ReportageTour de France

Hoe bescherm je de natuur, als de Tour voorbijkomt?

Toeschouwers langs de weg richting de top van de Mont Aigoual in het hart van de Cevennen.Beeld AP

Een alpenkever geplet onder de wielen van een vrachtwagen. De Tour doet een aanslag op de natuur. Vooral door het publiek langs de route.

Het is op de top van de Mont Aigoual nog rustig als Emilien Herault zijn verrekijker aan zijn ogen zet en een vlucht van een aantal vogels volgt. De boswachter van het nationaal park van de Cevennen zag er al veel deze dagen, nu langzaamaan het migratieseizoen begint. “Ze zwermen hier rond het hoogste punt. Om hen ruimte te geven, vliegt er vandaag maar één helikopter van de Tour hier rond.” Gewoonlijk zijn dat er elke dag drie.

Het is voor het eerst dat de Tour de France finisht op het op één na hoogste punt van de ruige en moeilijk begaanbare Cevennen. Dit is het hart van de regio, bijna 1500 meter hoog, met veel fragiele natuur. Herault is een van de boswachters die probeert bezoekers te wijzen op die breekbare ecologie. Hij deelt op de top een kleine brochure uit, met de ‘echte sterren’ van de dag op de cover: de slangenarend, de wijnranksprinkhaan en de alpenkever.

Zij zijn de verliezers van de dag, aldus Herault. “Het is een geluk bij een ongeluk dat de Tour hier niet in juli komt. Nu is de berg een stuk minder druk met publiek en is bijvoorbeeld de arend al naar het zuiden aan het trekken. Maar het staat vast dat door de Tour de natuur hier onder druk komt te staan. Ik weet zeker dat de kever hier onder de wielen van die grote vrachtwagen daar komt.”

De laatste jaren is in de Tour - een van de vervuilendste evenementen ter wereld, vooral vanwege de fans langs de route - meer aandacht gekomen voor de ecologische voetafdruk. Zo zijn er aparte afvalzones, waar de renners hun plastic kunnen weggooien. Ook zijn er deze Tour al boetes uitgedeeld aan renners die hun bidon niet in de buurt van publiek in de berm wierpen.

Geen luide muziek

In de Cevennen (donderdag), de Cantal  (volgende week, met aankomst op de Puy Mary) en de hoge Alpen (16 september, met een aankomst bergop bij Miribel de la Loze), zijn ook voor andere partijen in de Tour strengere regels ingesteld. Zo mag de reclamekaravaan geen luide muziek uit de speakers laten horen en er mogen heel weinig cadeaus worden uitgedeeld. Er mag dus maar één helikopter vliegen boven de top en de gehele vliegende colonne moet de plekken mijden waar roofvogels hun nesten hebben.

Herault, die twee keer per jaar  scholieren uit de omgeving meeneemt naar de top om over de natuur te praten, geeft een brochure aan een langswandelend stel. “Dit is een gebied waar veel publiek komt en waar redelijk wat mensen wonen. Het grootste probleem is het afval dat zij achterlaten. Wilt u daarom al uw spullen meenemen?” Het wordt hem beloofd.

Deze donderdag zijn de grote auto’s met materieel wel over de bergen gekropen. Niet goed wegens de uitstoot die dat met zich meebrengt, al zijn dit jaar voor het eerst de auto’s van de organisatie hybride. Maar die uitstoot is niet het grootste probleem, aldus Herault. Dat blijven de bezoekers. Zij zijn grote vervuilers. Gooit één persoon een stukje kauwgomfolie weg, dan lijkt dat niet erg. Maar doen duizend mensen dat, dan wel.

Een plaatselijke natuurorganisatie heeft daarom op negen plaatsen op de berg kleine ‘sanitaire punten’ geplaatst: verplaatsbare toiletten, versierd met kleurrijke graffiti, een grote vuilcontainer en een informatiepunt. Op de top is op tien meter van de weg een hekwerk geplaatst, om het roodkeurige mos dat hier groeit te beschermen. Herault: “Het belangrijkst is dat we mensen bijbrengen dat de natuur ook belangrijk is tijdens zo’n groot evenement. Want het is ook leuker kijken naar wielrenners in een schone wereld, toch?”

Lees ook: 

Hoe groen is de Tour de France? De fans zijn de grootste vervuilers

De Tour de France is een van de vervuilendste evenementen in de wereld. Wat wordt er aan gedaan? Lees dit artikel uit 2019.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden