Oefenwedstrijd

Het vrouwenvoetbal is een oase van sportiviteit, anders dan bij de mannen

Het Oranje-legioen tijdens de uitzwaaiwedstrijd van Nederland tegen Finland in de Grolsch Veste. Beeld ANP
Het Oranje-legioen tijdens de uitzwaaiwedstrijd van Nederland tegen Finland in de Grolsch Veste.Beeld ANP

De Nederlandse voetbalsters hebben de laatste oefenwedstrijd tegen Finland (2-0) voor het EK in Engeland gewonnen. Met een recordaantal verkochte kaarten wint het vrouwenvoetbal aan populariteit. Opvallend is ook de sportiviteit op en rond het veld.

Matthijs van Dam

Volgende week thuis je 42ste verjaardag vieren, of dinsdagochtend naar Engeland om de Oranjevrouwen op het EK naar een titelprolongatie schreeuwen? Carla Jansen was er snel uit. Het werden tickets naar Sheffield en Leigh, want de sfeer van het vrouwenvoetbal gaat boven die van een verjaardagspartijtje thuis.

Het is zaterdagavond, en twee uur voor de uitzwaaiwedstrijd tegen Finland vormt zich al een flinke zee van oranje voor de Enschedese Grolsch Veste. Dat stadion (30.000 plaatsen) was in 2017 decor van de EK-finale, maar de Leeuwinnen treffen volgende week een ander toernooi. De ouverture op Old Trafford (74.000 plaatsen) was razendsnel uitverkocht. De finale in het Wembley-stadion (90.000) binnen een uur. Grotere stadions dan voor de opening en finale op het WK voor mannen. De half miljoen verkochte kaarten zijn een record. Het tekent de opmars van het vrouwenvoetbal richting de populariteit van het mannenvoetbal.

Minder mannen

Er valt nog iets op. Waar bij de mannen de ME agressieve supporters moet bedwingen, zweten de handvol aanwezige agenten zaterdagavond vooral door de felle zon. ‘Blauw’ is bij de vrouwen haast overbodig. Kwetsende leuzen vanaf de tribune? Theaterspel na overtredingen? Doodschoppen? Je ziet het nooit bij de sportievere vrouwen, waar lesbische speelsters bovendien open zijn over hun geaardheid. Bij de mannen is dat nog altijd lastig.

‘Diehard-fan’ Jansen heeft een seizoenskaart voor de Arsenal-vrouwen in Londen, en dus weet ze waar die gemoedelijke sfeer vandaan komt. “Het publiek is meer gemêleerd dan bij de mannen, met veel kinderen, gezinnen en vrouwen. Dat maakt het anders.” Vorige week zat ze tussen de Engelsen, toen Oranje met 5-1 klop kreeg. “Dan krijg je wel wat tikjes op je schouder, maar het bleef gewoon leuk. Zoiets kan bij de vrouwen.”

​​‘Ze komen van helemaal niks’

Toch scharrelen ook mannen rond het stadion. Het publiek is volgens Jansen niet de enige verklaring. “Mannen worden dik betaald, maar de vrouwen lange tijd niet. Sommige hadden een baan ernaast. Ik verdiende maandelijks meer. Daarom waarderen ze het enorm dat iedereen nu komt kijken.” Met die dankbaarheid beïnvloeden de vrouwen ook het publiek. “Na de wedstrijd springen ze over de reclameborden voor foto’s en handtekeningen. Dat zie ik de mannen nooit doen.”

Sinds deze maand krijgen de Oranjevrouwen dezelfde financiële beloning als de mannen. De EK-prijzenpot bevat 16 miljoen euro, het dubbele van 2017. Overleeft de gemoedelijkheid het naderende grote geld, of gaan de vrouwen ook op dat vlak richting de mannen? Dat eerste, zegt Jansen resoluut. “Want die vrouwen weten waar ze vandaan komen. Van helemaal niks.”

Even verderop loopt Aart van Stam (64), alias ‘Haagse Aartje’, met zijn zwager Bert van Welsem (84). Ook zij gaan naar het EK. Van Welsem is optimistisch over het sfeerbehoud, maar Van Stam vreest de gevolgen van de groeispurt. “Die vrouwen zijn echte rakkers, maar het draait uiteindelijk allemaal om geld. Hou in gedachten dat het gaat veranderen.”

Oranje in opbouw

Dankzij een dubbelslag van Vivianne Miedema won Nederland met 2-0 van Finland, zonder te imponeren. Daardoor spoelde het de bittere nasmaak van ‘Engeland’ maar deels weg. Engeland is een van de landen op het EK die financieel meer in de vrouwentak investeerde dan Nederland. Is die 5-1 een bewijs dat Nederland is ingehaald?

“Nee, tegen wie heeft Engeland nou gespeeld?”, zegt Jamie Laurentius (27) na afloop. “Als je 20-0 wint in de kwalificatie mag je daar kritisch naar kijken. Oranje is in opbouw. Ze communiceren beter, jonge speelsters voeren hun taak goed uit en ze spelen oplossingsgerichter.” Laurentius kijkt naar haar vriendin Mary van Noordennen (21). Haar verwachting voor het EK is optimistischer dan de kwartfinale die Jansen voorspelt. “Halve finale?” Ze denkt dat Italië of Spanje wint. “Maar ook Nederland heeft daar wat te zoeken als titelverdediger. To go down in style, noem ik dat.”

Lees ook:
Oranje ‘Leeuwinnen’ krijgen voortaan dezelfde beloning als mannelijke collega’s

De Nederlandse voetbalsters krijgen vanaf 1 juli dezelfde premies als de mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden