Peking 2022

Hoe Kimberley Bos doorkreeg dat skeleton een mentaal spel is

Skeletonster Kimberley Bos tijdens de vrije training in het Sliding Cente Yanqing, twee dagen voor de officiële start van de Olympische Winterspelen 2022. Beeld ANP
Skeletonster Kimberley Bos tijdens de vrije training in het Sliding Cente Yanqing, twee dagen voor de officiële start van de Olympische Winterspelen 2022.Beeld ANP

Medaillekandidate Kimberley Bos maakte deze winter een grote sprong voorwaarts in het skeleton. Ze trainde woensdag in Peking. Wat is haar verhaal?

Kick Hommes

Ze heeft haar lange oranje jas nog maar net aan, of Kimberley Bos pakt haar witte notitieboekje uit haar zak en schrijft er enkele zinnen in. Wat ze precies schrijft, vertelt ze niet als ernaar wordt gevraagd. Maar het gaat om technische details waar ze bij haar afdaling op de olympische baan op heeft gelet.

Bocht vier en zestien, daar ging het vooral om bij haar eerste training in China. Dat zijn de bochten waar het vorige keer in het Yanqing Sliding Center voor haar mis ging, ergens in de bergen niet ver van Peking, op een plek waar speciaal voor de Spelen een skeleton- en skidorp is gebouwd.

Bos vertelt haar verhaal aan een flinke groep Nederlandse journalisten. Dat er voor haar aandacht is, is logisch. Na een uitstekend voorseizoen, waarin ze onder meer de wereldbeker won, is ze favoriete voor een olympische medaille. Wie had dat kunnen zeggen, zeg acht jaar geleden, toen ze als bijbaantje nog in het restaurant van Papendal werkte? Zij zelf in ieder geval niet.

Traditie om een eigen pad te kiezen

Bos (28) maakte dit jaar een grote sprong voorwaarts. Ze zit in een totaal andere situatie dan in het begin van haar carrière, toen ze bijna alles zelf moest uitzoeken. Als fysiotherapeute maakte ze de afspraak om anderen te helpen en zelf tips te krijgen.

Het was daarom ook wennen, vertelde ze eerder, om zich aan te passen aan een team. Kristan Bromley, die ook wel ‘doctor Ice’ wordt genoemd en haar slee heeft gebouwd, staat haar het hele jaar bij – en is op belangrijke momenten fysiek aanwezig. Ze heeft dagelijks steun van Joska Le Conté (34), die in het begin van Bos’ carrière nog haar ploeggenote was. Toen Le Conté zich niet plaatste voor de Spelen van Pyeongchang, waar Bos met een achtste plaats debuteerde, werd ze coach. Sinds anderhalf jaar werken ze samen.

Met Le Conté is Bos het hele jaar een onafscheidelijk duo. Maar nog steeds wordt de traditie voortgezet om een eigen pad te kiezen. Samen verkiezen ze appartementen boven hotels. Om wat te doen te hebben, maar ook zelf eten uit te kunnen kiezen en het moment te bepalen waarop er wordt gegeten. Na afloop volgt dan vaak een bordspelletje. Le Conté: “Kimberley heeft dat ook wel nodig. Ontspanning aan de ene kant, en als ze iets wil vragen, meteen contact met iemand.”

Met haar coach bouwde ze enkele rituelen in

Bos is als persoon heel sociaal, zegt Le Conté. Ze spreekt veel af met andere skeletonsters. Normaal gesproken dan. In de coronaperiode is ze juist ‘voorzichtiger dan ooit’ geworden. Daarom heeft ze met haar coach enkele ‘rituelen’ ingebouwd. De spelletjes zijn daar een voorbeeld van, maar ook het feit dat ze samen na elke race een klein feestje maken, regelmatig met een pizza. “En Kimberley bakt voor na haar wedstrijd altijd een cake.”

In het ijskanaal is ze vooral mentaal gegroeid, ziet haar coach. “Skeleton is een mentaal spel. Het gaat erom dat als je een fout maakt, je stil kan blijven liggen. Waar Kimberley nog weleens drie of vier bochten nodig had om een fout te herstellen, heeft ze nu een goed back-up-plan in haar hoofd. Daardoor is en blijft ze veel rustiger op de slee.”

Een skeletonner stuurt door de ene of andere schouder minimaal naar voren te bewegen. Eventueel kan met de benen nog worden bijgestuurd. Met de armen corrigeren mag eigenlijk niet. Toch gebeurt dat wel af en toe. Chicken wings, of kippenvleugels, noemen Le Conté en Bos dat. Er staat een straf op als het plaatsvindt. Dan moet Bos daadwerkelijk kippenvleugels als maaltijd maken.

Kimberley Bos voor haar afdaling in het olympisch ijskanaal van Yanqing. Beeld ANP
Kimberley Bos voor haar afdaling in het olympisch ijskanaal van Yanqing.Beeld ANP

Bos is perfectionistisch, schetst Le Conté verder. “Ze kan heel erg ingaan op details. Elke keer weer. Als wij denken dat ze toch een flinke stap heeft gemaakt op een training, zegt zij dat het beter kan. Wanneer wij dan zeggen dat je niet alles in één keer kan leren, gaat zij toch kijken wat er beter kan. Ze is in die zin nooit tevreden.”

Het is een houding die de staf graag ziet bij Bos. Ideeën moeten ook uit haarzelf komen. Die aanpak heeft ertoe geleid dat er een topatleet aan de start staat, met op 11 en 12 februari een goede kans op een olympische skeletonmedaille. Ze zou er geschiedenis mee schrijven voor Nederland. Maar het is sowieso al een bijzonder jaar, met haar twee overwinningen plus het eindklassement van de wereldbeker als gevolg van podiumplekken in zes van de acht wedstrijden. “Dit is echt heel bijzonder”, zegt Le Conté. “Vooral omdat ze uit een klein land komt, zonder groot programma om haar heen.”

In Peking voelt Bos vooralsnog weinig druk

Want andere landen, zoals Duitsland, hebben meer atleten en dus meer mogelijkheden om bijvoorbeeld materiaal te testen. Ook staan er bij die landen meer camera’s langs de baan, om precies te bekijken wat goed of fout gaat. Le Conté: “Wij werken wel samen met Amerika en Australië, maar het is maar de vraag of zij nog willen helpen nu Kimberley zo goed is geworden.”

In Peking voelt Bos vooralsnog weinig druk. Ze voelt zich senang. Het enige dat er vooralsnog bij inschiet, is haar tekenwerk. Normaal gesproken tekent Bos in haar vrije tijd. De afgelopen maanden werkte ze aan een onderwaterwereld voor de wand voor de zwemvereniging van haar ouders. Na haar eerste reis naar Peking dit seizoen, in november, kwam ze terug met een getekende draak.

Kimberley Bos in de afdaling. Beeld ANP
Kimberley Bos in de afdaling.Beeld ANP

In Peking heeft ze dit keer nog niet veel kunnen maken. Eén afbeelding, maar daar wil ze niets over zeggen want dat is een cadeau voor iemand. En normaal krabbelt ze veel in het vliegtuig, maar richting China viel ze in slaap. Daarom staan nu alleen de bochten van de olympische baan op papier. Het helpt haar om de baan in haar hoofd op te nemen.

Links-rechts, links-rechts, links-rechts, links-rechts, vier keer rechts en vier keer links. Een ‘Chinese draak’. Vier goede runs heeft ze nodig, dubbel zoveel als op een normale wedstrijddag. En dat op een uitdagende baan, waar de sleeërs al in bocht twee het dak kunnen aanraken als ze even verkeerd sturen. De dag na de openingsceremonie mag ze trainen, en in de week die volgt nog drie keer.

Vereerd is ze dat ze zoveel aandacht krijgt. “Zo wordt de sport ook bekender.” Favoriet wil ze zich niet noemen. “Twaalf meiden kunnen winnen, en daar ben ik er een van. Zo dicht ligt het echt bij elkaar in deze sport.”

Lees ook: Kimberley Bos is Europees kampioen skeleton en positioneert zich voor een olympisch podium

Kimberley Bos schreef in januari al skeletongeschiedenis voor Nederland door Europees kampioen te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden