null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnHenk Hoijtink

Het volk weet dat het geen brood en spelen mag vragen, maar het zal gaan knagen

Henk Hoijtink

Tijd om na te denken, zo besloot ik vorige week, tijd om nu eens onder de oppervlakte van het banale voetbal te kijken. We krijgen er nog meer tijd voor dan toen al gedacht, in de weken voorlopig, maanden misschien of waarschijnlijk wel zonder voetbal, zonder sport.

Voetbal, sport is in wat ons nu overkomt totaal onbelangrijk, natuurlijk. Maar het is me te plat om dat (ook nog eens) plechtig op te schrijven of uit te spreken. Relativeren, ik doe weinig liever, maar om de manier waarop de sport nu in de spiegel kijkt en nederig een stap terug doet, moet ik gniffelen.

Ik hoorde Jan Lammers bij de NOS na het uitstellen van de Formule-1-race van Zandvoort. Als een minister in elkaar zakt, nadat hij zich tot zijn grens heeft ingezet om ons voor het coronavirus te behoeden, is het onethisch en immoreel om te praten over een sportfeest dat niet kan doorgaan, zei Lammers. Keurig gesproken, maar er kwam nog iets. Dan is het feestje maar over een jaar, zei Lammers.

Relativering, reflectie in de sport, ze hebben wel een grens.

Gegoochel en geronk met cijfers

NOC-NSF becijferde het verlies voor de Nederlandse sportwereld op 950 miljoen euro, als er tot augustus niet kan worden gesport. Razend knap vind ik dat altijd, binnen de kortste tijd zo’n raming, dat gegoochel en geronk met cijfers – en ik haal er mijn schouders over op.

In Trouw kwam de directeur van de Nederlandse Golf Federatie aan het woord. Hij sprak de vrees uit dat de helft van de Nederlandse sport verdwijnt, als het tot in de zomer stilligt.

Ik speel met de gedachte deze plek de komende tijd in te ruimen voor lessen in relativering – en er zijn er meer, maar de eerste die ze kan gebruiken is de directeur van de Nederlandse Golf Federatie.

Wat je dan in de sportloze tijd al niet kunt behandelen. Bedenk in het voetbal nu eens echt – kijk onder de oppervlakte – waarom die vermaledijde Var er moest komen. Omdat gezwollen werd beweerd dat de belangen zo groot waren, te groot waren geworden om een buitenspelgevalletje, wel of niet, nog te kunnen laten glippen. O ja? De grote clubs, die van de grote belangen, lijden er werkelijk niet onder: winnen ze dit jaar niet, dan is er volgend jaar met al het gegarandeerde geld op de begroting weer een kans.

Het inschatten van talent. Her en der lees en hoor je alweer dat Oranje meer kans heeft, nu het EK naar 2021 is verzet. Dan kunnen de nu geblesseerde aanvallers Depay, Bergwijn en Malen meedoen. Kom op mensen, het zijn stuk voor stuk geen aanvallers van de hoogste categorie.

Er komt wel weer een wedstrijd

De Olympische Spelen. Als ze niet doorgaan, hebben sporters vier jaar voor niets getraind, dat deel van hun leven eraan gegeven, en meer van dat gejammer in weelde. Het is hun hobby, ze mogen iets doen waar ze goed in zijn, er komt wel weer een wedstrijd.

O ja, ook zo’n gewichtige reflex als alles lijkt weg te vallen: dit zou het moment zijn om de wereld opnieuw in te richten. Vertaald naar het voetbal: om de overdaad aan wedstrijden in te dammen, om te erkennen dat het circus aan het doldraaien was. O ja? Was het niet wat het volk wil, brood en spelen, steeds maar meer? Het volk weet dat het even geen brood en spelen mag vragen, maar het zal gaan knagen, eerder dan het volk nu nobel zal willen toegeven – laat staan dat het volk er in belangrijke mate afstand van zal willen doen.

Als het feestje dan over een jaar is, kunnen we eerst in augustus lekker met vakantie, zei Jan Lammers.

Ja, het is er de tijd voor, maar echte relativering in de sport, die onder de oppervlakte, ik geloof er niet zo in.

Redacteur Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden