IJshockey

Het Nederlandse ijshockey zet in op plan D

Unis Flyers speelde in januari in Eindhoven nog de bekerfinale tegen Nijmegen Devils. Op de foto Trevor Hunt (links, Unis Flyers) en Levi Houkes (Nijmegen Devils). Beeld BSR Agency
Unis Flyers speelde in januari in Eindhoven nog de bekerfinale tegen Nijmegen Devils. Op de foto Trevor Hunt (links, Unis Flyers) en Levi Houkes (Nijmegen Devils).Beeld BSR Agency

Zelfs als het weer mag van het kabinet zullen de vijf topclubs in het Nederlandse ijshockey tot 2021 sowieso geen competitiewedstrijden spelen. Het zullen hooguit onderlinge potjes worden deze winter. Financieel ligt de sport op zijn rug.

Hoe de Nederlandse ijshockeycompetitie er deze winter uitziet? Henk Hoekstra, voorzitter van de Heerenveense club Unis Flyers, zucht eens diep. In tijden van corona wordt er op de bondsburelen van IJshockey Nederland gewikt, gewogen, gesproken, vergaderd, geschrapt en gestreept – maar vooralsnog niets concreet besloten. Inmiddels ligt voor de vijf van in totaal zes topclubs voor komende winter al Plan D op tafel. Hoekstra is er wel een beetje klaar mee. “Ik kan het woord scenario niet meer horen.”

Het zijn zware tijden voor het Friese bolwerk van weleer, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de club van grote namen als Jack de Heer en Larry van Wieren. De roemruchte ploeg die dankzij de goedertierenheid van geldschieter Sjoerd Feenstra kon beschikken over een, voor die tijd, astronomisch budget van 1,2 miljoen gulden.

Op een houtje bijten

Sinds de nationale ijshockeybond enkele maanden geleden evenwel eenzijdig bepaalde dat naast Flyers ook Amsterdam, Zoetermeer, Nijmegen en Geleen zich vanwege corona deze winter moesten terugtrekken uit de grensoverschrijdende BeNe League, is het voor de clubs een kwestie van geduldig afwachten en op een houtje bijten. Volgens de organisatoren van de competitie der Lage Landen waren er van Nederlandse zijde al garanties afgegeven, zo valt te lezen op de web­site. Hoekstra: “Maar een competitie afwerken zonder publiek was voor de Nederlandse teams nu eenmaal geen optie.”

Onder het mom van competitievervalsing ging vervolgens een streep door Plan B: integratie van de vijf ploegen in de nationale Eerste Divisie. Ook het starten van een Dutch Ice Hockey League waarin de topclubs in een nieuw op te richten competitie zouden aantreden tegen de eigen beloftenteams, kon binnen IJshockey Nederland bij de deelnemende teams op onvoldoende draagvlak rekenen. Daarmee sneuvelde eveneens Plan C.

“Tot 1 januari 2021 is er sowieso geen competitie mogelijk. Wat daarna rest is het zelf op poten zetten van een onderlinge competitie waarin we wat wedstrijden spelen. Een soort low budget bekertoernooi”, zegt Hoekstra. De clubs hopen dat daarna een aantal Belgische clubs aanhaakt voor een nieuwe reeks wedstrijden. Ideaal is dit Plan D allerminst. Maar de vijf clubs hebben volgens de Friese preses nu eenmaal geen andere keuze.

“Het gaat er nu in eerste instantie vooral om dat we de spelers voor de sport moeten zien te behouden. IJshockey is geen sport waar de talenten met vrachtwagens tegelijk worden aangevoerd. We moeten zuinig zijn op hetgeen we momenteel hebben. Eén seizoen zonder BeNe League kunnen we wel doorkomen. Daarna wordt het heel moeilijk. Ik bedoel: welke ambitieuze sporter blijft er in Nederland nou ijshockeyen als er geen topcompetitie is?”

Sommige spelers is gevraagd een loonoffer te brengen

Vooruitlopend op wat er komen gaat wordt in Heerenveen voorlopig de tering naar de nering gezet. De begroting is met 120.000 euro teruggebracht naar iets boven de twee ton, een bedrag dat bij gebrek aan reguliere inkomsten door crowdfunding en gulle geldschieters bijeen is gebracht. De buitenlanders van de Flyers, twee Canadezen en een Fin, wachten thuis de ontwikkelingen af. Andere spelers is gevraagd een loonoffer te brengen door één seizoen voor een lagere vergoeding en gratis materiaal te spelen. Hoekstra: “Alleen al aan salarissen zijn we normaliter twee ton per seizoen kwijt. Waar moeten we dat geld in ’s hemelsnaam vandaan zien te halen?”

En dan ligt Flyers ook nog eens overhoop met het in zwaar weer verkerende Thialf, dat 10 procent huurverhoging heeft bedongen en eist dat Flyers de schoonmaakkosten na iedere wedstrijd voor eigen rekening neemt. In het meest gunstige scenario worden – als de landelijke coronastop straks voorbij is – maximaal 650 toeschouwers toegelaten. En dat terwijl de horeca-omzet rond duels van ­Flyers contractueel rechtstreeks naar Thialf gaat.

Waarom toont Thialf geen coulance met zijn club, vraagt Hoekstra zich af. “Het Nederlandse ijshockey heeft het al zo ontzettend moeilijk. Ik snap niet dat we deze sport niet met vereende krachten overeind proberen te houden. We liggen al op de rug en worden desondanks aangevallen. Dat doet extra pijn.”

Tilburg Trappers speelt wel, in Duitsland

Voor Tilburg Trappers begint op 6 november een nieuw seizoen in de Duitse Oberliga Nord, de divisie waarin de Brabantse club al sinds 2015 speelt. Daarmee is Trappers de enige Nederlandse topclub die in jaargang 2020-2021 uitkomt in de reguliere competitie, waarin eveneens zonder publiek wordt gespeeld. Volgens directeur Ruud van Baast wordt gewerkt met ‘een interactieve begroting’. De spelers is een financieel offer gevraagd. Belangrijkste bron van inkomsten voor komend seizoen is de verkoop van de uitzendrechten van de wedstrijden aan het Duitse Sprade.tv.

Lees ook:

Daniel Sprong is de enige Nederlandse ijshockeyer in de Amerikaanse profcompetitie

Daniel Sprong is de enige Nederlandse ijshockeyer in de Amerikaanse profcompetitie. Hij is er toe aan zijn tweede club, en hij mist De Jordaan. 

De Tilburg Trappers maken het verschil voor het Nederlandse ijshockeyteam

Met vijf ruime overwinningen toonde het Nederlandse ijshockeyteam zich in 2018 superieur op het WK in Tilburg. De ploeg keert terug in de eerste divisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden