Wereldbeker
Hoe versla je Nils van der Poel? Niet door hem na te doen
Eén schaatser is verreweg de beste op de lange afstanden: Nils van der Poel. In Stavanger reed hij op een ander niveau. Hoe is hij te verslaan? Is hij nog te verslaan?
Hoe versla je Nils van der Poel? Die vraag is na de 10 kilometer in het Noorse Stavanger dit weekend alleen maar prangender geworden. Of misschien moet de vraag al worden bijgesteld: hoe dichtbij kan men komen?
De Zweed Van der Poel (25) reed bij de wereldbekerwedstrijden een race in een ander speelveld dan al zijn concurrenten. Hij ging vooraf uit van een tijd rond de 12.45 minuten. De rest ging weg met 13 minuten in gedachten. De einduitslag kwam dan ook niet als een verrassing. Van der Poel won in 12.38,92, de zevende tijd ooit op een 10 kilometer. Jorrit Bergsma werd op ruim 17 seconden tweede, Ted-Jan Bloemen op 21 seconden derde. Het was een duidelijk teken aan de wand, zeker omdat het de enige 10 kilometer dit jaar was voor de Spelen. Er hing dus veel van af.
Dat gat had nog groter kunnen zijn, als Van der Poel wat meer had gefocust. Hij vond dat hij niet op tijd was gaan versnellen, te defensief had gereden. Het was wederom een bijna hooghartig nonchalante houding naar het schaatsen, dat hij zelf tegen Nu.nl een ‘steriele en soms te serieuze’ sport noemde.
Hij neemt het niet zo nauw met de ongeschreven regels
Van der Poel neemt het niet nauw met de ongeschreven schaatsregels, en tegelijkertijd is hij genadeloos professioneel. Hij is de enige die in wedstrijdpak infietst. De man ook die in de zomer gerust 160 kilometer gaat hardlopen, al doet hij dat vanwege overbelasting nu niet meer. Maar ook iemand die vorig jaar nog aanklooide met de ronding in zijn ijzers, want hij had niet door dat hij ze niet goed had geslepen.
Tegelijkertijd traint hij lang en hard. Dit jaar reed hij een razendsnelle 5 kilometer in Polen, vorig jaar reed Van der Poel, wiens opa vanuit Groningen emigreerde naar Zweden, een fenomenaal wereldrecord in Thialf. Ineens was hij daar, al had hij er uren en uren training in zitten.
De Nederlanders hadden die wereldrecordrace uiteraard geanalyseerd. Jac Orie, coach van Jumbo-Visma, legde voor het seizoen uit hoe hij naar het wereldrecord keek: “Ga maar kijken naar zijn rondetijden. Hij rijdt alles binnen twee tienden van een seconde. Dan kan je uitrekenen wat ongeveer zijn vermogen was. Daar kan je dan weer een plan op maken.”
Maar welk plan? Ook de Nederlanders, met de beste faciliteiten in de wereld, hebben nog geen antwoord. Orie: “Je moet één ding niet doen, en dat is hem nadoen. Iemand als Patrick Roest heeft sprintersbenen, die heeft Van der Poel niet. Dan moet je Patrick niet laten rijden zoals Van der Poel rijdt.” Orie bedoelde daarmee iemand als Roest te laten profiteren van zijn sterke punten, zoals een sterke eindsprint. Maar dan kan alleen als de basis goed zit. En dat zit bij Roest nu nog niet goed. Bij de NOS: “Ik voel een heleboel teleurstelling. Ik moet nog veel werken. En dat moet snel gebeuren. Van der Poel rijdt een bizarre tijd. In topvorm zal hier niet snel aan komen.”
De Spelen zijn nog 75 dagen weg
Is dan een gat van 17 seconden (voor Bergsma) en liefst 36 seconden voor een niet fitte Roest op de 10 kilometer te dichten? Of is er op de 5 kilometer nog een kans? Het enige houvast dat er is, is dat de Spelen nog 75 dagen weg zijn. Er kan nog veel gebeuren. Dat mantra klinkt door, ook zaterdag, onder meer bij Jorrit Bergsma, die dus tweede werd. “Dit was nog geen topvorm. Ik moet zorgen dat ik in februari goed ben. Dit was solide.” En Bloemen: “Ik ben de olympisch kampioen en wereldrecordhouder (5 kilometer, red.). Ik heb een kans.”
Van der Poel trapte zelf ook wat op de rem. Op de site van schaatsunie ISU: “Ik haal mijn kracht uit de bochten. Maar de rechte stukken... kijk naar Bergsma, die kan op snel ijs heel hard de rechte stukken rijden. Het gat wordt kleiner.” Daarom gaat Van der Poel ook naar de wedstrijden in Amerika en Canada, om daar een goede uitgangspositie te verwerven voor de Spelen. Het liefst zo laat mogelijk in die race, zodat hij ziet wat de anderen doen. Helemaal gerust is zelfs Van der Poel er nog niet op.
Lees ook:
Een ex-soldaat met een ontwapenend verhaal: Nils van der Poel is de nieuwe schaatssensatie
In plaats van een uitgekiend trainingsprogramma rent hij een dubbele marathon ter voorbereiding op een wedstrijd. Nils van der Poel is de nieuwe schaatssensatie, zo werd vorig seizoen al duidelijk. Lees een interview uit februari.