null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnHenk Hoijtink

Hoe het vele geld voor Ajax tot een gif werd

Henk Hoijtink

Wie wat langer in het eerste van een amateurclub heeft gespeeld, heeft het allemaal meegemaakt: aan de ene kant van de ranglijst of aan de andere – of beide. Het draait niet lekker, degradatie dreigt of de koppositie is verspeeld en titelkansen kunnen slinken. Er moet worden gepraat.

De trainer richt zich tot de troepen. Of de spelers gaan bij elkaar zitten en spreken elkaar aan – als iets effect kan hebben, dan dat vaak meer. We kunnen in de vicieuze cirkel van het gemak wel altijd naar de trainer kijken: opdat er één is naar wie kan worden gewezen, die op de prestaties kan worden afgerekend. Maar nee, het moet hoe dan ook, linksom of rechtsom, altijd en overal uiteindelijk van de spelers komen.

Ruud Gullit en Frank Rijkaard openden deze week een Johan Cruijff-trapveldje op het Balboaplein, in hun oude wijk in Amsterdam. “Op straat voetballen draait om saamhorigheid, samen spelen, teams maken en je naar bepaalde regels gedragen”, zei Rijkaard. Je hoort het hem zeggen, elk woord ingevoeld.

Zo is het bedoeld, ja, op straat, op het veldje, in de teamsport.

Bij Ajax waren er ‘praatsessies’ geweest

Bij Ajax waren er ‘praatsessies’ geweest, las ik in het Algemeen Dagblad in het verslag van weer een wedstrijd die verloren werd, woensdag tegen FC Utrecht. Wat had ik daar graag in een hoekje bij willen zitten.

In de wedstrijd ervoor, tegen AZ, had Hakim Ziyech wegwerpgebaren naar zijn ploeggenoten gemaakt. Hij had zich, toen hij werd gewisseld, van hen en iedereen afgewend.

O, hoe moet dat zijn gegaan in de ‘praatsessies’ daarna? Nee, de waarheid is daar niet gezegd. De waarheid zal dit seizoen bij Ajax niet meer worden gezegd.

Het heeft geen zin, zei Daley Blind na de wedstrijd tegen FC Utrecht, om nóg een keer met elkaar te gaan praten. Nee, dat lijkt me ook niet. Het had al geen zin.

Hoe ik dat zo zeker denk te weten? Dat is het gif van het geld.

Geld is mooi. Met geld kun je spelers kopen en belonen, en Ajax kreeg er véél van. Maar geld kan ook een gif zijn. Bij een club die prat gaat op zijn talenten, moet het geld vooral worden uitgegeven aan stevige karakters om de boel te stutten – als dat echt nodig is, bedoel ik dan. Nee, dat zijn Ziyech, Dusan Tadic en ook de bovenste beste Blind niet, de spelers aan en voor wie Ajax veel van zijn vele geld ging betalen.

Ziyech is toch zo goed dat Chelsea hem koopt?

Ziyech is voor vele miljoenen door Chelsea gekocht. Het geld infecteert veel, steeds meer. Door wie zal hij – zo goed toch in dit image-tijdperk dat deze club hem koopt? – zich nog laten zeggen dat zijn gedrag en houding geen pas geven?

Elke trainer is zo goed als zijn spelers, op een enkele uitzondering na – en daartoe behoort Erik ten Hag niet. Sterker, met de spelers die hij heeft, is een trainer zo goed als zij zich voelen, of zich denken te kunnen en te mogen voelen. Hoe zulke spelers zich vorig seizoen, toen de wind in de rug blies, als vrienden dachten te tonen en hoe ze plichtmatig kritiek van De Telegraaf op hun trainer ontkrachtten. Ten Hag, reddeloos, en zij die dat niet hebben willen zien en horen, zien nu wat dat waard is geweest.

Nee, in een teamsport waarin het gaat om teams maken en je naar bepaalde regels gedragen, komt het binnen dit Ajax niet meer goed – je voelt de onuitgesproken gedachten over de meest verdienenden. Ja, Ajax kan nog kampioen worden, maar wat voor een kampioen zal dat zijn, de ploeg die zo goed zou moeten zijn, zo rijk?

Vanmiddag weer lekker naar het amateurveld – zo ver van dat infecterende geld, zo dicht bij spelers die elkaar nog gewoon, als gelijken, kunnen aanspreken.

Redacteur Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden