Jubileum

Het welzijn van hun borsten stond op het spel, maar voetballen zouden de vrouwen

Beeld uit de wedstrijd DCO-Rievelo  (uitslag: 6-0), 21 augustus 1955. In die tijd speelden vrouwen nog niet onder de vlag van de KNVB. Beeld
Beeld uit de wedstrijd DCO-Rievelo (uitslag: 6-0), 21 augustus 1955. In die tijd speelden vrouwen nog niet onder de vlag van de KNVB.

Een halve eeuw geleden nam de KNVB het vrouwenvoetbal onder zijn hoede. Artsen maakten zich zorgen: kan dat wel, voetballen met een vrouwenlichaam?

Jurryt van de Vooren

Er staat zondag een bijzondere vrouw aan de aftrap van de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax in de eredivisie vrouwen: Hettie Olde Loohuis-Deterink, de voormalige aanvoerder van SV Reutum. In 1974 was dat de eerste landskampioen onder de vlag van de KNVB.

Precies vijftig jaar geleden werd vrouwenvoetbal officieel erkend. Dat gaat de voetbalbond de komende periode vieren. De festiviteiten, waaronder een speciaal symposium, moeten de zichtbaarheid van het vrouwenvoetbal nog verder vergroten, legt KNVB-voorlichter Daan Schippers uit.

Het welzijn van borsten

Op 24 oktober 1971 erkende de KNVB het vrouwenvoetbal, tot dat moment nog onder de hoede van de Algemene Nederlandse Dames Voetbal Bond. Dat ging niet meteen met volle overtuiging, want voetbalmedici wierpen tot vlak voor de fusie de ene hindernis na de andere op. Bondsarts Frits Kessel van de KNVB bijvoorbeeld vond het ethisch niet verantwoord als er voetbalsters meededen met ‘overvloedige borstvorming’. En ook John Rolink waarschuwde als clubarts van Ajax de speelsters voor het welzijn van hun borsten. Hij raadt de dames aan het ‘meer in een gracieuze, balletachtige richting te zoeken wat de sport betreft’.

In hun huisorgaan Ons Oranjehemdje, van augustus 1971, reageerden de voetbalvrouwen met gepaste spot: ‘De mannelijke zorg lijkt ons zeer overdreven. Trouwens, mannen schijnen een veel gevoeliger plaats te bezitten.’

Wilde wedstrijden

In de tweede helft van de jaren zestig meldden zich steeds meer vrouwen aan voor zogenaamde wilde wedstrijden, buiten de KNVB om, als een vorm van sportieve ongehoorzaamheid. Ze organiseerden zich via de Algemene Nederlandse Dames Voetbal Bond en eigen provinciale bonden.

De ene keer speelden ze in gelegenheidsteams, zoals in de zomer van 1971 in het Friese Makkum met namen als De Gasten, ’t Fintsje en Terra Nova. ‘Woensdagavond is de finale om de Cups’, schreef De Leeuwarder Courant. ‘Het zijn er twee, want met één kan een vrouw niks.’

In andere gevallen ging het om langdurige competities met verschillende divisies, zoals in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Dat de KNVB niet meewerkte, hield deze sportvrouwen dus niet tegen. In augustus 1971 bijvoorbeeld maakte de regio Gelderland bekend dat er zich negentien teams hadden ingeschreven voor een competitie.

Kakerste Girls

En zo werden er bij aanvang van de eerste officiële vrouwencompetities exact vijftig jaar geleden precies 304 verenigingen geteld, alleen al in Noord-Brabant 77. En dan stonden er ook nog eens 127 nieuwe teams klaar om in te stappen na de winterstop, meldde dagblad De Tijd op 30 november 1971. Hierbij hoorden 23 zelfstandige vrouwenclubs, zoals Puk in Deventer, KFC in Delft en de Kakerste Girls uit Heerlen. Ook buiten de steden was er een enorme belangstelling voor het vrouwenvoetbal, zoals het Gelderse Oeken, het Limburgse Susteren en het Zeeuwse Biezelinge.

Precies vijftig jaar later wil de KNVB die clubs uit de begintijd eren voor hun pionierswerk.

Lees ook:

Unieke beelden uit oertijd van het vrouwenvoetbal opgedoken: zo zag ‘den dameswedstrijd’ eruit in 1945

Op Internationale Vrouwendag publiceert Trouw beelden uit de oerjaren van het vrouwenvoetbal die onlangs door sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn opgeduikeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden