verwees hij zijn Nederlandse concurrent naar het zilver, de medaillekleur die Van ‘t Wout ook op de 500 meter kreeg omhangen.
Van ‘t Wout (21) beleefde dit seizoen al zijn grote doorbraak. Met drie wereldbekerzeges op de drie individuele afstanden liet hij zich gelden. De opmars had de verwachtingen opgeschroefd, hoop die hij niet logenstrafte.
Net als Schulting eindigde Van ‘t Wout op vijf keer eremetaal, na de twee afsluitende aflossingssuccesen. “Het is geweldig. Ik werk er sinds afgelopen zomer hard voor, het is mooi dat het zich zo uitbetaalt. Ergens voelt het wel raar. Vorig seizoen reed ik in de middenmoot, en nu sta ik vooraan.”
In het mannenaflossingsgoud had Sjinkie Knegt geen aandeel, wat een breuk met het verleden was. De 33-jarige gewezen kopman, tweevoudig olympisch medaillewinnaar en de voorganger van Van ‘t Wout als Europees kampioen, had zich niet voor de EK gekwalificeerd en zag in de herfst van zijn loopbaan een vermoedelijk nieuw boegbeeld zich profileren.
Lees ook:
De herstart van het shorttrackleven was moeilijk voor Suzanne Schulting
Suzanne Schulting wil het shorttrack na twee keer olympisch goud wat relaxter aanpakken. Maar ze kwam in het post-olympische jaar meteen in de knel omdat ze de trainingsschema’s van de nieuwe bondscoach te monotoon vond.