null Beeld

In QatarJohn Graat

Het Oostblokgevoel van Oranjefans. ‘Ik durf hier echt niet stiekem in de struiken te plassen’

John Graat

Acht bourgondische Limburgse vrienden gaan al jaren samen naar Oranje, in binnen- en buitenland. In oranje shirts zitten ze maandagavond in het Al-Thumamastadion bij Nederland-Senegal. Zonder enige WK-schaamte.

Ze komen uit heel de provincie en heten Patrick Otten, Jeroen Klinkers, Peter Tobben, Frank Helwig, maar ook Jan-Joost, Raymond, Ron en Micha. De jongste is 47, de oudste 58. In het dagelijks leven zijn de meeste eigen baas, van hovenier tot accountant. Een paar van hen kreeg eerder ook een aanbod uit Qatar om gratis naar het WK te komen. “Maar we wilden weer samen gaan. En je mocht geen politieke statements maken, stond in de mail. Daar hadden we geen goed gevoel bij.”

Op de vraag waarom ze voor hun plezier zijn afgereisd naar het zeer omstreden WK ontstaat een groepsdiscussie. “Twijfel om naar Qatar te gaan? Nee. Misschien vanwege de hotelprijzen.”

We gaan voor het voetbal, waar het ook is

“Kijk, we zijn voor Oranje in Gdansk geweest, in Tallinn, Boedapest, Podgorica, noem maar op. En ook in Minsk, dat is Wit-Rusland, hè. We gaan voor het voetbal, welk land het ook is. In Brazilië op het WK in 2014 liep ik een heel luxe stadion voor 90.000 mensen uit; een kilometer verderop zag je mensen leven onder golfplaten. In elk land is wel wat. In Nederland kun je ook kleding kopen die in Bangladesh door kinderen is gemaakt. Het is wat hypocriet.”

“Ik vind: tien jaar geleden hadden de toplanden uit Europa moeten zeggen dat ze niet in Qatar gingen spelen. Dat is nooit gebeurd. Die Finse voetballer, Tim Sparv, riep alle voetballers op tot een boycot, maar hij was de enige. Dit is de verantwoordelijkheid van Fifa en de nationale bonden. Dit moet je niet afwentelen op supporters met een passie voor voetbal.”

“Ja, klopt, van die passie maken ze misbruik. Het gaat om geld en macht.”

“Het is natuurlijk jammer dat dit geen voetballand is. Hoe het stadion zondag tijdens Qatar-Ecuador snel leegliep, dat is respectloos.”

Ongeveer 12,50 voor een halve liter bier

“In de fanzone in de stad was het zondagavond gezellig en kon je bier drinken, voor ongeveer 12,50 euro. Per halve liter.”

“Ik kon niet meer naar binnen bij dat Fan Festival, het was vol, en dan is er nergens meer iets te doen. Geen kroegen, hè. Ik moest heel erg plassen, maar durfde dat echt niet stiekem in de struiken te doen. Je bent sowieso bang in dit land iets verkeerds te doen. Je stuit op rijen politieagenten. Ik heb hier een beetje dat gevoel van mensen in het Oostblok vroeger. Dat overal op je wordt gelet, dat je niks durft.”

“Of het WK Qatar zal veranderen? Nee, daar geloof ik niets van. Het gaat hier gewoon door.”

Andere stukken van John Graat in Qatar leest u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden