null Beeld

Vak TSportvernieuwing

Het zwevende surfboard komt er echt

Redactie

Hij bleef beschaafd, maar afgelopen weekend moet ­Do­rian van Rijsselberghe toch een klein feestje hebben gevierd. Dankzij een intensieve lobby van hem, zijn vriend en concurrent Kiran Badloe en zijn team ging de internationale windsurfbond overstag: bij de Olympische Spelen van ­Parijs in 2024 wordt een nieuw type surfboard gebruikt: het foilboard.

Het foilboard is een plank die niet meer op het water drijft, maar dankzij een draagvleugel (de foil) zo wordt opgestuwd dat die enkele tientallen centimeters boven het water zweeft. Het leuke aan de nieuwe plank is dat surfers op die manier veel hogere snelheden kunnen bereiken. Er is minder weerstand, dus kan er harder worden gevaren.

De spectaculaire veranderingen moeten ook de jeugd aanspreken, is het idee. Als er niets zou veranderen zou de sport uiteindelijk een stille dood sterven, zo weinig aanwas is er wereldwijd voor het windsurfen. In Nederland is er bijvoorbeeld geen enkel meisje dat op ­juniorenniveau surft. Van Rijsselberghe stipte dat in mei aan in een brief, waarin hij pleitte voor deze verandering.

Het windsurfen krijgt zo een voor de sport noodzakelijke upgrade, is de mening van zowel de nummer één als de nummer twee van de afgelopen twee wereldkampioenschappen. Zelf trainen zowel Badloe, huidig wereldkampioen, als Van Rijsselber­ghe alleen nog maar op de huidige surfboarden omdat het moet. In hun vrije tijd varen ze op hun foilboard, vertelde Badloe eerder in Trouw.

Van Rijsselberghe, zelf toch zeer succesvol op het huidige surfboard, zorgde er met zijn lobby voor dat zijn sport verandert. Dat is een zeldzaamheid.

Kiran Badloe blijft Dorian van Rijsselberghe voor, hier in april in Mallorca. Beeld Richard Langdon
Kiran Badloe blijft Dorian van Rijsselberghe voor, hier in april in Mallorca.Beeld Richard Langdon

Drie atleten die hun sport veranderden

1. Dorian van Rijsselberghe
2. Shaquille O’Neal
3. Tiger Woods

Hack-a-shaq

In het basketbal was Shaquille O’Neal in 1999 zo groot en sterk, dat hij bijna niet af te stoppen was. Hij had één zwakke plek: vrije worpen. Toen tegenstanders daar achter kwamen, begingen ze expres overtredingen om zo O’Neal te dwingen naar de vrije­worplijn te gaan. Op die manier kregen ze relatief minder punten tegen.

De strategie was niet nieuw: twee jaar eerder was Dennis Rodman het slachtoffer. Toch kreeg het planmatig aanpakken van de slechtste vrijeworpnemer de naam hack-a-shaq. Pas in het seizoen 2016-2017 kwam er een regelverandering, al is het nog steeds (maar minder) toegestaan om bewust overtredingen te maken. De reden dat het bewust maken van overtredingen vooralsnog niet wordt uitgebannen in het basketbal is dat er geen tweederde meerderheid van de teams voorstander van is. Ze zijn veel te blij dat ze de hack-a-shaq kunnen gebruiken.

Tigerproof

Het kan ook zijn dat iemand de sport verandert omdat diegene te goed is voor de rest. Een voorbeeld daarvan was Tiger Woods, eind jaren negentig. In sneltreinvaart veroverde de Amerikaan, die veel verder sloeg dan zijn concurrenten, de golfwereld. Dit zorgde ervoor dat zelfs Augusta, een van de moeilijkste banen in Amerika, voor Woods te eenvoudig werd.

Daarom werd de baan Tigerproof gemaakt. Er werden extra bomen geplant (“hele bossen”, zou Woods in april nog zeggen), de afslagplaatsen werden verlegd, de baan werd versmald. Alle maat­regelen waren in 2006 voltooid. Op die manier werd Woods uit­gedaagd.

Trots

Windsurfer Van Rijsselberghe hoeft op zijn beurt niet te worden gestopt. Hij initieerde de koerswijziging zelf, juist omdat hij zijn sport wil laten bestaan. “Nu is het gelukt en ja, daar ben ik trots op!”

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden