Kwalificatie

Hoera, de waterpolosters gaan voor het eerst sinds 2008 naar de Olympische Spelen. Toch?

Maud Megens juicht na het scoren van een penalty. Beeld ANP
Maud Megens juicht na het scoren van een penalty.Beeld ANP

De Nederlandse waterpolosters hebben zich voor het eerst sinds 2008 weer geplaatst voor de Olympische Spelen. ‘Het voelt wel raar dat we het niet echt kunnen vieren.’

Hoera, de waterpolosters gaan naar Tokio. Toch? Uitgerekend op het moment dat zij zich na twaalf lange jaren eindelijk hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, zwellen de geluiden aan over een mogelijke afgelasting van het evenement. De timing kan niet ongelukkiger.

Een dag voor de allesbeslissende wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi lekte via een bron binnen de Japanse regering uit dat er achter gesloten deuren al een streep door de Spelen deze zomer is gezet. Dat het Nederlands team zich hierdoor niet liet afleiden en geconcentreerd het startbewijs veiligstelde, zegt volgens bondscoach Arno Havenga veel over de mentale weerbaarheid van de ploeg. “Als trainersstaf waren wij voorbereid op de vraag: wat doen we hier? Maar geen van de meiden heeft er iets over gezegd. Ik vind dat heel knap. Iedereen hield de focus op de wedstrijd.”

“Wij hebben het nieuws weggewuifd”, verklaart aanvoerster Dagmar Genee na de mooie zege op Griekenland (7-4). Topsporters zijn getraind in het opzetten van oogkleppen, zeker topsporters in coronatijd. “Het afgelopen jaar was slechts één ding zeker: dat alles onzeker is. Tegelijkertijd moesten wij vol voor onze droom blijven gaan. Vol committent. Voor dit ene moment.”

Griekenland kapot zwemmen

Zaterdagavond, tijdens de halve finale in Triëst, moest het gebeuren. Na het missen van Londen 2012 en Rio 2016 was Oranje nu nog vier keer acht minuten zuivere speeltijd verwijderd van Tokio 2021. De tactiek was om - in de woorden van Genee - ‘Griekenland kapot te zwemmen’. Dat betekende in hoog tempo meters maken en veel doorwisselen, om zo het voordeel van de brede selectie van Nederland ten volle te benutten.

Daarbij was het zaak het hoofd koel te houden en niet te schrikken van de 1-3 achterstand. “We wisten dat we moesten investeren in de eerste en tweede periode, daarna zag je dat de Grieken het niet meer konden bijhouden.” In de derde en vierde periode wist het Zuid-Europese topland niet één keer te scoren, mede dankzij uitstekend keeperswerk van Debby Willemsz.

Havenga noemt de kwalificatie voor Tokio ‘de kroon op de afgelopen jaren’. “We hebben regelmatig finales gehaald en op het podium gestaan, maar toch werden we iedere keer afgerekend op het niet bereiken van de Olympische Spelen. Ook daar kunnen we nu een vinkje achter zetten.”

De honger naar sportieve revanche was groot, maar er stond dit weekend meer op het spel. Als assistent-bondscoach van het gouden team in 2008, dat onverwachts in Peking won, weet Havenga hoeveel aandacht olympische deelname genereert voor een kleine sport. Dat is goed voor nieuwe aanwas. Daarbij is in deze pandemische tijden het behoud van de huidige leden al een opgave, weet speelster Ilse Koolhaas. “Door corona is het nog belangrijker dat wij naar de Spelen gaan. De breedtesport voor senioren ligt al lang stil. Het is begrijpelijk dat mensen andere keuzes gaan maken voor de invulling van hun vrije tijd. Dan is het wel goed om ze eraan te herinneren hoe leuk waterpolo is.”

Boardingpass voor een vlucht naar Tokio

Na de laatste zoemer werden de oranjevrouwen aan de badrand opgewacht door een Japanse official met een metersgrote boardingpass voor een vlucht naar Tokio, waarop - hoe symbolisch - geen datum was ingevuld. Niemand van de poloërs lette aanvankelijk op de man. Ze vielen elkaar om de hals van blijdschap. Na jaren van hard werken en sociale opofferingen was het doel gehaald.

Genee: “We zijn zo opgelucht. Het voelt wel raar dat we het niet echt kunnen vieren. Zelfs het avondeten was bij terugkomst in het hotel precies dezelfde pasta als op andere dagen, al heeft Arno ons op een biertje getrakteerd om samen te proosten. Maar verder? We zitten in een bubbel, we mogen niks. Als ik zie hoe het hier is geregeld, met zelfs het hotelpersoneel in de bubbel, dan heb ik er persoonlijk wel een goed gevoel over dat de Olympische Spelen door kunnen gaan.”

De politieke geluiden uit Japan drukten de feestvreugde dus niet, de wetenschap dat er de volgende dag nog een wedstrijd wachtte wel een beetje. In de finale van het OKT moet Nederland zondagavond nog tegen Hongarije spelen. Die wedstrijd gaat puur om de eer, omdat beide finalisten naar Tokio mogen. Als de Spelen doorgaan.

Lees ook:

Waterpolovrouwen moeten stalen zenuwen tonen in jacht op olympisch ticket

Het olympisch kwalificatietoernooi voor de waterpolovrouwen belooft een thriller te worden. Wie heeft het lef om te schieten? Dinsdag speelt Oranje haar eerste wedstrijd.

Zijn de barstjes bij de waterpolovrouwen na een slecht jaar gelijmd?

Met nieuwe afspraken maakt de vrouwenploeg zich op voor het EK. ‘We willen een medaille op de Spelen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden