Vrouwenvoetbal

Het tij keert: meer kansen en perspectief voor vrouwelijke coaches in het voetbal komen er aan

Eshly Bakker van Ajax (links) duelleert met PSV'er Julie Biesmans. Beeld ANP
Eshly Bakker van Ajax (links) duelleert met PSV'er Julie Biesmans.Beeld ANP

Mannelijke coaches zwaaien de scepter in de eredivisie voor vrouwen. Maar er is een kentering zichtbaar.

Fred Buddenberg

Het is een vertrouwd beeld in de eredivisie voor vrouwen, mannen die vanuit hun positie voor de dug-out de speelsters aanwijzingen geven. Zo ook zondag op Sportpark De Toekomst in Amsterdam waar de coaches Danny Schenkel (Ajax) en Rick de Rooij (PSV) elkaar de hand schudden na een ondermaatse wedstrijd die geen winnaar verdiende en geen winnaar kreeg (0-0). Mannen onder elkaar in de eredivisie voor vrouwen.

Nadat Corina Dekker afgelopen zomer bij VV Alkmaar werd afgelost door Mark de Vries, beschikt niet een van de negen clubs in de Pure Energie Eredivisie dit seizoen over een vrouwelijke coach. En dat komt niet omdat ze er niet zijn, zegt oud-international Leonne Stentler, nadat ze Ajax-PSV als dienstdoende tv-analist heeft afgedaan als ‘een duel om snel te vergeten’. Want ze zijn er wel degelijk en Stentler verwacht in de toekomst meer vrouwelijke coaches aan het werk te zullen zien.

Een generatie lang werd er niet aan begonnen

Het probleem in de ogen van Stentler was dat speelsters lange tijd niet geïntresseerd waren in het volgen van een coachopleiding en dat ze ook niet door de clubs werden gestimuleerd. Dat kwam doordat het ontbrak aan kansen en perspectief voor vrouwen in de voetballerij. “Waarom zou je dan duizenden euro’s uitgeven aan een cursus. Dat is de reden dat we nu in een soort tussenperiode zitten, mijn generatie is er destijds niet aan begonnen.”

Er zit beweging in, zegt Stentler. Doordat clubs meer investeren in het vrouwenvoetbal groeit het aantal kansen om als coach aan de bak te komen. Dat je er zelfs je fulltime baan van kunt maken. “Je ziet ook dat clubs speelsters enthousiast maken door de opleidingen te betalen. Er zijn meer goede signalen. Zoals het Sarina Wiegman Fonds van de KNVB en ING, waar vrouwen die interesse hebben in het trainersvak een aanvraag kunnen doen om financieel geholpen te kunnen worden.”

Ook voor de bondcoach waren toch vrouwen beschikbaar

De toekomst ziet er volgens Stentler rooskleuriger uit dan de situatie nu is. Er zijn veel gemotiveerde en gekwalificeerde vrouwen, die hun weg hebben gevonden in de voetballerij. Als scheidsrechters, managers, analisten en assistent-coaches zoals Marije Brummel bij PSV en Kirsten Bakker bij PEC Zwolle. “Het is jammer genoeg nog wel zo dat clubs niet direct voor een vrouw kiezen”, zegt Stentler. “Dat geldt bijvoorbeeld voor de bondscoach. Uiteindelijk werd gekozen voor een man terwijl er wel degelijk andere opties waren.”

Volgend seizoen worden de vrouwelijke coaches ook zichtbaar in de eredivisie. Met de aanstelling van Suzanne Bakker als opvolger van de vertrekkende Danny Schenkel heeft Ajax gebroken met de ‘mannen-traditie’. Telstar, dat dit najaar samen met Fortuna Sittard toetreedt tot de hoogste afdeling, heeft met Marelle Worm eveneens de keuze laten vallen op een vrouwelijke coach. Ajax-Telstar wordt komend seizoen een duel tussen vrouwen onder elkaar.

Bij Ajax is het sinds enige tijd beleid om vrouwelijke coaches die interesse hebben in het trainersvak zoveel mogelijk ‘vlieguren’ te laten maken. Toen de club in 2018 begon met het belofteteam zette Ajax daar bewust Suzanne Bakker neer als coach. Met als achterliggend gedachte, zo vertelt Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij de Amsterdamdse club, dat zij in de toekomst wellicht in aanmerking zou kunnen komen voor de coaching van het eerste team. En komend seizoen gaat dat gebeuren.

Koster onderstreept de woorden van Stentler dat er tegenwoordig meer kansen zijn voor vrouwen die het coachvak in het voetbal ambiëren. Ajax had vroeger bijvoorbeeld geen jeugdteams, zegt de oud-international, dus was er geen plek voor trainers. Nu lopen oud-speelsters als Loïs Schenkel en Chantal de Ridder rond op de trainingsvelden. En Koster zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de internationals Sherida Spitse en Stefanie van der Gragt, die hebben uitgesproken om na hun carrière verder te willen in de voetballerij. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om mensen kansen te geven.”

Lees ook: Als de Nederlandse vrouwenclubs bij de top willen aanhaken, moet er iets gebeuren

De vrouwen van PSV hebben een ambitieuze doelstelling: meedoen in de groepsfase van de Champions League.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden