null Beeld
Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Het voetbal is niet meer te redden, het is kapot

Henk Hoijtink

In de korte tijd dat het plan leefde, vroeg mijn zoon me wat ik van die Super League vond. Hij komt er niet, die zogenaamde supercompetitie, althans voorlopig niet natuurlijk, maar ik peins eigenlijk nog steeds over een fatsoenlijk antwoord – iets wat hij als kind van deze tijd zou kunnen plaatsen en iets waarmee ik hem niet al te bars al te veel zou ontnemen.

In mijn eerste reflex was ik naar de jaren zeventig ­geschoten. Ik had hem verteld hoe we op woensdag­middag – en ook alleen maar op woensdagmiddag – in spanning hadden moeten afwachten of de Europa Cup-wedstrijd van die avond rechtstreeks zou worden ­uitgezonden. Daarvoor moest eerst het stadion vol zitten. Zo bijzonder was voor ons nog een voetbalwedstrijd in zijn geheel, rechtstreeks uitgezonden op tv.

Zinloze nostalgie natuurlijk, zinloos in dubbel opzicht omdat een kind van deze tijd zich er niets bij kan bedenken – en omdat je dat ook niet mag vragen.

Het spinsel van Europa’s rijkste clubs en wat wannabe’s

Vooral in Engeland kwamen fans deze week in opstand tegen de Super League, dat spinsel van enkele van Europa’s rijkste clubs en wat wannabe’s. Maar dat de supporters daarmee hun voetbal hebben gered, of heroverd – ach, dat voelt even leuk en aardig misschien, voor wie er dat ene dagje van jubel in het midden van deze week in wilde geloven.

Spelers en oud-spelers riepen het ook sympathiek in koor: dat het voetbal van de fans is. Dat is natuurlijk ­allang niet meer zo – zeker ook niet in Engeland met zijn perverse tv-gelden.

Laten we even wel wezen en alles sinds het betreurde heengaan van de Europa Cup in vogelvlucht op een rijtje zetten: de Champions League met steeds meer niet-kampioenen, onwezenlijke transfersommen voor de beste voetballers, buitenproportionele voor het gewoon goede of aardige slag in het brede echelon eronder, geldstromen aangeboord in het Midden-Oosten, daarmee opgepompte (nieuwe) topclubs in Europa, torenhoge schulden van clubs die we desondanks rijk noemen en die zich zo gedragen, het onzedelijke salaris van Messi, het WK naar Qatar. Het is de onvermijdelijkheid der dingen, althans van deze dingen en van de gedachten erachter, en onvermijdelijk past daarin een Super League, of hoe protserig ze zoiets ook willen noemen. Niet voor niets wordt er al jaren over gesproken en gedacht, en dat zal echt niet stoppen.

Wat is werkelijk het verschil tussen de Super League en wat we al hebben?

Een fan zal het zo gauw nog niet zien, of niet willen zien, maar kijk eens door dat geëxplodeerde voetbal heen. Dat er altijd maar wedstrijden moeten worden gespeeld, zie je al heel lang aan het spel. Spelers lachen vooraf met elkaar, vaak ook naderhand. Ze weten dat er over een paar dagen weer een wedstrijd is, en ze spelen daarnaar.

Winst, verlies? Volgende week, volgende maand, volgend jaar kan alles weer anders zijn. Win je de Cham­pions League niet, dan volgend jaar misschien wel – inkomsten tussentijds verzekerd. Ja, de Super League ging uit van de Amerikaanse gedachte van een gesloten competitie, zonder degradatie. Verliezen moet uitmaken in sport, zei trainer Guardiola terecht. Maar zeg eerlijk, wat is werkelijk het verschil met wat we al hebben?

In Amerika heet sport entertainment te zijn, show, en velen hier geloven het ook al jaren – hoor het gekir erover op de betaalzenders. Nee, de essentie van sport, van voetbal, is de strijd, de wedijver. Voetbal moet op z’n tijd op leven en dood worden gespeeld, met bloed aan de paal – en wees eerlijk, dat zie je niet meer.

Het voetbal is deze week niet gered. Het is niet meer te redden, het is kapot. Maar dat wil je een kind van ­deze tijd niet zeggen – ik althans niet.

Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden