InterviewJorik Hendrickx

Hoe de ene Hendrickx van de andere leert: een uniek duo in het kunstrijden

Vorig jaar won de Belgische Loena Hendrickx zilver op de WK. Beeld BELGA
Vorig jaar won de Belgische Loena Hendrickx zilver op de WK.Beeld BELGA

Op de WK kunstrijden is de Belgische Loena Hendrickx deze week een van de blikvangers. Broer Jorik is haar coach. Wat is het verhaal achter hun even bijzondere als succesvolle samenwerking?

Esther Scholten

Jarenlang trainden broer en zus Hendrickx op een mobiel ijsbaantje in een oud magazijn aan de rand van Turnhout. Er was geen sanitair, een kleedkamer evenmin en de ijskwaliteit was ondermaats. Maar Jorik en Loena wilden kunstrijden, waar en hoe dan ook. Dus toen zelfs deze trainingsaccommodatie gesloten werd, trokken ze noodgedwongen de grens over. Tot op de dag van vandaag zijn ze in Tilburg en Eindhoven te vinden, inmiddels als coach en pupil.

De anekdote onderstreept hoe uitzonderlijk het is wat ze samen bereikt hebben, in een land met nog minder faciliteiten voor ambitieuze kunstrijders dan Nederland. Woensdag beginnen de wereldkampioenschappen in het Japanse Saitama met Loena Hendrickx (23) als een van de blikvangers.

Eerste medaille sinds 1948

Onder begeleiding van de zeven jaar oudere Jorik legde zij vorig jaar beslag op mondiaal zilver. Natuurlijk moet daarbij aangetekend worden dat de doorgaans dominante Russinnen niet mee mochten doen, vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar dat neemt niet weg dat het een unieke prestatie was. Voor het eerst sinds 1948 won België een medaille.

Jorik lacht als zijn gedachten teruggaan naar de ontelbare uren in dat oude magazijn. De herinnering is hem dierbaar, vertelt hij. “Ons motto was: als we het hier kunnen, dan kunnen we het overal.” Samen vormen ze een uniek koppel in een sport waar de ontberingen doorgaans van een heel andere orde zijn. Sinds de start van hun professionele samenwerking, in 2018, hamert Jorik op het belang van mentaal welzijn. Deze winter kwam daarvoor de eerste echte test.

Leren omgaan met druk

Uit eigen ervaring weet hij hoe noodzakelijk een vrije geest is voor sportief succes. Zijn beste prestatie als rijder was een vierde plaats op een EK. “Toen ik worstelde met mijn geaardheid leden mijn trainingen daaronder. Loena kampte in het verleden nooit echt met psychische kwaaltjes. Ze was jong, dacht minder na en alles ging vanzelf. Maar als je zo succesvol bent als zij moet je leren omgaan met een andere druk.”

Waar de buitenwereld extra verwachtingen bij haar neerlegt, is het volgens Jorik voor hen juist de kunst om die druk te relativeren. Dat gaat letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Op de EK in januari reed Loena niet haar beste küren en werd ze als titelfavoriete tweede. “Wij moeten met beide benen op de grond blijven en focussen op de prestatie en niet het resultaat. Dat hebben we dit seizoen geleerd. Met die mindset gaan we naar de WK.”

Broer en zus Hendrickx. Beeld Jorik Hendrickx
Broer en zus Hendrickx.Beeld Jorik Hendrickx

Ook voor hun samenwerking is het een leerzaam jaar, want hoewel het veel voordelen biedt schuilt er ook een valkuil in de familiaire band. “Ik ken haar door en door. Als een training minder goed gaat, zie ik sneller waar dat aan ligt. Voor mij is het wel zaak om niet te meegaand te zijn. Dit seizoen had Loena privéproblemen. Haar relatie ging uit. Voor ons was het nieuw hoe daarmee om te gaan. Mentaal ben ik als broer natuurlijk extreem betrokken, tegelijkertijd moet ik het sportieve bewaken.” Inmiddels is er een sportpsycholoog toegevoegd aan het team.

De voorbije maanden was het een uitdaging voor Loena om in zichzelf te blijven geloven, bekent Jorik. Gelukkig ziet hij weer een stijgende lijn in de trainingen. “Het belangrijkste op de WK is dat Loena met een voldaan gevoel van het ijs stapt en dan zien we wel welke klassering daarbij hoort.”

Afwezigheid Russinnen biedt kansen voor imago van de sport

Dat er wederom geen Russinnen meedoen - die met hun meisjeslichamen dingen kunnen die voor vrouwen moeilijker zijn - biedt niet alleen kansen voor Loena en haar collega’s maar ook voor de sport. Jorik Hendrickx is een voorstander van de verhoging van de minimumleeftijd. “Dat is gezonder voor het imago van het kunstrijden en beter voor de fanbase. Als schaatssters vier keer vallen en toch ergens bovenaan eindigen, vanwege de moeilijkheidsgraad van hun kür, is dat voor het publiek moeilijk te begrijpen. Dat is hetzelfde als een tennisser een mooie slag heeft, alleen de bal niet over het net slaat en toch het punt krijgt. Dan denk je ook: het klopt niet.”

Lees ook:

Kunstrijdster Lindsay van Zundert strijdt weer haar eenzame strijd nu het applaus is verstomd

Voor het eerst sinds de Spelen komt kunstrijdster Lindsay van Zundert deze week weer in actie op een internationaal titeltoernooi. Op het EK wil ze de weg omhoog graag vervolgen, maar geldnood baart haar zorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden