Hockey

Historisch hockey bij Pinoké: voor het eerst in 93 jaar naar de finale om de landstitel

De spelers van Pinoké zijn dolblij na het bereiken van de finale.  Beeld Pro Shots / Bart Scheulderman
De spelers van Pinoké zijn dolblij na het bereiken van de finale.Beeld Pro Shots / Bart Scheulderman

Hockeyclub Pinoké staat voor het eerst in de geschiedenis van de club in de finale om de landstitel. Tegen grote broer Amsterdam werd het 3-0, in een wedstrijd die werd overschaduwd door een rel rond racisme.

Kick Hommes

De gehele middencirkel van het hoofdveld van Pinoké is na het bereiken van de finale van de play-offs een grote polonaise, maar de aanvoerder doet niet mee. Jannis van Hattum staat er met zijn handen op het hoofd van een afstand naar te kijken. “Ik ben aan het genieten van wat er gebeurt bij mijn club. Dat de club dit voor ons heeft neergezet, dat er jongens hier in de cirkel staan die hier al jaren in de jeugd spelen en hier blijer mee zijn dan wij. Dat is prachtig.”

Alles wat er gebeurt is historisch

Want er wordt iets groots verricht bij het Klein Duimpje van de competitie. Pinoké, bijgenaamd de Steekneuzen, hockeyt komende week om de landstitel. Na de 1-2 zege bij Amsterdam werd het zaterdag op eigen veld na een verhit duel overtuigend 3-0. Komende week wacht de finale, tegen favoriet Bloemendaal, of tegen HGC.

Het was al zo mooi toen de ploeg zich aan het eind van de competitie als nummer twee plaatste voor de play-offs. Dat was ook al voor het eerst in de 93-jarige geschiedenis. Alles wat er gebeurt is historisch. Van Hattum, al jaren spelend in het eerste van de club, beseft dat. “Vier jaar geleden speelden we op dit tijdstip om degradatie. Nu hebben we een finale. Het is vrijwel dezelfde ploeg gebleven. Dat zegt veel over dit team, en de stappen die deze club neemt.”

Niemand weet meer van de geschiedenis van Pinoké dan Dolf van den Bos, sinds 1965 lid en nu archivaris van de vereniging. Hij loopt met een blauwe sjaal om en durft vanwege de spanning eigenlijk niet te kijken. “Pinoké is altijd de runner-up geweest. Of, om het anders te zeggen: we kunnen verlies heel goed vieren. Wat er nu gebeurt, is ongekend.”

Serieuzer topsporten

De omslag bij de club met het studentenimago kwam een aantal jaren geleden door een ‘simpele ingreep’: serieuzer topsporten. In de woorden van Astrid Ventevogel, de voorzitter van de club waar de derde helft vaak belangrijker was dan de wedstrijden: “Het eerste elftal staat alleen nog na het seizoen op de bar.”

Het leidt tot succes. Ventevogel: “We maken dit succes allemaal voor de eerste keer mee, in een heel korte tijd. (lachend). En dat is erg veel.” Vooral praktisch. Zo was het draaiboek voor de play-offs dat de hockeybond KNHB beschikbaar stelt tot dit seizoen niet ingekeken. Dat was nooit eerder nodig geweest.

Bij tegenstander en letterlijk buurman Amsterdam, de grote speler in de competitie met het grote Wagener Stadion, weten ze wel hoe dat moet. Maar bij Pinoké is er niet eens plek voor de vanuit de bond gevraagde vijfduizend plaatsen. Er is plek voor 2750 mensen, maximaal.

Bomvol sportpark

En die zijn er, deze zaterdag. Het is bomvol op het sportpark, het publiek staat rijen dik. Een wolk blauwe rook dwarrelt voor aanvang over het veld, het langste overblijfsel van het vuurwerk dat is afgestoken door de harde kern, de ‘blauwe wand’.

Pinoké wint uiteindelijk overtuigend. Op gretigheid verslaat het Amsterdam, in een verhit duel dat werd overschaduwd door een ‘racisme-rel’ (zie box). Met tien jongens uit de eigen opleiding met hulp van enkele buitenlanders. Onder hen Alexander Hendrickx, topschutter van de topklasse en met België olympisch kampioen. Om hem te (be)houden, wat overigens voor volgend jaar is gelukt, moet geld worden opgehoest. Iets wat gebeurt, zegt Ventevogel: “Het is niet zo dat onze begroting in een nacht verdubbelt. Maar je merkt wel dat succes aantrekt, sponsors incluis.”

Los van de uitkomst in de finale is de wedstrijd zaterdag op een andere manier belangrijk. Van den Bos: “De verhalen van vroeger zijn mooi. Maar je moet ook nieuwe herinneringen maken. Dat gebeurt nu. Mijn kleindochter is hier. Zij gaat hier vrijwel zeker later spelen. En dit zal ze onthouden.”

En de kinderen in de middencirkel ook, die met boekjes in hun hand naar Van Hattum toelopen. Of ze een handtekening mogen? Geen probleem. Uiteraard. Volgende week weten ze of ze een historische krabbel hebben van de aanvoerder van de landskampioen.

Amsterdam maakt statement na racisme-rel

De spelers van Amsterdam begonnen zaterdag aan de warming-up in een shirt met een rode streep door het woord racisme. Volgens Amsterdam was na afloop van de eerste wedstrijd in de play-offs tegen Pinoké na afloop een van de spelers racistisch bejegend. Doelman Hidde Brink werd in eerste instantie geschorst, maar vrijgesproken door de tuchtcommissie. Dat viel bij Amsterdam helemaal verkeerd, waarna de ploeg zaterdag het statement maakte.

Pinoké-coach Jesse Mahieu vond het ‘pijnlijk te horen dat er een beschuldiging werd geuit’ naar een van zijn spelers, zei hij zaterdag. “Onwerkelijk, kon het me niet voorstellen. We hebben het uitgezocht en vervolgens de persoon in kwestie wel gesteund. Als je ontkent, moet je dat geloven.” En over het statement van Amsterdam: “Ik steun het statement, dat is hun goed recht. En er moet ook een gesprek komen, ook op bestuurlijk niveau, denk ik. Want dit moet de wereld uit.”

Lees ook:

Pinoké ambieert play-offs na cultuuromslag

Pinoké wilde af van het studentenimago. Het eerste doel was de play-offs, vertelden de hoofdrolspelers in 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden